Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Podstrana u provedbi ima projekte vrijedne 20 milijuna kuna

Napravljena šetnica i biciklistička staza, grade reciklažno dvorište i razmišljaju EKOlogično

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Jedan od najvrednijih projekata jest morsko-riječna šetnica i biciklistička staza Podstrana walk & bike, čija je vrijednost oko 10,000.000 kuna. EU ga je financirao iz Kohezijskog fonda u iznosu od 8,500.000 kuna

Općina Podstrana može se pohvaliti da u provedbi ima projekte čija je ukupna vrijednost oko 20 milijuna kuna sufinanciranih europskim i nacionalnim sredstvima.

Čazma Uskoro kreće uređenje triju lokaliteta vrijedno 4 milijuna kuna

– Zaposlenici Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i fondove EU Općine Podstrana vrijedno rade na prijavljivanju i provedbi projekata sufinanciranih europskim i nacionalnim sredstvima – ističe načelnik Općine Mladen Bartulović.

Podizanje ekološke svijesti

Jedan od najvrednijih projekata jest morsko-riječna šetnica i biciklistička staza Podstrana walk & bike, čija je vrijednost oko 10,000.000 kuna. Europska unija financirala ga je iz Kohezijskog fonda u iznosu od 8,500.000 kuna.

U sklopu projekta sagrađena je i opremljena biciklistička staza i šetnica od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te je opremljena staza uz lijevu obalu Žrnovnice.

– Ovim projektom stvoren je prepoznatljiv izgled općine Podstrana, a samim tim je i obogaćena turistička ponuda naše općine kao atraktivne turističke destinacije – ističe Bartulović.

Općina Podstrana vodeći je partner projekta ECOMAP, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG ITAL-CRO. Na projektu sudjeluje još šest talijanskih i četiri hrvatska partnera. ECOMAP je projekt ekološki održivog upravljanja marinama i turističkim lukama, čija je ukupna vrijednost oko 2,8 milijuna eura. Iz EU se financira 85 posto vrijednosti projekta, a preostalih 15 posto svaki partner za svoj projekt financira iz vlastitog izvora.

Gradska uprava objavila početak gradnje kapitalnih projekata U veljači novi vrtić, u ožujku školska sportska dvorana, a u listopadu novi trg

Cilj je projekta zaštita okoliša u svrhu poboljšanja kvalitete mora i obalnog područja. Općina Podstrana prijavila je projekt gradnje sustava odvodnje otpadnih voda koji će se graditi u sklopu uređenja obalnog područja od sportske lučice Strožanac do hotela Lav u vrijednosti oko 619.000 eura, od čega 526.000 eura financira EU. Jedan je od projektnih partnera i Športsko ribolovno društvo Strožanac, koje će u sklopu projekta nabaviti i ugraditi opremu za kemijsko i fizikalno pročišćavanje otpadnih voda koje nastaju prilikom pranja brodova te će osigurati i uređaj za ispumpavanje i prihvat fekalnih, tj. crnih voda, s brodica i jahti.

Iznimno važna za sve stanovnike Podstrane jest i gradnja reciklažnog dvorišta Perun, koja je u tijeku, projekt vrijedan 9,160.000 kuna, koji u iznosu od 4,200.000 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. S tim je povezan i projekt Razmišljam EKOlogično vrijedan oko 1,200.000 kuna sufinanciran sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto. Nositelj je projekta Grad Solin, a općine Podstrana, Klis i Dugopolje sunositelji su aktivnosti. Projekt Razmišljam EKOlogično osmišljen je kao program informativno-obrazovanih aktivnosti kojima se želi podići ekološka svijest stanovnika uključenih općina i grada o njihovoj aktivnoj ulozi u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada. 

Vaučer za besplatni Wi-Fi

Projekt rekonstrukcije raskrižja Hercegovačke ulice i Ulice kralja Zvonimira čija je vrijednost oko 1,380.000 kuna sufinancira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosom od 894.388,41 kune.

I projekt Zaželi, zahvaljujući kojem su zaposlene teže zapošljive žene koje skrbe o svojim potrebitim sumještanima, vrijednosti oko 6,100.000 kuna, od čega se na Općinu Podstrana odnosi iznos od 1,697.449,20 kuna, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Za izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportskog centra Miljevac odobrena su im sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 600.000 kuna, a za izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Općine Podstrana Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj odobrio im je od 48.000 kuna za provedbu izmjena i dopuna Strateškog razvojnog programa Općine Podstrana.

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Split-Solin vrijedan 1,8 milijardi kuna Općini Podstrana više od 50 milijuna kuna za vodoopskrbu i odvodnju

Na razne natječaje tijekom 2019. Općina Podstrana prijavila je 20 projekata, od kojih su za sufinanciranje odobreni: uređenje obale od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac, 4. faza koje će sufinancirati Ministarstvo turizma u iznosu od 225.000 kuna, dohrana plaže kamenim materijalom što sufinancira Splitsko-dalmatinska županija u iznosu od 400.000 kuna, kao i sanacija oštećenih pera na obalnom području u općini, što opet sufinancira Županija u iznosu od 100.000 kuna. Splitsko-dalmatinska županija sufinancira uređenje poljskih putova na području Podstrane iznosom od 36.500 kuna. Općini Podstrana odobren je vaučer u iznosu od 15.000 eura za omogućivanje besplatnog wi-fi pristupa na javnim površinama općine lokalnim stanovnicima i posjetiteljima.