Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
19. sjednica Županijske skupštine održana elektronički

Manji rashodi za 17 milijuna kuna, a dodatnih 1,5 milijuna gospodarstvu i turizmu

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Zbog situacije s koronavirusom sjednica Županijske skupštine održana je elektronički, a župan Ivo Žinić najavio je da od Obrntičke komore i HGK očekuje prijedloge drugih mjera pomoći iz županijskog proračuna

Zbog epidemije koronavirusa 19. sjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije održana je elektroničkim putem, a obilježio ju je rebalans proračuna za 2020. godinu koji je prihvaćen većinom glasova. Izmjenama i dopunama Proračuna smanjeni su rashodi poslovanja za gotovo 17 milijuna kuna, s obzirom na probleme u gospodarstvu izazvane epidemijom, ali je dodatnih 1,5 milijuna kuna preusmjereno za pomoć gospodarstvu i turizmu.

uskoro još jedna pošiljka Bolnicama i domovima podijeljena nova zaštitna oprema

Kako ističu u Upravnom odjelu za gospodarstvo, cilj je ovih mjera omogućiti obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, zadrugama i drugima poduzetnicima brži i kvalitetniji pristup financijski sredstvima, pridonijeti konkurentnosti gospodarstva Sisačko-moslavačke županije te stvaranju uvjeta za opstanak poduzetnika u županiji kako bi mogli održati zaposlenost i obavljanje djelatnosti u trenutačno nepovoljnoj situaciji.

Veće potpore i za turizam

– Ta se pomoć uglavnom odnosi na one najranjivije, dakle OPG-ove, male proizvođače. Znamo da su često obrti najugroženiji, pogotovo oni umjetnički. Osiguravamo i 500.000 dodatnih kuna za razvoj turizma– istaknuo je župan Ivo Žinić.

Planirano je da se milijun kuna, prema kriterijima koji će biti utvrđeni, putem javnog poziva podijeli 250 najugroženijih poduzetnika i obrtnika. U tih milijun kuna preusmjerit će se neutrošenih 300.000 kuna subvencija za uvođenje normi i sustava upravljanja kvalitetom te poticaja inovacija.

Gotov idejni arhitektonski projekt budućeg kampusa gaming industrije u Novskoj Kampus će imati fakultet, studentski i učenički dom te jedinu arenu za eSport u nas

Druga mjera je povećanje stavke za subvencioniranje projekta „Organizirani dolazak turista na područje SMŽ-a“ sa 400.000 na 900.000 kuna. Putem tog projekta subvencioniraju se turističke agencije za one turiste koji ostvare noćenja na području županije i lani im je isplaćeno 339.000 kuna za tu namjenu. Uz to, planirano je 50.000 kuna potpora za povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta na turistički nerazvijenim područjima.

Ušteda na plaćama 3 milijuna

– Od Obrtničke i Gospodarske komore Sisak zatraženi su i drugi prijedlozi mjera za gospodarstvenike koje bi realizirali iz županijskog proračuna, a u cilju ublažavanja šteta od koronakrize. Dali smo suglasnost bankama za odobravanje moratorija na otplatu županijskih poduzetničkih kredita – napominje župan.

Donacija sisačkog obrtnika Aerosol box pomaže sisačkim liječnicima te ih štiti od moguće zaraze

Glede štednje najviše se štedjelo na donacijama za udruge, kao i sredstvima za sport i kulturu. Isplatit će se i milijun kuna manje pomoći općinama i gradovima od planiranoga, a i na zaposlene će ići tri milijuna kuna manje. Iznos za zaposlene pada sa 643 na 640 milijuna kuna, a u to su uključeni i zdravstveni te prosvjetni djelatnici. Nisu se ukidali projekti, pa je tako i dalje 64 milijuna kuna predviđeno za Regionalni centar kompetentnosti u Lađarskoj ulici u Sisku, 36,2 milijuna kuna za energetsku učinkovitost škola, 750.000 kuna ostaje za mjere pronatalitetne politike itd.