Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Modernizacija javne rasvjete

Rasvjetom zasad pokriveno oko 80 kilometara virskih ulica i cesta

Foto: Kristijan Toplak
Trenutačno se na starom putu postavlja 70-ak novih led lampi na javnoj rasvjeti

– Na virskom Starom putu djelatnici općinskog poduzeća Vir održavanje postavljaju sedamdesetak novih LED lampi na tijelima javne rasvjete, a isti posao postupno će se odraditi na cijelom otoku. Tako će u sklopu velikog projekta modernizacije javne rasvjete na otoku Viru vrijednog 1,2 milijuna kuna bez PDV-a tvrtka Vir održavanje postojeću javnu rasvjetu u svim naseljima zamijeniti s 500 novih lampi ili takozvanim visokoenergetskim učinkovitim izvorom svjetla – istaknuli su iz virske lokalne samouprave i dodali da će cijeli posao izvesti po planu najvjerojatnije do kraja ove godine.

potpisan ugovor Rasvjeta na središnjem trgu i u parku

– Riječ je o izvoru svjetla snage 19-36 vati koji troši osam puta manje od dosadašnjih žarulja, čime ćemo postići uštedu na održavanju i potrošnji energije. Ovaj je projekt modernizacije virske rasvjete napravljen još 2017. godine, a počeo je s osvjetljavanjem marine te je potom nastavljen u Slatini, Prezidi i Centru. Sada je na redu Stari put – izjavio je direktor Vir održavanja Marin Radović.

– Trenutačno na otoku s novom i ranije postavljenom ima više od 2300 postavljenih rasvjetnih tijela, odnosno čak oko 80 kilometara ulica i cesta pokriveno je rasvjetom. U međuvremenu je ishodovana i građevinska dozvola za 18,5 kilometara projekta postavljanja javne rasvjete u virskim naseljima, a do kraja godine zaokružit će se s dozvolama još jedna veća cjelina na otoku. Time bi projektno oko 95 posto ulica bilo pokriveno građevinskom dozvolom za javnu rasvjetu – ističu u Vir održavanju uz napomenu kako je planom predviđeno da na otoku Viru do 2021. svijetli više od 3000 tijela javne rasvjete. Cjelokupni program građenja komunalne infrastrukture u 2019. procijenjen je na 18,3 milijuna kuna, koji s programom održavanja komunalne infrastrukture vrijednosti 11,4 milijuna kuna čini oko 50 posto ovogodišnjeg proračuna Općine Vir – zaključili su s Vira.

U 81. godini života Odlazak legendarnog boćara Vlatka Krnčevića