Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
jedinstvena izložba fotografija u kliškoj tvrđavi

U povodu 100. obljetnice kraja Prvog svjetskog rata MK Specijalne policije odao počast poginulim Hrvatima

1/3
Foto: tomislav veić
O projektu članova Specijalne policije Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti hrvatskim vojnicima poginulim na području Galicije i Bukovja tijekom Prvog svjetskog rata

Izložba umjetničkih fotografija Hrvatski ratnici – Ukrajina u organizaciji Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata i Povijesne postrojbe Kliški uskoci otvorena je u dupkom punoj izložbenoj dvorani u kliškoj tvrđavi. Autor fotografija je Tomislav Veić, a nastale su tijekom boravka članova Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata u Ukrajini.

borac s maljutkom Održan 27. memorijal ‘Andrija Andabak’ u Nuštru

Skupni dolazak motorista

Samo otvaranje izložbe bilo je spektakularno. Započelo je skupnim dolaskom motorista na tvrđavu te predajom zastave postrojenim članovima Specijalne policije i Kliških uskoka kojom je na simboličan način prikazana borba Hrvata kroz povijest.

– Izbor Klisa kao domaćina ove izložbe nije bio slučajan jer se radi o tvrđavi u kojoj se branilo Hrvatsku i Europu, tvrđavi koja je bila antemurale christianitatis, odnosno predziđe kršćanstva – rekao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma uputivši okupljenima toplu dobrodošlicu i izrazivši zadovoljstvo što je upravo kliška tvrđava domaćin ovoj jedinstvenoj i zanimljivoj izložbi.

Sama izložba Hrvatski ratnici – Ukrajina dio je istoimenog projekta Moto kluba specijalne policije iz Domovinskog rata, a koji je u cjelini svojim nazivom, sadržajem i porukom posvećen hrvatskom ratniku u povijesnim vremenima.

Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, obilježavanje i odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovja tijekom Prvog svjetskog rata. Sve je organizirano u povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata. Nakon stotinu godina zanemarivanja grobišta svojih predaka članovi Moto kluba Specijalne policije posjetili su Ukrajinu, postavili spomen-ploču i odali počast svim poginulim i nestalim Hrvatima u Ukrajini.

Na 28. obljetnici napada na Policijsku postaju u Glini ‘Glina je bila točka početka, ali i završetka Domovinskog rata’

U Ukrajini su hrvatski bikeri toplo dočekani te je upriličen susret s lokalnim vlastima i policijom.

Putovanju su se pridružila i dva člana hrvatske akademske zajednice, dr. sc. Amir Obhođaš, povjesničar iz Hrvatskog državnog arhiva, istraživač hrvatske vojne povijesti, te dr. sc. Jevgenij Paščenko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izvanredni profesor na Katedri za ukrajinski jezik i književnost, istraživač i autor knjige “Hrvatski grobovi 1914.-1918., Karpati, Galicija, Bukovina“. Njih dvojica su, zajedno s pukovnikom Nikolom Tomincem, istraživačem Hrvata na bojišnicama Prvoga svjetskoga rata, obilježavajući službeni početak realizacije projekta prethodno održali stručno predavanje pred svim sudionicima putovanja u prostoru Doma specijalne policije u Zagrebu.

Posebni trenuci

Upravo na temelju prikupljenih materijala s putovanja Moto klub Specijalne policije iz Domovinskog rata pripremio je dokumentarni film, kao i izložbu umjetničkih fotografija postavljenu u kliškoj tvrđavi.

Autor fotografija je Tomislav Veić, i sam branitelj. Posebne trenutke na putovanju dijelio je s članovima Moto kluba Specijalne policije, a sada fotografijom kao zaustavljenim trenutkom dijele svoje uspomene sa svim posjetiteljima ove izložbe koju još uvijek možete razgledati u izložbenoj dvorani tvrđave Klis.

Obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije ‘Branitelji su nam pokazali kako se voli i gradi Hrvatska’