Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Donacija sisačkog obrtnika

Aerosol box pomaže sisačkim liječnicima te ih štiti od moguće zaraze

1/7
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Riječ je o kutiji od pleksiglasa, a donirao ju je sisački obrtnik Pero Grgić

Zahvaljujući donaciji sisačkog obrtnika Pere Grgića, Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sisačke Opće bolnice dobio je prvi Aerosol box, u vrijeme epidemije COVID-19 vrlo važno zaštitno sredstvo pri intubaciji.

Uništava sve mikroorganizme, viruse i bakterije Jedinstveni robot pomaže sisačkoj bolnici u borbi s koronavirusom

Pomoć kod intubacije

Riječ je o kutiji od pleksiglasa kojom se zaštićuje pacijent pri intubaciji, odnosno spajanju na respirator, što je prema riječima anesteziologa, jedan od najrizičnijih trenutaka. Kutija je dizajnirana tako da pokrije pacijentovu glavu, a sadrži dva kružna otvora kroz koja prolaze ruke liječnika pri zahvatu.

– Ova oprema će nam biti jako korisna prilikom izvođenja intubacije i drugih manipulacija oko dišnih puteva, pri čemu se oslobađa aerosol koji je u našem poslu najopasniji. Zahvalila bih i arhitektu Rikardu Blažičku koji nam je ljubazno ustupio nacrt i cijeloj ekipi Kliničke bolnice Merkur koja je prva došla do boxa i krenuli smo s njima u izradu. Virus nije nešto s čim mi ne možemo izaći na kraj jer smo educirani za rješavanje krize, ali moramo se zaštititi jer ovo je sasvim druga situacija u odnosnu na naš uobičajeni posao – rekla je doktorica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Gordana Živanović-Posilović, istaknuvši da je jedan od najrizičnijih trenutaka u liječenju postupak intubacwe i spajanja na respirator, a Aerosol box je izuzetno koristan u smanjenju širenja kontaminiranog aerosola u prostor.

Sportske igre mladih Stotine učenika natjecalo se diljem županije, a najbolji su izborili finale u Splitu

Kako je prilikom primopredaje donacije naglasio ravnatelj sisačke Opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović, medicinski su se djelatnici u borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom prisiljeni služiti svom mogućom zaštitnom opremom kako bi osigurali najkvalitetniju skrb za pacijente, ali i vlastitu zaštitu. Tako su uz zaštitnu opremu, koju je osiguralo Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer RH, dobrodošla uvijek i druga, pa i improvizirana sredstva zaštite.

Novac za nabavku respiratora

– Funkcioniranje bolnice itekako se promijenilo, neki odjeli su se sveli na jedan ili dva kreveta, dok su odjeli infektologije zauzeli skoro cijelu zgradu, gotovo cijela nova interna pripada ovom odjelu infektologije. Svi ostali odjeli imaju sobe za izolaciju, a na ulazu imamo trijažni šator – rekao je ravnatelj bolnice dr. Dujmenović.

Borba s covid-19 Pomoć zdravstvu i gospodarstvu u županiji

Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je posljednja donacija sisačkih obrtnika od 50.000 kuna za nabavu respiratora.