Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Povratak crkvenih knjiga Sisačkoj biskupiji

Vraćene 103 knjige, matice krštenih, umrlih i vjenčanih

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga sisačkom biskupu Vladi Košiću predao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić

Župan Ivo Žinić sisačkom je biskupu Vladi Košiću predao na potpis zapisnik o preuzimanju crkvenih matičnih knjiga, koji je već prije potpisao ministar uprave Ivan Malenica.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Sisku Kolodvor završen, a gradnja novog Odranskog mosta počinje

Župan je naglasio da je primopredaja simboličan, ali i svečani čin koji obavljaju temeljem sporazuma sklopljenog 2005. godine između Vlade RH i Biskupske konferencije.

– Sisačkoj biskupiji vraćene su ukupno 103 knjige, matice krštenih, umrlih i vjenčanih. Ove su se knjige nalazile u matičnim uredima Sisak, Sunja, Kutina, Popovača, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Glina i Topusko. Crkvi je vraćeno i 76 drugih evidencija, parica i kazala, koje su dio ovih knjiga koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima. Nisu oduzete samo knjige, nego i mnoga crkvena imovina, vraćeno je dosta toga što je nepravedno oduzeto, a trebalo je 30 godina od nastanka hrvatske države da te knjige budu vraćene tamo gdje im je mjesto – rekao je župan.

Županija nastavlja s projektom "Poduzetnički krediti" I ove godine poduzetnicima na raspolaganju 100 milijuna kuna

Možemo reći da su, među ostalima, i župnici te crkva općenito bili čuvari povijesti našeg hrvatskog naroda. Drago mi je da se to sada vraća, da nije u državnim arhivima jer to ne pripada državi već crkvi. One su snimljene i vjerujem da arhivi imaju svoje kopije. No sada su tu, ako netko, rođen u tom razdoblju, želi pogledati ili pronaći svoje pretke, obiteljsko stablo i informirati se o svojoj obiteljskoj povijesti – rekao je biskup Vlado Košić dodavši da u povratu tih zapisa vidi želju da se crkva prepozna kao čuvarica hrvatske povijesti.