Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisani novi ugovori u sklopu projekta "Tu je tvoj dom"

Boban: Sretan sam jer je još 39 obitelji odlučilo ostati u dalmatinskoj Zagori

1/8
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ukupno je u 2019. godini osigurano za ovaj program 7,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Vrijednost pojedinačnih potpora je od 40 do 120.000 kuna bespovratnih sredstava

Splitsko-dalmatinska županija organizirala je potpisivanje ugovora s novim korisnicima programa demografskih mjera poticaja mladih obitelji iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća, u okviru programa ‘Tu je tvoj dom’. Nakon što su u srpnju potpisana prva 33 ugovora, a poslije u rujnu još 4, program je izazvao veliko zanimanje mladih, pa je tako na kraju tjedna potpisano novih 39 ugovora, vrijednih 3,940 tisuća kuna. Ovaj je program jedinstven u Hrvatskoj jer je Splitsko-dalmatinska županija prva županija, koja na ovaj način pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja u stjecanju vlastitog doma.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

U Muzeju Mimara predstavljena knjiga S. Prosperova Novaka u nakladi Splitsko-dalmatinske županije Uglednici na predstavljanju knjige o sv. Jeronimu Dalmatincu, u publici predsjednica, ministri...

Podsjećamo, u 2019. godini Županija je za ove poticajne demografske mjere u svom proračunu predvidjela 4 milijuna kuna.Ta sredstva su podijeljena na prve ugovore, a poslije u rebalansu proračuna, županija je osigurala dodatnih 3,5 milijuna kuna za nove ugovore. Ukupno je u 2019. godini osigurano za ovaj program 7,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Vrijednost pojedinačnih potpora je od 40 do 120.000 kuna bespovratnih sredstava. Prilikom potpisivanja ugovora, župan Blaženko Boban kazao je kako je ovo drugi val mladih s kojima županija potpisuje ugovore vezano za program demografskih mjera. Naglasio je kako program ‘Tu je tvoj dom’ ide dalje, dokle god on bude župan. Cilj mu je, kaže, da ovim programom pomognu u ostanku 200-tinjak obitelji na njihovim ognjištima, u ruralnim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije.

- Izuzetno sam sretan zbog činjenice da je još 39 obitelji, potpisivanjem ovoga ugovora, odlučilo ostati živjeti na području dalmatinske Zagore. Ovo je jedinstveni projekt na području cijele Hrvatske, projekt koji vraća nadu našim mladima da, uz sve druge komplementarne gospodarske programe i poticaje, mogu planirati svoj život u rubnim područjima županije. Koliko nam je ovaj projekt važan govori i činjenica da smo u novom preustroju županijskih odjela, demografiju dodali i izdvojili u naslovu Odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju. Kroz taj odjel nastojat ćemo uočavati, planirati i na terenu realizirati nove dodatne projekte, s istim ciljem, zadržavanja mladih i stvaranja uvjeta za povratak obitelji koje su bile prisiljene tražiti svoje mjesto pod suncem u većim sredinama, ili čak izvan Hrvatske - kazao je župan, naglašavajući kako je prvi cilj bio imati 60-ak ugovora godišnje, te kroz tri godine potpisati ugovore s nekih 200 obitelji.

Županija obilježila međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama Boban: Pozivamo žrtve, prijavite nasilje i tražite pomoć u svako vrijeme, na svakom mjestu!

 - Iznenadio nas je veliki interes, čak 381 prijava je pristigla na povjerenstvo koje je uz ovih dosad potpisanih 76 ugovora, obradilo i pripremilo za potpisivanje još 22 ugovora. Njima će također biti dodijeljena sredstva već u siječnju iduće godine. Prioritet su imale obitelji s većim brojem djece i naravno da su i z prve kategorije područja, prema kriterijima koje smo donijeli na početku ovoga programa. Nakon toga nastavljamo s novim natječajem za 2020. godinu, te još jednim u 2021. godini. Nadamo se da ćemo, ovisno o raspoloživim sredstvima, kroz tri godine znatno premašiti brojku 200 obitelji kojima pomažemo osigurati krov nad glavom. Kada ovomu dodamo programe i poticaje našega odjela za gospodarstvo, kao što su sufinanciranje OPG-ova, poticanje malog obrtništva i razvoja IT industrije, dolazimo do iznosa od 7,8 milijuna kuna predviđenih za ovaj i slične programe - kazao je u župan.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

U ime onih koji su ovim ugovorima dobili značajna bespovratna financijska sredstva za rješavanje svojih stambenih pitanja zahvalio je Mario Juričić iz Prološca kod Imotskog. -Zahvaljujem županiji na dodijeljenim sredstvima kojima planiram obnoviti obiteljsku kuću, u kojoj živim sa suprugom i troje djece. Dvoje su učenici, četvrti i sedmi razred osnovne škole – kazao je M. Juričić.

LIJEPA GESTA Župan Boban pozvao učenike iz Vukovara da dođu ljetovati u Splitsko-dalmatinsku županiju

Zanimljivo je kako od 39 potpisanih ugovora,14 je potpisnika s područja Cetinskog kraja. Kriterije po objavljenom natječaju ispunilo je šest mladih obitelji s područja grada Sinja, pet obitelji iz grada Trilja, dvije obitelji s područja općine Hrvace i jedna obitelj s područja općine Dicmo.