Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
LAG Zagora, koji djeluje na području općina Dugopolje, Dicmo, Klis, Lećevica i Muć uspješno povlači novac

Za male poljoprivrednike više od dva milijuna kuna, za općine tri milijuna

1/3
Foto: LAG Zagora
LAG Zagora uspješno provodi i Erasmus+ projekte namijenjene mladima. Provedeni su projekti „Game of Stones“ i „UNESCOnnect us!“ temeljem kojih su sklopljena partnerstva s organizacijama mladih iz Velike Britanije, Malte, Finske, Italije, Gruzije i Latvije

Dobre vijesti stižu iz LAG-a Zagora, koji djeluje na području općina Dugopolje, Dicmo, Klis, Lećevica i Muć. Prošlog je tjedna Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH izdala odluku o isplati druge (konačne) rate za provedbu aktivnosti iz poslovnog plana projekta „Kupnja poljoprivredne mehanizacije“ koji je OPG Blažević Zdravko iz Dicma (Osoja) uspješno prijavio i proveo po natječaju LAG-a Zagora “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” u vrijednosti od 15.000 eura.

Općina Podstrana u provedbi ima projekte vrijedne 20 milijuna kuna Napravljena šetnica i biciklistička staza, grade reciklažno dvorište i razmišljaju EKOlogično

Prijavilo se 20 OPG-ova

– Ovim je OPG Blažević Zdravko postao prvi OPG s područja LAG-a Zagora (Općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć) koji je uspješno završio provedbu projekta “Kupnja poljoprivredne mehanizacije” koji je prijavio na prvi natječaj te dobio odluku o dodjeli sredstava. Dana 19. veljače zaprimio je Odluku o isplati druge rate za kupnju poljoprivredne mehanizacije: traktora, motokultivatora, plugova, kosilice iz svog poslovnog plana – doznajemo od Marijane  Botić Rogošić, voditeljice LAG-a Zagora koja je i do sada bila iznimno uspješna u povlačenju sredstava.

Povukli su više od 2,000.000 kn za male poljoprivrednike sa svog područja. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH već je sredinom 2019. izdala odluke o dodjeli sredstava za ukupno 20 projekata OPG-ovima koji su prijavili svoje projektne prijedloge na prvi LAG natječaj za osnaživanje malih poljoprivrednih gospodarstava u ukupnoj vrijednosti od 2,216.790 kn. Do današnjeg dana svim odobrenim korisnicima isplaćeno je 50% ukupno odobrenih sredstava. Temeljem projekcija malih OPG-ova o dinamici provedbi aktivnosti, očekuje se da bi se do kraja tekuće godine mogla realizirati i cjelokupna preostala alokacija po ovom natječaju.

– U drugoj polovini 2019. godine završen je natječaj LAG-a za „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ na koji je pristiglo sedam prijava svih općina u obuhvatu LAG-a Zagora. Za različite projekte, poput uređenja trga, gradnje zelenog parka s dječjim igralištem, zelene tržnice za lokalne OPG-ove koji proizvode domaću hranu, rekonstrukciju i opremanje društvenih domova, vatrogasnih domova i sportskih igrališta prijavitelji su zatražili nešto više od 3,000.000 kn. Projekti se trenutačno nalaze u administrativnoj obradi. Realizacija ovakvih manjih infrastrukturnih projekata namijenjenih općem i javnom dobru u ruralnim naseljima splitskog zaleđa očekuje se tijekom ove i naredne godine – najavljuje Marijana Botić Rogošić.

Čazma Uskoro kreće uređenje triju lokaliteta vrijedno 4 milijuna kuna

Isto tako, krajem siječnja završen je i treći natječaj LAG-a Zagora namijenjen mikro i malim poduzetnicima koji se bave prerađivačkom djelatnošću i svojom proizvodnjom stvaraju dodatnu vrijednost osnovnim poljoprivrednim proizvodima koje ili sami proizvode ili otkupljuju kao sirovinu od lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

Po završetku kontrole pristiglih projektnih prijava očekivano je da će im se omogućiti pojedinačna ulaganja u vrijednosti do 30.000 eura.

– Apsorpcijom financijskih sredstava od nositelja projekata za sve projekte koji su do sada prijavljeni na zatvorene natječaje LAG-a Zagora, realizira se ukupno 91,35% ukupne alokacije od LAG-u Zagora dodijeljenih 838.950 eura za provedbu LEADER podmjere 19.2. čime će se poboljšati uvjeti života i rada nešto više od 15.000 stanovnika koji prema posljednjem popisu stanovništva žive u 51 naselju na području Općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć – poručuje Marijana  Botić Rogošić.

Provode i Erasmus+ projekte

LAG Zagora uspješno provodi i Erasmus+ projekte namijenjene mladima. Provedeni su projekti „Game of Stones“ i „UNESCOnnect us!“ temeljem kojih su sklopljena partnerstva s organizacijama mladih iz Velike Britanije, Malte, Finske, Italije, Gruzije i Latvije.

Počela gradnja novog vrtića u Dugopolju većim dijelom financiranog iz fondova EU Suvremeni vrtić za 240 mališana imat će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata

Zahvaljujući pozitivnim iskustvima u radu s mladima LAG Zagoru su hrvatski LAG-ovi uključeni u rad krovne LEADER mreže Hrvatske izabrali za sudjelovanje u radu horizontalne radne skupine za mlade i demografiju za izradu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2021.-2027., u svrhu poticanja demografskih poboljšanja u ruralnim područjima RH.