Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Na 28. obljetnici napada na Policijsku postaju u Glini

‘Glina je bila točka početka, ali i završetka Domovinskog rata’

1/13
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Glinski kraj u Domovinskom je ratu doživio velika stradanja. Spaljena su 33 hrvatska sela, a poginulo je 396 Glinjana, među kojima je 78 hrvatskih branitelja

Glina je bila točka početka, ali i završetka Domovinskog rata. Lijepo je vidjeti da je danas ovoliko mladih nazočilo ovome događaju, bilo je dana i obilježavanja ovog datuma kada se to nije ovako svečano obilježavalo. Ovaj je događaj vrlo važan ne samo za Glinu nego i za mladu hrvatsku državu. U to vrijeme u Glini nije bilo jednostavno živjeti, pogotovo ako ste bili Hrvat. Ne treba zaboraviti da je na glinskom području poginulo ili ubijeno 396 osoba, uglavnom civila, a 33 hrvatska sela zapaljena. Ubijeno je gotovo pet posto hrvatskog pučanstva Gline – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na svečanosti 28. obljetnice početka oružanog otpora velikosrpskoj agresiji na području Gline.

U povodu Dana državnosti Vijenci i svijeće za poginule branitelje

U logoru proveli 52 dana

Policijska postaja u Glini napadnuta je 26. lipnja 1991. u 4.40 minuta, a povod je bila dan prije donesena saborska Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Domaći glinski pobunjenici, uz pomoć nekoliko stotina Martićevaca iz Knina, napali su policijske patrole i samu postaju iz svih vrsta oružja. U napadu je poginuo mladi 21-godišnji pričuvni policajac Tomislav Rom, a nekoliko njegovih kolega je ranjeno. Nakon četverosatnog otpora, uz obećanje da će biti propušteni prema Petrinji, 15 policajaca i jedan civil iz postaje se predaju, ali umjesto u Petrinji, završili su u kninskom zatvoru gdje su 52 dana proveli u zarobljeništvu. Zatvorom u Kninu upravljao je zloglasni Kapetan Dragan, koji je, među ostalim, i zbog maltretiranja zarobljenih glinskih policajaca, osuđen na 15 godina zatvora.

Policijsku postaju ubrzo, u munjevitoj akciji, oslobađaju pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su pri tome imali trojicu ranjenih. Glina će u hrvatskim rukama ostati još mjesec dana, do 27. srpnja, kada snažni tenkovski napad prisiljava hrvatske branitelje na povlačenje.

Obilježen Dan branitelja Zagrebačke županije ‘Branitelji su nam pokazali kako se voli i gradi Hrvatska’

Napad nije bio slučajan

– Ovaj datum simbolizira više toga i nećemo ga zaboraviti. Svega nekoliko sati nakon odluke Sabora o samostalnosti ovdje u Glini je počela agresija.

Nije to slučajno bilo na policijsku postaju jer su pobunjenici vrlo dobro znali da je jedina prava snaga koja može pružiti otpor hrvatska policija.

Policajci su prvi branili Hrvatsku, policajci su ginuli prvi i policija je bila jezgra stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske – rekao je u ministar Davor Božinović na 28. obljetnici napada na policijsku postaju u Glini. 

Prvi Mladifest u Hrvatskoj Trodnevni molitveni susret mladih u Viduševcu