Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Gotov idejni arhitektonski projekt budućeg kampusa gaming industrije u Novskoj

Kampus će imati fakultet, studentski i učenički dom te jedinu arenu za eSport u nas

1/4
Foto: Razvojna agencija SIMORA
Kampus će biti u Poduzetničkoj zoni Novska, na parceli većoj od 90.000 četvornih metara, a imat će i 750 parkirališnih mjesta

Gotov je idejni arhitektonski projekt budućeg kampusa gaming industrije PISMO u Novskoj, koji bi se trebao nalaziti na području Poduzetničke zone Novska, na parceli većoj od 90.000 četvornih metara.

Donacija sisačkog obrtnika Aerosol box pomaže sisačkim liječnicima te ih štiti od moguće zaraze

Rok za predaju kraj rujna

Autorski tim idejnog rješenja, koji je naručio Grad Novska, predvodi dipl. ing. arh. Ivica Plavec, a uz idejno rješenje sva potrebna dokumentacija predana je i u Ministarstvo gospodarstva da bi se ovaj projekt uvrstio u strateške projekte RH, kazuju nam u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije SIMORA.

Foto: Razvojna agencija SIMORA

– Očekujemo uskoro i rješavanje okvira za financiranje na čemu nam pomažu svi unutar Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a pripremamo natječajnu dokumentaciju za izradu glavnog projekta za koji očekujemo da će natječaj biti objavljen vrlo brzo. Rok za predaju glavnog projekta bit će kraj rujna 2020. kada ćemo imati gotovu svu dokumentaciju – rekao nam je direktor SIMORA-e Mario Čelan.

To je sve u skladu s nedavno potpisanim ugovorom o suradnji na navedenom projektu između Grada Novske, Sisačko-moslavačke županije, Razvojne agencije SMŽ-a i JU Regionalni koordinator SMŽ-a. Ugovorom se Grad Novska obvezuje ishoditi idejno rješenje i osigurati zemljište za gradnju u poduzetničkoj zoni Novska, a JU Regionalni koordinator obvezuje se izraditi glavni projekt i ishoditi građevinsku dozvolu.

Sisačko-moslavačka županija donijela mjere pomoći gospodarstvu i građanima Uz 10% manje plaće, dodatnih milijun kuna daje se gospodarstvenicima

Idejno rješenje nam otkriva i neke nove detalje. Na području kampusa, na parceli 390 s 270 metara, nalazit će se četiri osnovna objekta: fakultet s oko 9000 kvadrata bruto površine i spavaonicama za smještaj gostujućih predavača, studentski i učenički dom na 11.500 kvadrata, akcelerator gaming industrije te poduzetnički inkubator za eSport s dvoranom od 4000 sjedećih mjesta.

Foto: Razvojna agencija SIMORA

Akcelerator gaming industrije sadržavat će studio za snimanje, dvorane za sastanke te halu s novom gaming opremom. Najspektakularniji objekt je spomenuti inkubator za eSport koji će biti jedina arena za eSport natjecanja u Hrvatskoj. Imat će, osim same dvorane, i ugostiteljski sadržaj, prostorije za testere gaming rješenja, svlačionice s prostorijama za zagrijavanje...

Cilj zadržati mlade ljude

U sklopu kampusa bit će i parkiralište s oko 750 mjesta, a procijenjeni troškovi cijelog kampusa s PDV-om iznose oko 393 milijuna kuna koji se namjeravaju namaknuti velikom većinom iz europskih fondova.

Aglomeracija Novska Nastavljaju se radovi na kanalizacijskoj odvodnji

– Poduzetničkim inkubatorom PISMO pružili smo priliku mladim ljudima za opstanak u našoj županiji. Inkubator zasigurno spada među najbolje opremljene gaming centre u svijetu s opremom vrijednom više od milijun eura, a zbog bespovratnih financijskih potpora za naše mlade startupe on je postao poželjno mjesto za rad i stvaranje novih vrijednosti. Ovo bi bio logičan daljnji korak prema razvoju naše ideje – da postanemo središte gaming industrije ne samo u RH nego i široj regiji – rekao nam je župan Ivo Žinić.