Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Klišani njeguju uspomenu na velikog vojskovođu

Obljetnica pogibije Petra Kružića, kapetana kliških uskoka

Foto: Općina Klis
Petar Kružić nije samo povijesna ličnost, on simbolizira hrvatski narod kroz stoljeća borbe, rekao je načelnik Vetma

Klis i Klišani su se, kao i svake godine, prisjetili 12. ožujka 1537. godine, dana kada je pogubljen Petar Kružić, vođa kliških uskoka i jedan od najvećih vojskovođa i heroja s naših prostora, nakon čega je Kliška tvrđava pala u osmanlijske ruke.

od rijeke do dubrovnika U povodu Dana sv. Patrika 'pozelenile' poznate građevine diljem Hrvatske

– Sulejman Veličanstveni nazvao je Klis vatikanskim gradom zbog branitelja toga vremena koji su čuvali naš narod, našu vjeru i naš identitet. Petar Kružić nije samo povijesna ličnost, on simbolizira hrvatski narod kroz stoljeća borbe protiv raznih osvajača do pobjede koju su u Domovinskom ratu izvojevali hrvatski branitelji – rekao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis prigodom polaganja vijenca na spomen ploču na Kliškoj tvrđavi.

Nakon desetljeća uspješne obrane od neprijatelja, kliška je tvrđava smrću svoga kapetana i vojskovođe uskoka Petra Kružića, ostala obezglavljena i pala u ruke osmanlijskih osvajača. Tim je činom pala i jedina slobodna enklava hrvatskog kraljevstva. 

Klis je zahvaljujući uskocima, Petru Kružiću i junačkom otporu osmanlijskim osvajačima postao simbol borbe za svoj narod, vjeru i domovinu, a osnovna škola u Klisu danas nosi ime Petra Kružića.

Vatrogasci učili kako spašavati iz ruševina Vatrogasci učili kako spašavati iz ruševina