Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Tradicija i želja da Slavonija dobije stručne ljude razlog za pokretanje dislociranog studija

Na ljetnim upisima na studij Drvne tehnologije koji započinje u Vinkovcima mjesta za 40 studenata

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Sporazum za pokretanje dislociranog preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 2019. Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Centar kompetencija d.o.o.

Spačvanski bazen bogat slavonskim hrastom, dugogodišnja tradicija, niz tvrtki iz ovoga područja kao i želja da Slavonija dobije stručne i kvalitetne ljude bili su glavni razlozi za pokretanje Preddiplomskog stručnog studija Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će se provoditi u Vinkovcima. Zbog svega toga znalo se da će novi studij naići na velik odaziv budućih studenata što se i potvrdilo na ljetnom upisnom roku. Upisima u Vinkovcima nazočili su predstavnik Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelj studija doc. dr. sc. Krešimir Greger te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnost i želju da pomognu PONOSNI NA MEĐUNARODNU SURADNJU U središtu Vinkovaca vijore se zastave gradova prijatelja

Uključeni i poslodavci

Podsjećamo da su Sporazum za pokretanje dislociranog preddiplomskog stručnog studija Drvna tehnologija sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu potpisali 2019. Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Kako je već najavljivano, studij u trajanju od 6 semestara izvodit će profesori Šumarskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Centrom kompetencija d.o.o. U cijelu priču uključeni su i lokalni poslodavci kod kojih će studenti obavljati praktičnu nastavu i stručnu praksu. Grad Vinkovci osigurao je opremu potrebnu za izvođenje studija i podmirenje režijskih troškova. Prema najavama, prva godina studija uključivat će dobivanje osnovnih tehnička znanja da bi se jednoga dana bilo inženjer, na drugoj će se stjecati znanja iz procesnih tehnologija, a na trećoj studijskoj godini nadogradnja, od konstrui ranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja iz novih tehnologija. U planu je upisati 40 studenata, a oni će po završetku steći zvanje stručni prvostupnik drvne tehnologije.

– Pokretanje drvno-tehnološkog studija u Vinkovcima je bilo logično jer tu leži najbolja i najkvalitetnija drvna sirovina u Hrvatskoj. Troškove studija u Vinkovcima financirat će Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, svaki s 50 posto ukupnog iznosa, a dio sredstava osiguravat će i drvoprerađivačke, ali i druge tvrtke vezane za drvnu industriju – rekao je na svečano sti potpisivanja Sporazuma župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Gradonačelnik Ivan Bosančić s ovogodišnjim laureatima, dobitnicima Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” Svečani program u povodu obilježavanja Dana grada Vinkovaca Bosančić: Ulaganje u našu mladost smatram najvećim i najvažnijim projektima

Gospodarski razvoj

Najavio je tada da će u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike u Vinkovcima biti pokrenut i dislocirani studij automatike-informatike, a idućih godina očekuje se i suradnja i pokretanje trogodišnjeg dislociranog studija osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, te je dodao: – Upravo ovi studiji i ti kadrovi potrebni su našem području, kako bi pridonijeli gospodarskom razvoju ovoga kraja – istaknuo je Galić.