Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Kliška fortifikacija dobila jedinstveni petojezični vodič s preporukom HBD-a

Oko kliške tvrđave i u njoj više od 300 biljnih vrsta od kojih je čak 16 endema

1/5
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Autori vodiča ipl. ing. biologije Vedran Šegota, kustos herbarijskih zbirki Botaničkog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu i mag. ing. šumarstva Ivan Limić, doktorand u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu

”Biljke tvrđave Klis”, popularno-znanstveni botanički vodič čiji su autori dipl. ing. biologije Vedran Šegota, kustos herbarijskih zbirki Botaničkog zavoda Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, i mag. ing. šumarstva Ivan Limić, doktorand u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, predstavljena je u kliškoj Narodnoj knjižnici i čitaonici čime se tvrđava Klis svrstala među rijetke fortifikacijske građevine na svijetu koje imaju botanički vodič.

Kliška delegacija u Zenici na sastanku projektnog tima Fortress ReInvented Akcentna rasvjeta omogućit će novu perspektivu kliške tvrđave

Džepno izdanje

Svojim kulturno-povijesnim značenjem tvrđava Klis postala je jedna od poznatijih turističkih destinacija na karti Hrvatske, a iznenađujuće je bogatstvo flore Kliške tvrđave i njezine okolice. Zabilježeno je više od 300 biljnih svojta, uključujući 20 strogo zaštićenih vrsta, od kojih je čak 16 endema!

– Još kao osnovnoškolac gajio sam strast prema biljnom i životinjskom svijetu, a čuo sam priče o jednoj posebnoj, rijetkoj, endemičnoj biljnoj vrsti koja raste na tvrđavi Klis. Već tada sam maštao o tome da otkrijem i istražim nešto novo i drukčije u Klisu. Ta želja je dugo godina bila negdje skrivena i često bi mi padala na pamet iako nisam previše o tome pričao. Nakon nekog vremena saznao sam da se zapravo radi o Fibigiji triquetra (jadranski sijedac, endem srednje Dalmacije), biljci koja krasi naslovnu stranicu naše knjige – ispričao je na predstavljanju jedan od autora Ivan Limić. Ideja o knjizi je nastala kada je na klišku tvrđavu doveo kolegu iz Senja, također uskočkog grada, Vedrana Šegotu. Oduševilo ih je bogatstvo biljnog svijeta.

Klišani njeguju uspomenu na velikog vojskovođu Obljetnica pogibije Petra Kružića, kapetana kliških uskoka

– Po povratku u Zagreb uz ne previše razgovora sjeli smo i napisali projekt izrade, prijevoda, dizajna i tiska knjige. Uz detaljno obrazloženje i detalje Općini Klis predstavili smo projekt, koji je bio prihvaćen i nakon kratkog vremena dobili smo zeleno svijetlo i počeli s radom. Osim od Općine Klis, potporu smo dobili od Narodne knjižnice i čitaonice u Klisu koja je ujedno i nakladnik te Hrvatskog botaničkog društva – kažu autori koji su tijekom 2017. godine proveli botaničko istraživanje ne samo tvrđave već i okolnih stijena te napravili detaljne fotografije svih pronađenih biljnih svojta. Fotografirali su ih tijekom svih godišnjih doba, odnosno u periodu od godinu i pol dana u svim vegetacijskim fazama (zimski izbojak, list, cvijet, plod i sjeme).

Botanički popularno-znanstveni vodič „Biljke Tvrđave Klis“ ima 204 stranice. Opisuje ukupno 92 biljne svojte, a s obzirom na to da je džepnog izdanja i zamišljen kao turistički vodič kroz biljni svijet kliške tvrđave napisan je na čak pet jezika (hrvatski, engleski, njemački, talijanski i francuski). Tekst je popraćen brojnim visokokvalitetnim fotografijama autora Ivana Limića, Vedrana Šegote i Mirka Bojića.

– Sam proces je iziskivao jako puno vremena i rada. Napravili smo bazu s više od 10.000 selektiranih fotografija, po vrstama i boji cvijeta, koju su grafičari i dizajneri koristili prilikom same izrade. Fotografije prate tekst, a izabrani su zanimljivi detalji pojedinih biljnih vrsta s ciljem da čitatelju bude zanimljivo i poučno te prepoznatljivo. Sve fotografije su snimane u okolici i u samoj kliškoj tvrđavi što knjizi daje dodatnu autentičnost – govori Limić.

Klis Potpisan ugovor za postavljanje rasvjete na kliškoj tvrđavi vrijedan 2,4 milijuna kuna Tvrđava Klis od ovoga će ljeta biti osvijetljena i noću

Cilj ovog rada bio je posjetiteljima tvrđave i grada Klisa, ali i svim zainteresiranima približiti bogatstvo flore kliške tvrđave i njezine okolice, čiji dio su i strogo zaštićene vrste poput jadranskog sijedca, dalmatinskog oštrolista, dalmatinske žutilovke, dalmatinskog buhača, ljekovite kadulje, piramidalnog zvončića, dalmatinske perunike i modrog lasinja.

Knjiga je praktičnog džepnog formata, uz svaku svojtu navodi se njezin kratki opis, fotografije, vrijeme cvatnje i visina, što omogućuje svakom posjetitelju da u šetnji po tvrđavi s knjigom u ruci traga i pronalazi različite vrste.

Obogaćena turistička ponuda

U prepunoj dvorani o knjizi su govorili i ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Klis Lea Smodlaka te jedna od recenzentica knjige dr. sc. Nina Vuković, poslijedoktorandica na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a. Uz nju, knjigu su recenzirali dr. sc. Antun Alegro, izvanredni profesor na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a i dr. sc. Sandro Bogdanović, izvanredni profesor na Zavodu za poljoprivrednu botaniku zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Na predstavljanju je bio i načelnik Općine Klis Jakov Vetma koji drži da će ova knjiga znatno obogatiti turističku ponudu Općine Klis, ali i šireg dalmatinskog područja. Osobito ga veseli što je zbog svoje visoke kvalitete i stručnosti knjiga dobila preporuku Hrvatskog botaničkog društva te je ušla u botaničku literaturu.

Pogled iz Solina na tvrdjavu Klis 370 godina od oslobođenja od Turaka 'Bio je glavni grad Trpimirove Hrvatske. Nepravedno je što sad nema status grada'