Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Bilježe sve bolje rezultate

Vinkovci mogu služiti kao primjer grada u povlačenju sredstava iz fondova EU

Vinkovci prednjače i najvećim brojem projekata energetske obnove javnih ustanova, čime će znatno doprinijeti njihovoj energetskoj učinkovitosti
1/2
Foto: PIXSELL
Jačanje grada vidi se i na iznosu gradskoga proračuna, koji je u tri godine Bosančićeva mandata utrostručen.

Proteklih godina Grad Vinkovci bilježi sve bolje rezultate na raznim poljima, pri čemu i na razini Hrvatske slove kao jedan od gradova koji najbolje koristi sredstva iz fondova EU.

U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnost i želju da pomognu PONOSNI NA MEĐUNARODNU SURADNJU U središtu Vinkovaca vijore se zastave gradova prijatelja

Sredstva iz fondova EU

U prilog tome govori i podatak kako je u protekle tri godine u Vinkovcima ugovoreno 1,1 milijarda kuna te da trenutačno Grad sudjeluje u projektima ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna kuna, koji se odvijaju unatoč krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa. Grad je nositelj ili partner u 16 projekata financiranih iz fondova EU ukupne vrijednosti 141 milijun kuna, u čemu podršku pruža gradska razvojna agencija VIA d.o.o. Realizaciju pojedinih projekata sufinanciralo je i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

– Svjesni smo svih prednosti koje donose sredstva iz fondova EU tako da smo od prvoga dana, otkako sam postao gradonačelnik, nastojali da u što većoj mjeri iskoristimo ponuđena sredstva. Činjenica je kako se brojni projekti koje provodimo ili ih planiramo ne bi mogli realizirati bez tih sredstava ili bi za to bilo potrebno više godina. Gradski proračun takvo opterećenje ne može podnijeti, ali ipak niz projekata u gradu financiramo sredstvima iz gradskoga proračuna – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Tradicija i želja da Slavonija dobije stručne ljude razlog za pokretanje dislociranog studija Na ljetnim upisima na studij Drvne tehnologije koji započinje u Vinkovcima mjesta za 40 studenata

Dodaje kako svoju ulogu u svemu ove imaju svi zaposlenici gradske uprave, gradske tvrtke, ali i Gradska razvojna agencija VIA, koja je sve vrijeme angažirana na pisanju, pripremi i provedbi projekata. Bosančić je istaknuo i kako su u proteklih nekoliko godina Vinkovci ušli u red gradova koji trenutačno provode i najviše projekata energetske obnove javnih ustanova, čime će znatno doprinijeti njihovoj energetskoj učinkovitosti i uštedama.

Sve što se radi rezultiralo je boljom demografskom slikom, snažnijim gospodarstvom, porastom broja poduzetnika, višim plaćama… Potiče se gospodarstvo, pomažu roditelji, osigurane su stipendije ne samo za studente nego i srednjoškolce… Jačanje grada vidi se i na iznosu gradskoga proračuna koji je u tri godine mandata Bosančića utrostručen. Naime, početni iznos proračuna iznosio je 90 milijuna kuna, da bi proračun za 2020. godinu narastao na 275 milijuna kuna.

Istarski model preslikan u Marince Ladanjska kuća Maras na pola puta između Vukovara i Vinkovaca primjer je kontinentalnog turizma

Pozitivni trendovi

– Kada se vidi sve učinjeno, a i kada se zna što sve planiramo realizirati i što će se ubrzo vidjeti, mogu reći da sam ponosan što sam na čelu tima koji svakodnevno dolazi do novih ideja za boljitak našeg grada i način na koji možemo te ideje realizirati. Pokrenuli smo pozitivne trendove tako da će građani osjetiti rezultate svih projekata koje trenutačno provodimo – zaključio je Bosančić.