Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Počela gradnja novog vrtića u Dugopolju većim dijelom financiranog iz fondova EU

Suvremeni vrtić za 240 mališana imat će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata

1/8
Foto: Općina Dugopolje
Za prvu pedagošku godinu predviđen je rad šest skupina, među kojima i jedna jaslička, u kojima će boraviti 140 djece

U Dugopolju je nova godina počela radno. Već s prvim danima 2020. godine počeli su radovi na novom dječjem vrtiću.

Prezentacija Hereditas – projekt suhozidne tradicijske gradnje

Kuhinja, uredi, praonica...

– Nakon izrade projektne dokumentacije, prijave na natječaj za financiranje iz fondova EU, ishođenja građevinske dozvole, provođenja javne nabave za izvođenje radova i još mnogo drugih nespomenutih zadataka, napokon krećemo u samu gradnju. U ovom objektu površine od oko 1200 četvornih metara imat ćemo najbolje moguće uvjete predškolskog obrazovanja i dugo očekivane jaslice – zadovoljan je načelnik Dugopolja Perica Bosančić.

Osobito ga veseli što sve ovo rade uz 7,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava koje su dobili na natječaju iz Programa ruralnog razvoja za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića u ruralnim područjima. Cijeli projekt novog vrtića stajat će oko devet milijuna kuna, a s obzirom na odobrena sredstva općinski proračun bit će minimalno opterećen.

Vrtić će se graditi na općinskoj parceli južno od hotela Katarina. Maksimalni kapacitet mu je deset grupa, uključujući i jaslice. Za ukupno 240 djece. Osim soba za boravak mališana, sagradit će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata, kuhinju, praonicu te urede za zaposlene. Novi vrtić bit će sagrađen u skladu sa svim suvremenim pedagoškim standardima.

Od Nove godine Nova cijena smještaja djece u vrtićima

– Zadovoljavat će sve potrebe općine Dugopolje godinama – procjenjuje Bosančić.

Gradnjom novog vrtića riješit će se i problem nedostatka prostora u Osnovnoj školi Dugopolje jer će prvi i drugi razredi biti smješteni u prostorije starog vrtića te će dugopoljski učenici na nastavu ići u samo jednoj smjeni.

Produljeni boravak u školi

– Novi vrtić od velike je važnosti za stanovnike općine Dugopolje jer će riješiti cijeli niz problema koji su nas pratili godinama, kao što su nedovoljni kapacitet starog vrtića i nepostojanje jaslica. Osim toga, novi objekt omogućit će prenamjenu prostorija starog vrtića u svrhu osnovnoškolskog obrazovanja. To povećanje broja učionica omogućit će jednosmjenski rad Osnovnoj školi Dugopolje što opet donosi mogućnost organiziranja produženog boravka u školi – izjavio je Bosančić.

Isto tako, nova dvorana otvorit će nove termine za naše sportske klubove i građane u školskoj dvorani – najavljuje Bosančić.

Veća sigurnost boravka na otvorenom Mališani dobili vrtićko igralište vrijedno 160 tisuća kuna

Što se tiče vrtića, za pedagošku 2020./2021. godinu planirane su dvije skupine desetosatnog boravka, ukupno 52 djece, dvije skupine petosatnog boravka, također 52 djece, jedna skupina šestosatnog boravka za 26 djece i jedna jaslička skupina za 16 djece. Ukupno, šest odgojno-obrazovnih skupina sa 140 djece.