Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Proslavljen blagdan svetog Roka, kliškog patrona

Kliška tvrđava već je zaradila više nego cijele prošle godine – čak pet milijuna kuna

1/2
Foto: Općina Klis
Klis je danas prepoznat kao sve poželjnije mjesto za život, što je najbolji pokazatelj da idemo u dobrom smjeru, rekao je načelnik Jakov Vetma

Pučkom feštom i veličanstvenim vatrometom nad kliškom tvrđavom Klis, povijesna prijestolnica hrvatskih kraljeva, proslavio je blagdan svetog Roka, svoga nebeskoga zaštitnika, ujedno Dan općine. Fešti je tradicionalno prethodila svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Povijesno-scenski spektakl postrojbi uz zveket mačeva, topovsku paljbu i pucnjeve iz kubura Uskočki boj za Klis ponovno oživio bitku otprije 371 godine

Prve jaslice

Za Općinu Klis, kako je istaknuto, protekla godina jedna je od najuspješnijih od njezinog osnutka. Zahvaljujući uzletu turizma, nizu infrastrukturnih zahvata i dovršetku započetih, kao i početku novih projekata, u općini s nešto više od 5000 stanovnika u 14 naselja, danas se realiziraju milijunski projekti. Općina je prepoznata i po pronatalitetnoj politici, zbog koje Klis kao mjesto za život bira sve više mladih obitelji s djecom. Od samo 58 gradova i općina u Hrvatskoj koji bilježe pozitivan prirodni prirast, među njima je već drugu godinu zaredom i Klis. 

Općina ulaže niz sredstava u demografske mjere. Najavljena je i pomoć mladim obiteljima da po vrlo povoljnim uvjetima kupe zemljište za gradnju obiteljske kuće. S više od 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj više od 500 djece, a s 300 tisuća kuna osiguranih za učeničke i studentske stipendije Općina pomaže 65 đaka i studenata. Posljednje dvije godine financiraju se i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, dok udžbenike osigurava Splitsko-dalmatinska županija.

jedinstvena izložba fotografija u kliškoj tvrđavi U povodu 100. obljetnice kraja Prvog svjetskog rata MK Specijalne policije odao počast poginulim Hrvatima

Klis će do početka predškolske godine dobiti i svoje prve jaslice koje će raditi u sklopu Dječjeg vrtića “Sv. Roko”. Vrijednost projekta je 400 tisuća kuna, a do nove školske godine obnovit će se i osnovna škola u Prugovu. Zapušteno športsko igralište u Broćancu već je obnovljeno s 200 tisuća kuna, dok je Općina u suradnji sa solinskim Crvenim križem na istoj lokaciji uredila i opremila dječje igralište. Kao dodatan iskorak u stimuliranju roditeljstva, Općina planira uvesti institut roditelja-odgajatelja. Riječ je o naknadi koju će moći ostvariti nezaposleni roditelji s četvero i više malodobne djece koja ne polaze dječji vrtić. 

Posljednjih godina Klis bilježi sjajne rezultate u turizmu, čiji je razvoj ponajviše vezan za klišku tvrđavu. Prošlogodišnji rekord od 70.000 posjetitelja i prihod veći od 3 milijuna kuna već je nadmašen ove godine. Uz već ostvarenih 5 milijuna kuna prihoda, očekuje se i da će tvrđavu do kraja sezone posjetiti više od 100 tisuća turista.

Novootvoreni turistički interpretacijski centar slavnu prošlost prikazuje na dosad neviđen način Priče iz povijesti našeg poznatog turističkog mjesta saznajte od holograma

Trenutačno se na tvrđavi obavljaju završni radovi u postavljanju akcentne rasvjete, što je projekt vrijedan 2,8 milijuna kuna, a izgled fortifikacijskog kompleksa oplemenit će i rekonstrukcija dvaju devastiranih objekata u sklopu tvrđave te postavljanje ljetne pozornice, odnosno gledališta s 3D mappingom. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 5,5 milijuna kuna. Krajem svibnja u podnožju tvrđave otvoren je Interpretacijski centar, vrijedan milijun kuna, koji uz pomoć inovativne 3D tehnologije posjetiteljima nudi simulaciju povijesti Klisa, kao i prikaz cjelokupne kliške turističke ponude.

Gradnja tunela Vučevica

Veći dio sredstava od turizma Općina ulaže u infrastrukturne projekte. Nedavno je završena izgradnja mrtvačnice na groblju sv. Kate u Klisu, a jedan od najvažnijih projekata jest gradnja kanalizacije i rekonstrukcije vodovoda na području Klisa. Ključna je i gradnja tunela Vučevica, jednog od najvažnijih projekata za budućnost Općine, koji se planira u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Splitsko-dalmatinskom županijom. Time će se stvoriti preduvjeti za stavljanje u funkciju gospodarske zone na području Klisa. 

Kliška fortifikacija dobila jedinstveni petojezični vodič s preporukom HBD-a Oko kliške tvrđave i u njoj više od 300 biljnih vrsta od kojih je čak 16 endema

– Više sam puta istaknuo da su svi infrastrukturni i razvojni projekti uzalud, ako nemamo ljude koji će živjeti i raditi na ovom području. Upravo zahvaljujući brojnim realiziranim projektima, ali i perspektivi i usmjerenosti na budućnost, Klis je danas prepoznat kao sve poželjnije mjesto za život što je najbolji pokazatelj da idemo u dobrom smjeru – rekao je načelnik Klisa Jakov Vetma.

On je u svom govoru posebno istaknuo uspjehe prethodnih godina u radu vijeća i općenito na lokalnoj političkoj razini te toleranciju i prestanak podjela unutar društvenih subjekata i procesa. Na kraju je naglasio da su svi problemi i rješenja problema u nama samima i koliko budemo mudri toliko brzo ćemo napredovati u svakom segmentu života.

Dodijeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama. Zahvalnicu Općine Klis dobila je tvrtka Clissa d.o.o. iz Klisa vlasnika Krešimira Glavine koja od svog osnutka radi na osobnom razvoju, ali i na promociji Klisa. Godišnju nagradu Općine Klis za doprinos i rezultate na sportskom polju dobio je NK Uskok iz Klisa i umirovljeni nastavnik tjelesnog odgoja OŠ Perta Kružića iz Klisa Ivica Ižotić.

Emanuel Tutek, jedan od autora studije Održivost hrvatskog turizma Po stanovniku imamo 119 posto više noćenja nego Austrija ili Francuska Kliška delegacija u Zenici na sastanku projektnog tima Fortress ReInvented Akcentna rasvjeta omogućit će novu perspektivu kliške tvrđave