Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U primarnu zdravstvenu zaštitu ulaže se gotovo 19 milijuna kuna, od toga 16 milijuna iz fonda EU

Uređuju se zgrade u Splitu i Sinju i opremaju ordinacije u 11 ispostava Doma zdravlja

1/2
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Mjerama su obuhvaćene ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu

U Splitsko-dalmatinskoj županiji uložit će se gotovo 19 milijuna kuna u primarnu zdravstvenu zaštitu. „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ projekt je vrijedan 18,878.457 kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 85%, pa dodijeljena bespovratna sredstva iznose 16,046.688,62 kune.

Splitsko-dalmatinska županija Samostalno predstavljanje TZ Splitsko-dalmatinske županije Na sajmu u Londonu dogovorene nove avionske veze između Velike Britanije i Splita

Projektom su predviđeni infrastrukturni radovi na uređenju zgrada Doma zdravlja u Sinju i bivše školske poliklinike u Splitu te opremanje ordinacija i koncesionara u 11 ispostava Doma zdravlja na području županije.

Nove usluge građanima

– Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da Splitsko-dalmatinska županija nastavlja pozitivan trend kada je riječ o povlačenju sredstava iz fondova EU u području zdravstvene zaštite – rekao je Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana koji je najavio da će se sredstva implementirati ravnomjerno po cijelom području županije. Istaknuo je da je velik dio sredstava planiran za gradnju infrastrukture naših ambulanta.

– Planirana sredstva za zgradu bivše školske poliklinike u Splitu iznose gotovo tri milijuna kuna, a sredstva za uređenje pet ordinacija obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Sinju iznose 3,3 milijuna kuna. Projektom je obuhvaćeno i 16 liječnika koncesionara koji su sustavu županijskoga Doma zdravlja, koji će moći nabaviti kvalitetniju medicinsku opremu.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Ovim mjerama obuhvaćene su ispostave županijskog Doma zdravlja u Splitu, Hvaru, Braču, Vrgorcu, Sinju, Imotskom, Makarskoj i Omišu, čime postižemo prije svega smanjenje broja pacijenata koji odlaze u KBC Split i omogućavamo veći standard usluga pacijentima iz cijele županije. Projektom je obuhvaćeno 109 liječnika obiteljske medicine, a građanima su omogućene 54 nove usluge – istaknuo je Brčić. Naglasio je kako se ovaj projekt ne bi ostvario bez zalaganja Uprave županijskoga Doma zdravlja, na čelu s dr. Markom Rađom i županijske razvojne agencije RERA, na čelu s Jozom Saračom.

Potpisan Sporazum o osnivanju koordinacijskog tijela za gospodarski razvoj županije Županija i HGK dodjeljivat će ‘zlatne kune’ poduzetnicima i lokalnoj samoupravi

– Nakon izvrsne pripreme čeka nas jednako težak posao provedbe projekta. RERA kao koordinator ima ulogu tehničke pomoći svim javno-pravnim tijelima – rekao je Jozo Sarač.

Iznio je podatak kako je ovo jedan od 42 projekta u kojima RERA trenutačno sudjeluje kao partner. Naveo je kako je vrijednost svih projekata gotovo 77 milijuna eura, od čega se na projekte s područja Splitsko dalmatinske županije odnosi otprilike 27 milijuna eura.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa zahvalio je svima iz Županije na podršci Domu zdravlja, ne samo na ovomu projektu nego na ukupnom doprinosu podizanju standarda zdravstvenih usluga na području županije.

– Projekt je planiran dulje vrijeme. Žao mi je što se još veći broj pojedinačnih liječnika koncesionara nije uključio u projekt – rekao je Rađa.

Župan Boban na sastanak s načelnicima i gradonačelnicima doveo ministra Banožića Nerežišćima zemljište, bolnica predstavila model suradnje, načelnici predlažu mrežu škola...

Do kraja 2020.

Istaknuo je dva kapitalna infrastrukturna projekta, unutar cijelog paketa projekta, a to su preuređenje dva kata bivše školske poliklinike u Splitu i obnova dotrajalog krova i cijelog kata obiteljske medicine u Sinju sa šest ambulanti obiteljske medicine.

– Primjerice, kupnjom opreme za potrebe radiologije u zgradi bivše školske poliklinike u koju ulažemo nešto manje od 3 milijuna kuna, nećemo puno zaostajati za standardom i kvalitetom opreme koju trenutačno imamo u KBC-u Split. Slično tome, nikada nismo bili u situaciji da Županija ili sam Dom zdravlja mogu izdvojiti sva potrebna sredstva za cjelovitu obnovu infrastrukture u ispostavi u Sinju, za što sada imamo na raspolaganju 3,3 milijuna kuna. Važno je istaknuti da od 11,7 milijuna kuna predviđenih za nabavu opreme, veliki dio ide za opremanje rubnih ambulanti od Marine kod Trogira, Muća, Sinja, Vrlike... čime ćemo zasigurno smanjiti liste čekanja pacijenata koji su dosad bili upućivani u KBC Split – istaknuo je Rađa. Dovršetak projekta planiran je za kraj 2020. godine.

Stari Grad Novouređeni ulaz u kino dvoranu