Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Kliška delegacija u Zenici na sastanku projektnog tima Fortress ReInvented

Akcentna rasvjeta omogućit će novu perspektivu kliške tvrđave

Foto: Općina Klis
Tvrđava će biti osvijetljena do turističke sezone, a ugovor iznosi 2,4 milijuna kn

Muzej grada Zenice bio je domaćin četvrtog sastanka članova projektnog tima “Fortress ReInvented – Innovative approach and digital contents in historical fortification monuments”, na kojem je sudjelovala i delegacija Općine Klis koju je predvodio načelnik Jakov Vetma.

Klišani njeguju uspomenu na velikog vojskovođu Obljetnica pogibije Petra Kružića, kapetana kliških uskoka

Očuvanje identiteta

Naime, zahvaljujući upravo ovom projektu Kliška će tvrđava do početka turističke sezone biti osvijetljena. Projekt se financira iz fondova EU, odnosno iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. A kliška delegacija imala se čime i pohvaliti jer je nakon provedenog postupka javne nabave, potpisan ugovor za izgradnju rasvjete na tvrđavi vrijedan 2,4 milijuna kuna. 


“Fortress ReInvented” je zajednički projekt gradova Šibenik, Klis, Herceg Novi i Zenica, čiji je cilj povećanje održivosti i poboljšanje turističke ponude korištenjem kulturne baštine u turističke svrhe kroz prekogranični pristup kako bi se stimulirao brži rast u programskom području.
Nositelj projekta, u sklopu kojega upravo starta aktivnost uvođenja akcentne rasvjete na Tvrđavi Klis je Muzej grada Šibenika koji u projektu sudjeluje sa svojom tvrđavom Sveti Mihovil.
Načelnik Općine Klis je tijekom boravka u Zenici dao izjavu za BiH televiziju o važnosti ovakvih projekata za očuvanje identiteta i revitaliziranja kulturne baštine.

Razvoj prirodne baštine Bolja budućnost otoka Zlarina uspostavom Hrvatskog centra koralja


– Postavljanje rasvjete omogućit će jednu potpuno novu perspektivu kliškoj tvrđavi – rekao je Vetma koji je na radnom sastanku upoznao domaćine i ostale članove projektnog tima o početku radova na Tvrđavi Klis.
Na sastanku je prezentiran dosadašnji rad po ovom projektu prekogranične suradnje na obnovi srednjovjekovnih tvrđava u hrvatskim gradu Šibeniku i općini Klis, crnogorskoj općini Herceg Novom i bosanskohercegovačkom gradu Zenici. Naglašeno je kako je riječ o inovativnom pristupu i uvođenju digitalnih sadržaja u srednjovjekovnim tvrđavama s ciljem unapređenja turističkih potencijala.

Posjet tvrđavi Vranduk

Poslije radnog sastanka, upriličen je posjet tvrđavi Vranduk kod Zenice, uključenoj u ovaj projekt, i razgledanje postavki uključujući i unapređenje ponude upravo kroz navedeni projekt prekogranične suradnje.

Modernizacija javne rasvjete Rasvjetom zasad pokriveno oko 80 kilometara virskih ulica i cesta

U posljednjih 10 godina Javna ustanova Muzej grada Zenice poduzela je značajne mjere u procesu revitalizacije tvrđave Vranduk kroz projekt Fortress ReInvented. Tako će se s pomoću audiovizualne tehnologije, korištenjem računala i tableta, dočarati srednjovjekovna Bosna i Hercegovina.
Voditeljica projekta Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika, istaknula je kako digitalni sadržaji predstavljaju jedinstveni izazov.
– Uvođenje raznih digitalnih sadržaja na partnerske tvrđave, posebice postavljanje 3D mappinga u cisterne Tvrđave sv. Mihovila, predstavlja jedinstveni izazov u čije je osmišljavanje i realizaciju uloženo mnogo vremena i truda – rekla je Žganjer.

Naime, takva interpretacija baštine jedinstvena je na ovim prostorima. Klišku tvrđavu lani je posjetilo rekordnih 70.000 ljudi, a postavljanjem rasvjete postat će još privlačnija i atraktivnija turistima.

Ujedinjuju se turističke zajednice Makarske rivijere, Vrgorca i Imotskog H. Novak Srzić: Načelnik Baške Vode odbija suradnju i svima nam šteti