Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Split-Solin vrijedan 1,8 milijardi kuna

Općini Podstrana više od 50 milijuna kuna za vodoopskrbu i odvodnju

1/4
Foto: Općina Podstrana
Predviđena je gradnja triju vodosprema, postavljanje vodoopskrbnih cjevovoda u dužini od 6000 metara i fekalnih cjevovoda u dužini od 4200 metara te je predviđena kanalizacijska crpna stanica Sv. Fabijan

Općina Podstrana, kao sudionik Aglomeracije Split – Solin, na svojem će području realizirati tehnički i financijski zahtjevne projekte vodoopskrbne infrastrukture i sustava odvodnje.

Subvencije i socijalna skrb U Podstrani je prošle godine rođeno 110 djece, općina im uplatila 350.000 kuna

Naime, u prostorijama Vodovoda i kanalizacije Split potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin“ vrijedan oko 1,8 milijardi kuna. Ugovor su potpisali resorni ministar Tomislav Čorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor ViK-a Tomislav Šuta, u nazočnosti splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana te gradonačelnika i načelnika općina i gradova uključenih projektom, među kojima je bio i Mladen Bartulović, načelnik općine Podstrana.

Građevinska dozvola

– Radujem se što je dio sredstava osiguran za gradnju projekata u Podstrani. Vrijednost je naših planiranih projekata više od 50,000.000 kuna – izjavio je Bartulović.

Foto: Općina Podstrana

Na području Podstrane planirana je gradnja novih i rekonstrukcija postojećih crpnih stanica, gradnja vodospreme, rekonstrukcija i gradnja novih vodovodnih mreža te fekalne kanalizacije.

– Gradit će se vodovod i kanalizacija s vodospremama i crpnim stanicama za Gornju Podstranu, crpna stanica “Bilaja” s kompletnim novim sustavom fekalne odvodnje, niz manjih zahvata po ulicama – kaže Bartulović.

Općina u novu godinu ulazi s ambicioznim planovima Proračun Podstrane za 2020. veći je od sto milijuna kuna

Što se tiče gradnje vodovoda i kanalizacije u Gornjoj Podstrani, predviđena je gradnja triju vodosprema, postavljanje vodoopskrbnih cjevovoda u dužini od 6000 metara i fekalnih cjevovoda u dužini od 4200 metara, te je predviđena kanalizacijska crpna stanica Sv. Fabijana. Ishođena je pravomoćna građevinska dozvola za prvu fazu, odnosno cjevovod, a u postupku je ishođenje građevinske dozvole za drugu fazu, konkretnije vodospremu, te izrada tender-dokumentacije za javni natječaj za izvođenje radova.

Projekt Aglomeracije realizira se preko ViK-a iz sredstava EU, državnog proračuna i samo manjim dijelom iz lokalne komponente kroz naknadu za razvoj za realizaciju projekata Aglomeracije Split – Solin i Kaštela – Trogir te dovršetak realizacije projekata EKO-Kaštelanskog zaljeva, a sve to do konca 2023. godine.

– Ovim smo osigurali da uz ulaganje od oko 10 milijuna kuna kroz naknadu za razvoj realiziramo navedene projekte višestruke vrijednosti, koje samostalnim prikupljanjem naknada ne bismo realizirali još dugi niz godina – naglašavaju u Općini 
Podstrana.

Foto: Općina Podstrana

Izgrađena je šetnica i biciklistička staza Podstrana walk and bike Započelo je biciklističko povezivanje Trogira i Omiša

Dovršena prva faza

Načelnik podsjeća da je lani uspješno dovršena gradnja kanalizacijskog sustava Podstrane, 1. faza, s CS-om kod hotela Le Meridien Lav, u suradnji Općine s VIK-om i EKO agencijom. Isto tako, počeli su radovi na gradnji fekalne kanalizacije uz bujicu Grljevac – Duge Njive, dovršena je gradnja fekalne kanalizacije u Ulici Šćadin te je izvedena dogradnja manjih ogranaka fekalne kanalizacije.