Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Novootvoreni turistički interpretacijski centar slavnu prošlost prikazuje na dosad neviđen način

Priče iz povijesti našeg poznatog turističkog mjesta saznajte od holograma

1/9
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U cijenu ulaznice za klišku tvrđavu uključen je obilazak interpretacijskog centra u kojem se mogu doznati sve informacije o Klisu i kliškoj tvrđavi prije nego što posjetitelji dođu gore

Interpretacijski centar u Klisu, turistička atrakcija vrijedna milijun kuna, priče iz bogate prošlosti ovog kraja uz pomoć najsuvremenijih tehnologija prikazuje na dosad neviđen način. Otvoren je u podnožju tvrđave Klis, jednog od najznačajnijih simbola burne hrvatske povijesti. U njemu se računalnim 3D hologramskim projekcijama posjetiteljima predstavlja iznimno bogata povijesna i kulturna baština ovoga kraja, ali i njegove prepoznatljive gastronomske i enološke posebnosti.

Kliška fortifikacija dobila jedinstveni petojezični vodič s preporukom HBD-a Oko kliške tvrđave i u njoj više od 300 biljnih vrsta od kojih je čak 16 endema

Razvoj cjelogodišnjeg turizma

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, koja bilježi impresivne turističke rezultate, zahvaljujući i novootvorenom atraktivnom centru, u ovoj sezoni očekuje čak 100.000 posjetitelja. S ciljem prikaza „oživljene povijesti“, ovaj projekt počeo je još prije četiri godine kad su ga Općina Klis i Poduzetnički inkubator Klis prijavili na fond za razvoj turizma u resornom ministarstvu. Projekt adaptacije i opremanja postojećeg objekta u interpretacijski centar vrijedan je milijun kuna od čega je 410.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma, sa 150.000 kuna projekt je podržala Splitsko-dalmatinska županija, dok je preostali iznos sufinancirala Općina Klis.

– Ovo je mjesto na kojem će posjetitelji Klisa moći dobiti važnu informaciju o specifičnostima regije, moderno ispričanu stoljetnu povijest našeg kraja, ali i gdje će početi svoje istraživanje i upoznavanje svih vrednota destinacije i onoga što nudimo. U cijenu ulaznice za klišku tvrđavu uključen je obilazak interpretacijskog centra u kojem se mogu doznati sve informacije o Klisu i kliškoj tvrđavi prije nego što posjetitelji dođu gore. Na tvrđavi u Kneževu dvoru imaju i VisItor centar gdje će dobiti više informacija o samoj tvrđavi – rekao je Vetma.

Kliška delegacija u Zenici na sastanku projektnog tima Fortress ReInvented Akcentna rasvjeta omogućit će novu perspektivu kliške tvrđave

Na svečanom otvorenju bio je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

– Ovaj jedinstveni interpretacijski centar spada u ono što nam jako treba u Hrvatskoj, javnu turističku infrastrukturu koja nam pomaže da interpretiramo svoje jedinstvenosti i posebnosti. Ovdje je sve interaktivno i vrlo jednostavno prikazano. Dalmatinska zagora, odnosno ruralna područja i kontinent najveća su prilika za razvoj cjelogodišnjeg turizma, koji je naš konačni cilj – rekao je Glavina i zaključio da će upravo ovakvi projekti Općinu Klis i cijelo dalmatinsko zaleđe s jedinstvenim turističkim proizvodima koji nisu vezani za toplo vrijeme i more učiniti atraktivnim izvan turističke sezone.

Klišani njeguju uspomenu na velikog vojskovođu Obljetnica pogibije Petra Kružića, kapetana kliških uskoka

Ekrani osjetljivi na dodir

U interpretacijskom centru Klis posjetitelji mogu uroniti u nevjerojatno realistične i vizualno atraktivne prikaze iz slavne prošlosti Klisa, nekoć prvog hrvatskog glavnog grada i kraljevske prijestolnice iz dinastije Trpimirovića. Osim ljubiteljima povijesti, sadržaj interpretacijskog centra bit će zanimljiv i turistima koji će do potrebnih informacija o cjelokupnoj turističkoj, eno-gastronomskoj, smještajnoj i kulturnoj ponudi kliškog kraja doći jednostavnim korištenjem ekrana osjetljivih na dodir.

– Brigom o nasljeđu valoriziramo naše najveće povijesno i kulturno bogatstvo te ulažemo u njegov daljnji razvoj pa će tako, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU, predivne kliške zidine uskoro osvjetljavati nova LED rasvjeta, dajući im potpuno novu perspektivu. Kao kultno mjesto hrvatske prošlosti i ishodište nacionalne povijesti Klis zaslužuje vratiti status grada koji je nekad imao te postati povijesni grad i turistička destinacija u kojoj će se gosti zadržati još dulje – zaključio je načelnik Vetma.

Pogled iz Solina na tvrdjavu Klis 370 godina od oslobođenja od Turaka 'Bio je glavni grad Trpimirove Hrvatske. Nepravedno je što sad nema status grada'