Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Županija obilježila međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Boban: Pozivamo žrtve, prijavite nasilje i tražite pomoć u svako vrijeme, na svakom mjestu!

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Nijedna žena ne bi smjela biti zlostavljana ni ugnjetavana. Žene moramo poštovati. Ovaj plakat izradio sam za sve žene u Hrvatskoj čije zlostavljanje mora odmah prestati, kazao je Tino Bašić koji je izradio plakat s okom koje plače, ali i budno motri

Prigodnom izložbom plakata koje su izradili učenici splitske Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u atriju zgrade Županije te okruglim stolom na tu temu Splitsko-dalmatinska županija je obilježila međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U primarnu zdravstvenu zaštitu ulaže se gotovo 19 milijuna kuna, od toga 16 milijuna iz fonda EU Uređuju se zgrade u Splitu i Sinju i opremaju ordinacije u 11 ispostava Doma zdravlja

Nasilje prijavilo 11 susjeda

– Ugodno sam iznenađen dizajnom i kvalitetom izvedbe plakata naših učenika kojima zahvaljujem i pohvaljujem i njih i njihove profesore, s ravnateljem škole. Neka ova izložba i ovaj dan bude poziv svima nama na buđenje građanske svijesti o potrebi javne osude kukavica, ne mogu ih drukčije nazvati, koji se drznu na nasilje, najčešće protiv nemoćnih žena. Trebamo poslati poruku žrtvama da se odluče na prijavljivanje i da zatraže pomoć u svako vrijeme, na svakom mjestu – rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan istaknuvši posebno kvalitetan rad županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na čelu s vijećnicom županijske Skupštine Danicom Baričević.

Boban je ispričao vlastito iskustvo, kada je prigodom posjeta jednoj obitelji, svjedočio činu obiteljskog nasilja.

– U najkraćem mogućem vremenu, reagirale su institucije. Pitao sam jednog od policajaca kako su tako brzo uspjeli doći. Rekao mi je da im je poziv prijave na intervenciju stigao od jedanaest susjeda. Samo tako, s izgrađenom sviješću svih građana da svako nasilje bilo koje vrste doživljavamo osobno, možemo zajednički utjecati na smanjenje takvih pojava u društvu – naglasio je Boban.

Osvrnuo se i na potrebu zajedničkog djelovanja širega spektra institucija, od Caritasa, preko jedinica lokalne i regionalne samouprave do središnje vlasti, jer nažalost, polovina hrvatskih županija još uvijek nema „sigurnu kuću“.

LIJEPA GESTA Župan Boban pozvao učenike iz Vukovara da dođu ljetovati u Splitsko-dalmatinsku županiju

I Danica Baričević je istaknula da im je cilj osvijestiti javnost kako bi ohrabrili žrtve da prijave nasilničko ponašanje za što je izuzetno važna i prisutnost i zanimanje medija.

– Želimo senzibilizirati javnost da nasilje nad ženama nije privatni problem te osigurati žrtvama nasilja potrebnu podršku i pomoć – kazala je Baričević.

Tino Bašić, učenik Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, ispričao je zašto se odlučio na izradu plakata s okom koje plače, ali i budno motri.

– Želim reći da nijedna žena ne bi smjela biti zlostavljana ni ugnjetavana. Žene moramo poštovati. Ovaj plakat izradio sam za sve žene u Hrvatskoj čije zlostavljanje mora odmah prestati, zauvijek – kazao je mladi Bašić, te dodao da u cijelom sustavu zaštite žena i borbe protiv nasilja, institucije države na svim razinama vlasti mogu još puno napraviti.

Klis Investicija od 700.000 kuna U Općini Klis otvorene prve jaslice u koje će se smjestiti dvadesetero mališana

U radu okruglog stola sudjelovali su: Marijana Todorić, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU SDŽ-a; Zrinka Perić, socijalna radnica u splitskom Centru za socijalnu skrb; Tamara Čatlak Cindro, voditeljica županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji, Ljiljana Stipišić, sutkinja istrage u županijskom Sudu u Splitu, Livija Plančić iz Udruge za pomoć žrtvama „Bijeli krug Hrvatske“ te s. Vlatka Topalović, ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Izmjene zakona

Svi su poduprli izmjene triju zakona koje je pripremila Vlada, a koji će ići u proceduru početkom iduće godine. Riječ je o izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku, kojima se pooštrava kaznena politika vezana za nasilje u obitelji i nasilje nad ženama, ubrzava kazneni postupak i bolje razlikuje prekršaj od kaznenog djela. Zbog svega toga nužno je jačanje međuresorne suradnje i koordinacije predstavnika institucija i organizacija koje se bave ovim problemom.