Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Erasmus + projekt

Mladi u Klisu učili o suhozidima i zdravoj hrani

Mladi u Klisu
Foto: Općina Klis
LAG Zagora od svog osnutka 2015. godine, udruživanjem predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja pet općina Dalmatinske zagore (Klisa, Dicma, Dugopolja, Lećevice i Muća), nastoji osnažiti ruralno područje na kojem djeluje

Skupina od 24-ero mladih iz Gruzije, Latvije, Italije i Hrvatske, koji sudjeluju u Erasmus + projektu razmjene mladih pod nazivom „UNESCOnnect us!“ posjetili su prošlog tjedna i Općinu Klis u kojoj su u nadaleko čuvenoj kliškoj tvrđavi, koja im je bila osobito zanimljiva kao kulisa megapopularnog serijala “Game of Thrones”, i Etno-selu Zagora, učili o suhozidnoj mediteranskoj gradnji kao i o zdravoj prehrani.

Proslavljen blagdan svetog Roka, kliškog patrona Kliška tvrđava već je zaradila više nego cijele prošle godine – čak pet milijuna kuna

Lokalna akcijska grupa Zagora i ove je godine, zahvaljujući potpori Agencije za mobilnost i programe EU od 11.250 eura, ugostila mlade u dobi od 18 do 30 godina.

LAG Zagora od svog osnutka 2015. godine, udruživanjem predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja pet općina Dalmatinske zagore (Klisa, Dicma, Dugopolja, Lećevice i Muća), nastoji osnažiti ruralno područje na kojem djeluje.

Tijekom boravka u Dugopolju mladi su istražili materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu pod UNESCO-ovom zaštitom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Splitu su naučili više o Dioklecijanovoj palači i klapskom pjevanju, u Sinju su saznali sve o Sinjskoj alki. U lokalnim OPG-ovima s područja Općine Dugopolje kušali su domaća jela i naučili osnove njihove proizvodnje, a uz članove lokalnog kulturno-umjetničkog društva, pokušali su ojkati i igrati gluho kolo. Nakon upoznavanja sa živom tradicijom Dalmacije, mladi Gruzije, Latvije i Italije prezentirali su svoje bogato kulturno nasljeđe.

Novootvoreni turistički interpretacijski centar slavnu prošlost prikazuje na dosad neviđen način Priče iz povijesti našeg poznatog turističkog mjesta saznajte od holograma

– Jedinstvena su iskustva tako stečenih prijateljstava i proširenja znanja o kulturnim poveznicama zemalja kroz bogatu kulturnu baštinu – kaže Marijana Botić Rogošić, voditeljica LAG-a Zagora.