Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Grad Požega donio prve mjere za pomoć poduzetnicima i građanima

Manji prirez, oslobađanje od naknada za vrtiće, školske obroke, zakupninu...

1/3
Foto: pozega.hr
Na sljedećoj sjednici požeškog Gradskog vijeća gradonačelnik će predložiti donošenje odluke o smanjenju prireza za tri posto i smanjenju poreza na potrošnju s tri na jedan posto

U skladu s naporima na nacionalnoj razini za suzbijanje ekonomskih šteta prouzročenih epidemijom koronavirusa, gradonačelnik Darko Puljašić sastao se s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi raspravili uvođenje mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nova usluga U knjižnici knjige možete posuditi i čitati online

Pomoć ugostiteljima

– U ovim kriznim vremenima želimo pokazati da smo prijatelji našim poduzetnicima te ćemo im nastojati pomoći u ovim teškim trenucima. Na tjednoj bazi održavat ćemo sastanke s gospodarstvenicima s područja Grada i donositi odluke koje će biti usmjerene pomaganju gospodarstva. Grad Požega poduzima sve mjere kako bi se širenje koronavirusa i kriza držale pod kontrolom – kazao je gradonačelnik Puljašić.

Na sljedećoj sjednici požeškog Gradskog vijeća gradonačelnik će predložiti donošenje odluke o smanjenju prireza za tri posto i smanjenju poreza na potrošnju s tri na jedan posto. Građani će biti oslobođeni plaćanja naknada za vrtiće, škole i školski obrok. U dogovoru s privatnim vrtićima Grad će i dalje snositi svoj dio troškova, kako bi se očuvala radna mjesta te kapaciteti vrtića. Poseban naglasak stavit će se na pomoć ugostiteljima koji će biti oslobođeni plaćanja svih troškova zakupa poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju nekorištenja zbog odluke nacionalnog stožera.

Završna konferencija 5,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta PUK 40 Nezaposlene žene dobile posao i iskustvo, a stari i nemoćni njegu i skrb

Slušati upute Stožera

Grad Požega uvest će i odgode te obročne otplate potraživanja prema fizičkim i pravnim osoba, a kamate neće biti obračunate. Prema odlukama nadležnih ministarstava, postupit će se u vezi sa spomeničkim rentama i turističkim pristojbama. Kada je riječ o komunalnoj naknadi, iz Grada poručuju da žele i namjeravaju participirati u smanjenju i poduzet će sve potrebne mjere, no dužni su čekati odluku Vlade RH o naknadi za uređenje voda, koja je stavka na uplatnici koju građani dobivaju za komunalnu naknadu.

– Molim naše sugrađane da, bez obzira na dob i trenutačno zdravstveno stanje, slušaju i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera koji ulaže velike napore i radi vrlo stručan i kvalitetan posao kako bi nas sve zajedno zaštitili koliko god je moguće u ovim izazovnim i teškim vremenima – dodao je Puljašić.

Za Dan grada Požešku goru pohodile stotine planinara

U svim ovim naporima, kao i u svrhu realizacije Vladinih mjera namijenjenih poduzetnicima u cilju umanjenja nastale štete, Gradu će se pridružiti i Lokalna razvojna agencija Požega (LO-RA) besplatnim savjetodavnim uslugama te će pružati pomoć pri ispunjavanju potrebnih prijava. Sve informacije možete dobiti putem maila lo-ra@pozega.hr.