Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Subvencije i socijalna skrb

U Podstrani je prošle godine rođeno 110 djece, općina im uplatila 350.000 kuna

Foto: Facebook Podstrana
Trenutačno je u vrtiće u Podstrani upisano oko 380 djece, a Općina za sufinanciranje vrtića izdvaja oko 4,000.000 kuna godišnje – kaže načelnik Bartulović

– Općina Podstrana, na temelju iskustava iz prakse, kontinuirano nadopunjuje Odluku o socijalnoj skrbi i tako širimo lepezu korisnika raznih oblika subvencija i pomoći, a sve kako bi se optimalno pokrile potrebe naših mještana – kaže Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana.

Potpisani novi ugovori u sklopu projekta "Tu je tvoj dom" Boban: Sretan sam jer je još 39 obitelji odlučilo ostati u dalmatinskoj Zagori

Novi dječji vrtić

Općina sustavno provodi niz demografskih mjera usmjerenih na rasterećenje obiteljskog budžeta te tako pomaže mladim obiteljima da podnesu visoke troškove odgoja i obrazovanja djece. Roditelji za prvo dijete ostvaruju pravo na 2500 kuna, drugo 3000, treće 4000, četvrto 5000 i za svako naredno po 1000 kuna više nego za prethodno. Odobrava se i poklon u naravi roditeljima šestog (ili više) djeteta u obitelji. Poklon je u protuvrijednosti od 5000 kuna, a u 2019. godini tri su obitelji u Podstrani ostvarile to pravo. Ukupno je tijekom 2019. godine iz proračuna uplaćeno oko 350.000 kuna za novorođenu djecu, kojih je bilo 110.

Prošlog je listopada počeo s radom novi dječji vrtić Bambini, koji ima i jaslički program.

– Sufinanciranje svih vrtića je u iznosu od 900 kuna mjesečno po djetetu te 100 kuna za božićni dar. Boravak djece iz Podstrane u vrtićima izvan Podstrane sufinancira se iznosom od 450 kuna mjesečno. Trenutno je u vrtiće u Podstrani upisano oko 380 djece, a Općina za sufinanciranje vrtića izdvaja oko 4.000.000 kuna godišnje – doznajemo od Bartulovića.

Novogodišnji posjet rodilištu Županija lani isplatila najviše naknada za novorođenčad - za to izdvojeno tri milijuna kuna

Dodaje kako je Podstrana jedna od rijetkih općina koja osigurava pomoćnike djeci s posebnim potrebama u vrtićima, a za koje se na godišnjoj razini izdvaja oko 500.000 kuna. Kontinuirano se ulaže u izgradnju i opremanje dječjih igrališta. Osnovnoškolci su i ove godine dobili besplatne udžbenike od Ministarstva obrazovanja i radne bilježnice od Općine Podstrana, za koje je izdvojeno oko 350.000 kuna. Ni srednjoškolci iz Podstrane nisu bili zapostavljeni. Kupnju udžbenika Općina im je sufinancirala iznosom od 1000 kuna po učeniku, a zajedno s Ministarstvom Općina sufinancira pokazne karte srednjoškolcima pa je ona za njih besplatna. Svim studentima s područja Podstrane koji studiraju u Splitu ili okolici sufinancira se pokazna karta u 50-postotnom iznosu. Općina Podstrana također dodjeljuje i stipendije darovitim studentima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji u iznosima od 500 ili 800 kuna mjesečno. Pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti invalidi, a i posebna kategorija srednjoškolaca. U ovoj godini odobreno je oko 120 stipendija, za koje je u proračunu osigurano oko 600.000 kuna.

Jednokratna pomoć

Uvedene su i neke novosti vezane uz ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć. Od početka prošle godine može se ostvariti pravo na jednokratnu pomoć za kućanstvo ako prihodi po članu kućanstva nisu veći od 1660 kuna, a limit za samce je 2500. Također, omogućeno je dobivanje jednokratne pomoći od 1000 kuna ili više, ovisno o težini životne situacije korisnika, kao i to da se, iznimno, pomoć može odobriti više puta godišnje. U 2019. godini iz proračuna je na jednokratne novčane pomoći utrošeno oko 270.000 kuna. Općina Podstrana sudjeluje u projektu Zaželi zajedno s udrugom Agape iz Omiša. U sklopu projekta zaposleno je 15 žena koje se brinu o 60 korisnika, starih i nemoćnih ljudi. Oko 300 umirovljenika s područja Podstrane koristi pravo na besplatnu pokaznu kartu. Ukupno za pokaze umirovljenicima izdvajaju oko 200.000 kuna godišnje.

– Vezano uz ostvarivanje prava iz socijalne skrbi, napominjemo da su naši djelatnici konstantno na raspolaganju svim mještanima kako bi ih upoznali s pripadajućim pravima i pomogli im oko njihove realizacije – poručuje Bartulović.