Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Završna konferencija 5,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta PUK 40

Nezaposlene žene dobile posao i iskustvo, a stari i nemoćni njegu i skrb

1/3
Foto: pozega.hr
Ovaj projekt zaslužuje da ostane trajan, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić na završnoj konferenciji. Savjetnik ministra rada Luka Čirko naglasio je da je riječ o strateškom projektu koji – ide dalje

Grad Požega kao nositelj projekta potpisao je 1. prosinca 2017. ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu do 5,5 milijuna kuna za projekt PUK 40, koji je proveden u suradnji s partnerima – HZZ-om, Centrom za socijalnu skrb te Domom za starije i nemoćne osobe Požega. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., a prijavljen je u sklopu Otvorenog poziva Zaželi – program zapošljavanja žena.

Za Dan grada Požešku goru pohodile stotine planinara

Uvjerenja o osposobljavanju

Na završnoj konferenciji u Požegi istaknuto je kako je projektom zaposleno 45 žena na razdoblje od 24 mjeseca, koje su pružale potporu i podršku za 392 starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavale su kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora i sl., a najviše od svega pomagale su im kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo. Na samom početku uspješno su pohodile programe osposobljavanje za zanimanja gerontodomaćice i pomoćne kuharice. Po završetku edukacije dobile su uvjerenja o osposobljavanju kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. U sklopu projekta dodijeljeno im je 40 bicikala.

Druga faza projekta

– Grad Požega i Ministarstvo rada na najbolji način pokazuju empatiju i razumijevanje prema našim sugrađankama koje su na ovaj način zaposlene, ali i prema onima kojima njihove svakodnevne posjete olakšavaju život. Projekt je to koji je ispunio vrlo bitne socijalne komponente – s jedne strane zaposlene su žene koje odgovorno i s ljubavlju rade svoj posao, a s druge strane stariji i nemoćni dobili su ono što im je vrlo potrebno, najnužniju njegu i skrb. Ovaj projekt zaslužuje da ostane trajan – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Položeni vijenci u povodu obilježavanja Dana grada Požege "Samo zajedništvom možemo razvijati ovaj grad u ugodno mjesto za život i osigurati budućnost mladima"

U ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava sve dionike u projektu pozdravio je savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Čirko koji je naglasio kako je riječ o strateškom projektu resornog ministarstva koji – ide dalje.

– Prvi poziv za projekt “Zaželi” raspisali smo 2017. s predviđenom alokacijom od oko 400 milijuna kuna. U prvom potezu smo ukupno imali više od milijardu kuna sredstava za 32 odluke o financiranju i 322 projekta prijedloga. Na razini RH zaposleno je više od šest tisuća žena koje su se brinule za više od 30 tisuća krajnjih korisnika. U veljači smo raspisali drugu fazu za projekt. Alokacija je predviđena od 300 milijuna kuna, vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci za voditelje projekata te 12 mjeseci žene koje će raditi u sklopu projekta – najavio je Čirko.