Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Vatrogasci učili kako spašavati iz ruševina

Vatrogasci učili kako spašavati iz ruševina

Foto: Zadarska županija
Na osposobljavanju je bilo 12 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar

U sklopu redovitih aktivnosti projekta READINESS – Resilience Enhancement of ADrIatic basiN from firE and SeiSmic hazards (Unaprjeđenje otpornosti Jadranskog bazena od požara i seizmičkih opasnosti), koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014. – 2020., od 4. do 15. ožujka u Zadru je održano osposobljavanje pripadnika JVP Zadar po Programu osposobljavanja za spašavanje iz ruševina.

'gradsko oko' Split dobio aplikaciju za prijavu komunalnih problema

Projekt vrijedan 1,176.000 eura, odnosno oko 8,752.732 kune odobren je za financiranje u sklopu INTERREG programa te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018. Vodeći partner projekta talijanska je Regija Molise, a iz Italije sudjeluju još i Regija Marche, Autonomna Regija Friuli-Venezia Giulia te Eurelations G.E.I.E. iz Campobassa. Iz Hrvatske, uz Zadarsku županiju, uključene su i Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija.

Osposobljavanje 12 pripadnika JVP Zadar za spašavanje iz ruševina provodili su instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice. Program se sastojao od teorijskog te praktičnog – terenskog dijela koji se odvijao u prostorijama JVP Zadar te na prostoru tvrtke “Kepol” – terminal skladištenje i trgovina d.o.o.

tata upecao oradu Momak i pas u lovu na zdrav ručak

U teorijskom dijelu, polaznici programa prošli su razne teme, od potresa, zaštite na radu kod spašavanja iz ruševina, traganje i spašavanje u ruševinama, mjere sigurnosti na ruševinama te otkrivanje i određivanje položaja žrtava u ruševinama. Što se pak praktičnog dijela Programa osposobljavanja tiče, on se sastojao od terenske nastave na poligonu te dnevne i noćne vježbe, a uključivao je pokazne vježbe, provjeru znanja, metode spašavanja iz ruševina, učvršćivanje i podupiranje ruševina te upotreba raznih hidrauličkih, električnih, pneumatskih i mehaničkih alata i naprava te rad s potražnim psima. Za provođenje vježbe na samoj lokaciji osigurana je dozvola za njezino izvođenje te odgovarajuća oprema.