Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Investicija od 700.000 kuna

U Općini Klis otvorene prve jaslice u koje će se smjestiti dvadesetero mališana

Klis
Foto: Općina Klis
Načelnik Općine Klis Jakov Vetma u društvu ravnateljice DV „Cvrčak“ Anđele Biuk uz okupljene roditelje i njihove mališane, otvorio je prve jaslice u općini u kojima će se skrbiti o dvadesetero djece

Općina Klis dobila je jaslice! U prizemlju postojećeg Dječjeg vrtića sv. Roko, koji je također obnovljen, prema najvišim pedagoškim standardima uređene su jaslice. Cijela investicija vrijedna je 700.000 kuna, a projekt je sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija iznosom od 150.000 kuna.

Tvrđava Klis Općina Klis obara turističke rekorde Klis će nabaviti mobilnu pozornicu, rekonstruirati topničku vojarnu, sanirati Mali kvartir i zaštititi tvrđavu od vegetacijskog obrastanja

Nova radna mjesta

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma u društvu ravnateljice DV „Cvrčak“ Anđele Biuk uz okupljene roditelje i njihove mališane, otvorio je prve jaslice u općini u kojima će se skrbiti o dvadesetero djece. Jaslice su smještene u prizemlju zgrade vrtića Sv. Roko, koji je također ovom prilikom postao bogatiji za novi dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju koji su se izvrsno uklopili u prostor. Investicija je omogućila i otvaranje novih radnih mjesta za dvije odgajateljice, spremačicu te polaznika stručnog osposobljavanja.

– Zaista sam ponosan što smo napokon ostvarili ovaj dugo željeni cilj, a to je da sva djeca dobiju priliku razvijati se od samih početaka, kroz igru i učenje, u adekvatnim uvjetima. Posebno bih se zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji koja nam je u tom naumu pomogla. Suvremen i moderno opremljen vrtić, a sada i jaslice, po najvišim pedagoškim standardima zasigurno će pridonijeti pozitivnom demografskom trendu ovog kraja za što su zaslužne brojne pronatalitetne mjere koje Općina Klis provodi – istaknuo je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Mladi u Klisu Erasmus + projekt Mladi u Klisu učili o suhozidima i zdravoj hrani

Dodao je kako su upravo pronatalitetne mjere Općine jedan od razloga zbog kojih Klis za svoj dom bira sve više mladih obitelji s djecom. Među svega 58 gradova i općina u Hrvatskoj koji bilježe pozitivan prirodni prirast, već drugu godinu zaredom je i općina Klis, koja velika sredstva ulaže u demografske mjere s ciljem nastavka tog pozitivnog trenda. Jedna od njih je i najavljena pomoć mladim obiteljima da po vrlo povoljnim uvjetima kupe zemljište za gradnju obiteljske kuće, što Klis čini prvom općinom u Splitsko – dalmatinskoj županiji koja će uvesti ovakvu mjeru.

Sveučilište Split Niče novi kampus Klis splitskom Sveučilištu poklanja parcelu od 200.000 kvadrata

Subvencije za školarce

Treba napomenuti kako su posljednjih godina u općini naknade za novorođenčad povećane u stopostotnom iznosu, a s više od 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj za više od 500 djece. Također, kako bi pomogla roditeljima, Općina Klis financira i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, a svake je godine osigurano i 300 tisuća kuna za učeničke i studentske stipendije kojim pomaže 65 đaka i studenata. Uz to, velika se sredstva ulažu i u infrastrukturu, pa su tako sve škole i vrtići, uz pripadajuća igrališta, na području općine moderno opremljeni i uređeni.

– Kontinuirano i plansko ulaganje u projekte koji imaju za cilj podizanje standarda života lokalne zajednice kroz uređenje vrtića i škola, dječjih igrališta, sportskih sadržaja, prometne i turističke infrastrukture, stvara još bolje i još kvalitetnije uvjete za život i rad u Općini Klis. Pozitivni demografski trendovi to zasigurno potvrđuju i pokazuju da se razvijamo u dobrom smjeru – zaključio je načelnik Vetma.