Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija donijela mjere pomoći gospodarstvu i građanima

Uz 10% manje plaće, dodatnih milijun kuna daje se gospodarstvenicima

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sisačko-moslavački župan mjere je predstavio nakon redovne sjednice županijskog Stožera civilne zaštite, a pomoć je usmjerena prema malom poduzetništvu i obrtima

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić protekli je tjedan predstavio mjere pomoći usmjerene ka gospodarstvenicima i građanima u vrijeme epidemije koronavirusa. Istaknuo je da se donesenim mjerama želi ublažiti sve posljedice koje su nastale ili će nastati u dogledno vrijeme zbog slabijeg rada gospodarstva.

Donacija sisačkog obrtnika Aerosol box pomaže sisačkim liječnicima te ih štiti od moguće zaraze

Uštede gotovo 19 milijuna kn

– Krenuli smo u rebalans proračuna Sisačko-moslavačke županije, nacrt rebalansa je napravljen i nakon usuglašavanja sazvat ćemo sjednicu Županijske skupštine na kojoj ćemo donijeti ove mjere i rebalans proračuna, ali i neke druge uštede koje želimo napraviti u našem proračunu. Svakako želim izvijestiti da su te uštede na razini gotovo 19 milijuna kuna i odnose se na sve one elemente koji neće biti provedeni. Donijeli smo određene odluke o ukidanju određenih subvencija i potpora za sve manifestacije i pokroviteljstva koje daje ova županija – rekao je Žinić koji je dodao da će rebalansom biti osigurana i dodatna sredstva za pomoć zdravstvenim institucijama u našoj županiji.

Pohvalio je Vladu Republike Hrvatske te jedinice lokalne uprave i samouprave zbog niza mjera koje su već donijele za ublažavanje posljedica koronavirusa. A najavio je i daljnje mjere uštede.

Uništava sve mikroorganizme, viruse i bakterije Jedinstveni robot pomaže sisačkoj bolnici u borbi s koronavirusom

– Sukladno nastaloj situaciji i slabijem punjenju našeg proračuna, smanjit ćemo i plaće dužnosnicima i djelatnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Za sada je prijedlog da bude na razini 10 posto počevši od plaće za travanj. Naravno da ćemo o tome raspravljati na sjednici Županijske skupštine – naveo je Žinić. Rezanjem plaća za 10 posto u sljedeća tri mjeseca županija planira mjesečno uštedjeti 250 tisuća kuna. Osim plaća, uštede se planiraju ostvariti i na naknadama županijskih vijećnika, članova nadzornih odbora i upravnih vijeća.

Pomoć turizmu

Rebalansom proračuna osigurat će se i nove stavke u proračunu, a neke „podebljati“.

– Predvidjet ćemo u proračunu dodatnih milijun kuna za pomoć gospodarstvenicima. Uglavnom će se to odnositi na one najranjivije, dakle OPG-ove, male proizvođače. Znamo da su često obrti najugroženiji, pogotovo oni umjetnički. Osiguravamo i 500.000 dodatnih kuna za razvoj turizma. Ovdje želim naglasiti da i nakon što prođe epidemija razmišljamo o određenim mjerama usmjerenima prema razvoju turizma u našoj županiji – naveo je Žinić.

Borba s koronavirusom Rosavec: Stanje u našoj županiji je zadovoljavajuće, sve službe rade kao jedna

Među mjerama pomoći je i ona Razvojne agencije SIMORA koja besplatno pomaže u obradi dokumentacije za dobivanje kredita poduzetnicima, obrtnicima i poduzećima.

Župan je spomenuo i projekte, od kojih će neki stati, no ne svi.

– Svi projekti koji su u tijeku i financiraju se iz fondova EU nastavljaju se. Samo neki novi projekti koji su trebali biti u provedbi, oni će za sada zastati – zaključio je župan.