Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
370 godina od oslobođenja od Turaka

'Bio je glavni grad Trpimirove Hrvatske. Nepravedno je što sad nema status grada'

Pogled iz Solina na tvrdjavu Klis
1/3
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
- Ovo mjesto ima kontinuitet hrvatske povijesti i baš se ovdje ne smijemo bojati naše hrvatske povijesti -

Okrugli stol o povijesnom gradu Klisu u povodu 370 godina od oslobođenja od Turaka pod nazivom “Prošlost u budućnost” Klišane i njihove goste povjesničare oduševio je zaključkom - Klis mora dobiti, zapravo vratiti status povijesnog grada.

Nekad je bio centar Hrvatske

– Klis je u srednjem vijeku bio centar Hrvatske, simbol je hrvatske države i hrvatskog naroda i grad će postati prije ili kasnije. Kliška tvrđava je zalog razvoja Klisa i treba je bolje iskoristiti, ali i sačuvati. Stoga u budućnosti imamo još niz projekata. Klis je od izuzetno bitnog povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku i ovo jest mitsko mjesto.

Kliška tvrđava jedna je od finalista godišnje turističke nagrade HTZ-a Domaća atrakcija spojila uskoke i Igru prijestolja

Ova tvrđava jest legendarna. Sada nas očekuje inicijativa prema ministarstvu uprave koje šalje prijedlog Saboru i uvjeren sam da će svatko tko cijeni svoje korijene i svoju domovinu uvidjeti naše razloge za status grada, a oni nisu bitni samo za Klis nego i za cijelu Hrvatsku – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Načelnik ističe da Klišanima nije bitna samo priča o tvrđavi jer tu je još niz lokaliteta koje treba staviti u funkciju i koje će uključiti u priču o povijesnom gradu Klisu. Svjestan je da je blizina Splita prednost, ali ističe da ne treba zapostaviti ni kvalitetu života. 

– Iako su nam brojke danas višestruko veće u turizmu, treba paziti na kvalitetu života u Klisu. Kliška tvrđava je zalog razvoja Klisa i treba je bolje iskoristiti, ali i sačuvati – poručuje načelnik Jakov Vetma.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

A uoči okruglog stola obišli smo klišku tvrđavu koju su nama, ali i turistima s ponosom pokazivali upravo načelnik i predsjednik udruge kliških uskoka Damir Žura. Klišani s kojima smo razgovarali podsjećaju da su i oni kao branitelji baš poput njihovih predaka branili Klis, Split i Hrvatsku od osvajača.

Klis je danas postao i planetarno popularan zbog HBO-ove serije “Igra prijestolja” snimane i u kliškoj tvrđavi i opet je meta sada sve brojnijih turističkih posjeta. Članovi udruge kliških uskoka prepričavaju turistima slavnu povijest mitske tvrđave, ali i anegdote sa snimanja “Igre prijestolja”. Prikazuju povijest u povijesnoj kliškoj vojnoj odori, kako se borilo, mačevalo, branilo lukom i strijelom, topovima s utvrde...

Na tribini o Klisu dr. Ivo Babić je istaknuo da su kliške zidine poškropljene krvlju i da grad Klis zauzima fundamentalno mjesto u hrvatskoj povijesti.

Kliška tvrđava Ministar Cappelli: Tvrđavu Klis bi ove godine moglo posjetiti rekordnih 100.000 gostiju

– Klis ima pravo dobiti status povijesnog grada jer on zauzima fundamentalni status u hrvatskoj povijesti. Ovdje treba razvijati turizam, ali i oživjeti zemljoradnju koja je ovdje uvijek bila vrijednost – zaključio je dr. Babić. Dr. Radoslav Bužančić uvjeren je da je Klis bio paradigma nove urbane kulture, prvih hrvatskih vladara.

– Klis je bio glavni grad Trpimirove Hrvatske. Klis je bio grad kroz povijest i tu se težilo obrani hrvatske krune. Nepravda je što Klis nema status grada i zapravo bismo trebali moliti Klis da bude grad. Klis još nije do kraja istražen i on će tek donijeti nove vrijednosti Hrvatskoj – rekao je Bužančić.

I županija podržava

– Dok sam razmišljao o Klisu, stalno sam mislio na Platonovu “Državu” u kojoj se opisuje idealan grad koji ima 5040 stanovnika, utvrđen je i ima polje na koje mogu stati svi i sve čuti. Upravo je to Platonov utopijski grad. Ovdje je bio Petar Kružić vojskovođa, ovo mjesto ima kontinuitet hrvatske povijesti i baš se ovdje ne smijemo bojati naše hrvatske povijesti. Ovdje su vrata cijele jadranske Hrvatske – zaključio je dr. Slobodan Prosperov Novak.

Klis Općina Klis pripremila projekt atraktivnog hotela i ponudila ga investitorima Na 400 metara od kliške tvrđave gradio bi se kaskadni hotel i vile

Koliku podršku lokalnog stanovništva ima Klis u nastojanju da dobije status povijesnog grada, potvrdio je i dožupan splitsko dalmatinske županije Luka Brčić. – Stav županije je afirmativan po pitanju inicijative da Klis postane grad. Ovdje povijest nije šutjela i Županija je svjesna bogatstva i tradicije Klisa. Stoga smo i mi jednoglasno dali suglasnost Klisu za dobivanje statusa povijesnog grada – zaključio je dožupan Luka Brčić.