Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisan ugovor za postavljanje rasvjete na kliškoj tvrđavi vrijedan 2,4 milijuna kuna

Tvrđava Klis od ovoga će ljeta biti osvijetljena i noću

Klis
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U godini europske baštine i identiteta općina Klis želi ostvariti pravo na status grada

Kad zasvijetli, Kliška tvrđava, koja je već postala pravi mamac ne samo za fanove serije “Igra prijestolja” čije su se epizode ovdje snimale, već za sve zaljubljenike u srednjovjekovnu arheologiju, vojne utvrde, povijesne postrojbe, avanturiste i ljude koji od turizma očekuju nešto više od mora i sunca, postat će još atraktivnija. Nedavno potpisanim ugovorom u Općini Klis posve je izvjesno da će Kliška tvrđava biti osvijetljena već do početka turističke sezone.

Pogled iz Solina na tvrdjavu Klis 370 godina od oslobođenja od Turaka 'Bio je glavni grad Trpimirove Hrvatske. Nepravedno je što sad nema status grada'

Suradnja

Naime, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisan je ugovor za postavljanje rasvjete na tvrđavi vrijedan 2,4 milijuna kuna. Projekt se financira iz europskih fondova, odnosno iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora ‘Fortress ReInvented’. Riječ je o obnovi povijesnih tvrđava, a nositelj projekta je Muzej Grada Šibenika koji sudjeluje s tvrđavom Svetog Mihovila.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

– Već dugo planiramo rasvijetliti kompletnu tvrđavu. Projektna dokumentacija je napravljena prije nekoliko godina, a sada taj projekt privodimo kraju. Rasvjeta će učiniti tvrđavu atraktivnijom i privući još veći broj posjetitelja. Ove godine smo imali više od 70.000 posjetitelja, što je apsolutni rekord. Rok izrade dan izvođačima je 90 dana i vjerujem da će do ove sezone kliška tvrđava noću svijetliti! – zadovoljan je kliški načelnik Jakov Vetma.

Građane će se na ekološki osvješteno djelovanje poticati brojnim edukacijama Grad Solin i općine Dugopolje, Klis i Podstrana zajednički provode edukativne aktivnosti Razmišljam EKOlogično – tribine, predstave, radionice kako postupati s otpadom

Naravno, Klis je arheološki raj i radovi na tvrđavi uvijek bude interes arheologa koji su nedavno zapadno od crkve sv. Vida otkrili novo još neistraženo nalazište, pa bi i postavljanje rasvjete moglo biti usporeno nekim otkrićem.

Prošle godine, s brojem posjetitelja većim od 70.000 gostiju, kliška tvrđava ostvarila je povećanje za 50 posto u odnosu na 2017. godinu koja je sa 48.000 posjetitelja također bila rekordna. A koliko je velik iskorak Klisa na zahtjevno turističko tržište svjedoči podatak kako je prije pet godina, 2014. tvrđavu posjetilo tek 12.000 ljudi, dok ih je u ranijim godinama dolazilo tek oko skromnih 8000.

Tvrđava Topana Imotski Na tvrđavi uređuju vidikovac, ulaz, stepenice...

Brendiranje Klisa

U godini europske baštine i identiteta, a temeljem odluka Općinskog vijeća i Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, općina Klis želi ostvariti pravo na status grada.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

– Kroz povijest hrvatskog naroda teško je pronaći mjesto kroz koje je prošlo više vladara, vojskovođa i junaka od Klisa. Od Kneza Trpimira koji prvi put spominje riječ Hrvat do najstarije poznate kraljice Domaslave, slavnog razdoblja kliških uskoka, Klis je uvijek bio sjedište i vladarski dvor. Upravo je u zakonu utemeljeno pravo dobivanja statusa grada zbog povijesne važnosti, a postoje primjeri takvih gradova u Europi, ali i u Hrvatskoj, poput Nina. Smatram da trebamo njegovati svoju povijest i upravo u godini europske kulturne baštine i identiteta to zatražiti od Sabora Republike Hrvatske. Grad čine ljudi, a ne zgrade. I upravo važni ljudi kroz cijelu povijest našeg naroda koji su vladali, živjeli, ratovali u Klisu, daju nam za pravo. U razvoju kulturnog turizma želimo ići u smjeru brendiranja Klisa kao povijesnog grada s nizom lokaliteta oko tvrđave Klis. Tako želimo nastupiti i prema fondovima EU i osigurati našem mjestu još jači razvoj i još bolji standard našim stanovnicima – poručuje Jakov Vetma.

Klis Općina Klis pripremila projekt atraktivnog hotela i ponudila ga investitorima Na 400 metara od kliške tvrđave gradio bi se kaskadni hotel i vile