Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Sisku

Kolodvor završen, a gradnja novog Odranskog mosta počinje

1/9
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Domaćin ministru Butkoviću koji je u Sisak stigao vlakom iz Zagreba bio je župan Ivo Žinić. On je nakon radnog sastanka objavio kako je dogovoreno da će se krenuti u pregovore oko financiranja završetka autoceste Zagreb-Sisak

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima i predstavnicima Hrvatskih željeznica svoj prošlotjedni posjet Sisku počeo je na obnovljenom željezničkom kolodvoru, koji je dovršen nakon sedmogodišnje rekonstrukcije. Radovi su se oduljili zbog vrijednih arheoloških pronalazaka.

Aktualni sat Županijske skupštine Županija provodi mnoge projekte u Kutini i Sisku, no Grad Sisak ne surađuje

– Ukupna vrijednost radova je 65 milijuna kuna. Drago mi je da će uz obnovljenu zgradu koja zaista lijepo izgleda biti i dio naše povijesti tako da će svi oni koji prometuju ne samo prema Zagrebu, nego koriste Glavni kolodvor, vidjeti i dio naše povijesti iz 1. stoljeća prije Krista i kasnije. Drago mi je da naša povijest ovdje u Sisku ima dimenziju upravo na Glavnom kolodvoru. To je jedna simbolika – kazao je ministar Butković.

Vlak vozio i 140 km/h

Ministar je do Siska stigao vlakom iz Zagreba, obnovljenom dionicom pruge te prošao kroz novi pothodnik kojim su sada spojeni peroni na sisačkom kolodvoru.

Sporazum o financiranju prometnica Obnova županijskih cesta Uskoro radovi na 40 kilometara prometnica

– Vrijednost radova obnovljene dionice od 25 kilometara pruge je 250 milijuna kuna i sada smo jednim većim dijelom dionice prometovali 140 kilometara na sat. To je prizor koji se rijetko vidi u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo po završetku obnove koja je pri kraju, jer veći dio prema Sisku je obnovljen, ovih 25 kilometara od Zagreba do Siska putovati 40-ak minuta – rekao je ministar Butković istaknuvši kako je danas glavnina državnih ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj upravo ulaganje u željeznicu.

Podsjetio je i da je Vlada ovih dana donijela i odluku o nabavi 11 vlakova, a još 22 će se financirati iz europskih fondova.

Bilo govora i o obilaznicama

Župan Ivo Žinić, kao domaćin, s ministrom i ostalima održao je radni sastanak, na kojem je uz ostalo dogovoreno da će HŽ infrastruktura krenuti s izradom studijske dokumentacije oko potrebe gradnje drugog kolosijeka na pruzi Zagreb-Sisak.

LAG Zagora, koji djeluje na području općina Dugopolje, Dicmo, Klis, Lećevica i Muć uspješno povlači novac Za male poljoprivrednike više od dva milijuna kuna, za općine tri milijuna

– Svakako me raduje vijest da će se konačno krenuti u pregovore oko financiranja dovršetka autoceste Zagreb-Sisak, a posebno me raduje i vijest da bi početak gradnje mosta preko rijeke Odre trebao krenuti tijekom ljeta. Ponude su otvorene, obrađuje se natječajna dokumentacija i vjerujem da će to biti riješeno. Također, vjerujem da će i jedina državna cesta u Republici Hrvatskoj koja nije asfaltirana, cesta Orleković-Hotnja, ove godine biti dovršena. Time će ta dionica državne ceste D36 Sisak-Karlovac biti potpuno asfaltirana. Razgovarali smo i o obilaznicama oko velikih gradova, posebno oko Kutine gdje ide veliki tranzitni kamionski promet prema Mađarskoj. Muče nas i obilaznice oko Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te želimo da i to uđe u plan. Raduje me što ide i gradnja druge faze Mosta Gromova, ali i nastavak rekonstrukcije ceste prema Glini – rekao je župan Ivo Žinić nakon sastanka.