Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Borba s koronavirusom

Rosavec: Stanje u našoj županiji je zadovoljavajuće, sve službe rade kao jedna

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ispred sisačke bolnice postavljen je šator za trijažu pacijenata, a trijaža se od prošlog tjedna primjenjuje i u Domu zdravlja Sisak

– Iako smo u zaista teškoj situaciji koja zahtijeva zajedništvo i zajedničke napore, mogu istaknuti da je stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji zadovoljavajuće. Sve službe, od Ravnateljstva civilne zaštite, Policijske uprave SMŽ-a, HGSS-a, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskih voda, Civilnih stožera gradova i općina, djelatnika naših županijskih ustanova poput Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Zavoda za Javno zdravstvo SMŽ-a te Hitne medicinske pomoći rade kao jedna – kazuje načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije doc. dr. sc. Roman Rosavec, koji apelira na sve stanovnike da se drže naputaka vezanih uz epidemiju COVID-19 koje trebaju dosljedno provoditi jer uspjeh u borbi protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas.

Povratak crkvenih knjiga Sisačkoj biskupiji Vraćene 103 knjige, matice krštenih, umrlih i vjenčanih

Psihološka pomoć

Inače, na službenoj internetskoj stranici Sisačko-moslavačke županije mogu se pronaći sve informacije i izvješća koja se odnose na stanje prouzročeno epidemijom koronavirusa u županiji, kao i poveznice na sve Vladine organizacije koje sudjeluju u sprečavanju ove epidemije, a informacije su dostupne i na stranicama županijskih zdravstvenih ustanova.

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije uspostavio je i Centar za psihosocijalnu pomoć stanovnicima naše županije. Na raspolaganju su stručnjaci Odsjeka za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u slučaju da stanovnici trebaju savjetovanje glede emocionalnog stanja (npr. strah, potreban savjet vezan za terapiju lijekovima za psihičke poremećaje, psihički problemi vezani za samoizolaciju ili karantenu, određene poteškoće psihosocijalnog funkcioniranja, problemi psihološke prirode s djecom).

Prijave za Nagradu Sisačko-moslavačke županije Rok za podnošenje prijedloga do 15. travnja

U Centru za psihosocijalnu pomoć županijskog Zavoda za javno zdravstvo radi specijalist školske medicine – KBT terapeut, liječnica specijalistica psihijatrije, psiholog i socijalni radnik. Centar je osnovan radi pružanja psihološke pomoći stanovnicima županije vezano uz novonastalu situaciju s koronavirusom.

– Potreba osnivanja Centra nametnula se nakon nekoliko poziva: „Kako ću izdržati 14 dana?“, „Hoće li mi biti teško?“ i slično. Glavni moto Centra je „S nama nikada niste sami“ – kazuju u županijskom Zavodu.

Automatska govorna poruka

Županijski Zavod za javno zdravstvo racionalizirao je prihvaćanje poziva pacijenata i stanovnika županije. Naime, pozivom na broj 044/567-164 javlja se automatska govorna poruka nakon koje se biraju opcije.

Sportske igre mladih Stotine učenika natjecalo se diljem županije, a najbolji su izborili finale u Splitu