Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban na sastanak s načelnicima i gradonačelnicima doveo ministra Banožića

Nerežišćima zemljište, bolnica predstavila model suradnje, načelnici predlažu mrežu škola...

1/2
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Ugovor o darivanju odnosi se na česticu površine 4700 četvornih metara

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban organizirao je još jedan radni sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima s područja županije. Svakako je najzadovoljniji bio načelnik općine Nerežišća Svemir Obilinović koji je s ministrom državne imovine Marijem Banožićem potpisao ugovor o darivanju zemljišta.

Za dokumentaciju, radove i opremanje utrošeno 1,025.000 kuna Otvorena obnovljena zgrada hitne medicine u Kaštel Starom

Registar državne imovine

– Ugovor o darivanju odnosi se na česticu površine 4700 četvornih metara, vrijednosti 1,5 milijuna kuna. Riječ je o parku Borići gdje općina Nerežišća ima plan urediti prostor s rekreativnim sadržajima. Obveza općine je u roku pet godina privesti darovani prostor namjeni – rekao je Banožić.

Dodao je da u Ministarstvu postoji više od 2800 zahtjeva, koji stoje zbog nekog dokumenta koji nedostaje.

– Ovakvi sastanci služe tome da iz prve ruke kažemo čelnicima lokalne samouprave što im još nedostaje u pojedinom predmetu te da ih upozorimo na zakonske rokove koji ističu koncem ove godine. Nakon toga, radi se na Registru državne imovine i Registru projekata lokalne samouprave te će se samo tako moći rješavati pojedini predmeti, što podrazumijeva dodatni angažman stručnjaka koji će lokalnoj samoupravi pomagati u izradi prihvatljivih projekata – kazao je Banožić.

Načelnici i gradonačelnici razmotrili su i prijedlog suradnje s KBC-om Split, koji su iznijeli dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i župan Boban.

Natjecanje na Braču Berači maslina iz 13 država i s četiri kontinenta na Svjetskom prvenstvu u Postirama

– KBC Split strateški je najvažnija zdravstvena ustanova u RH s obzirom na broj osoba koje gravitiraju prema našem centru, a sredstava za nabavu nove opreme nemamo – istaknuo je dr. Dolić koji je predstavio mogućnost sufinanciranja potrebne opreme za bolju bolničku skrb za hrvatske branitelje s područja Splitsko-dalmatinske županije, što je inicijativa vijećnika u Gradskog Vijeća Grada Splita Bože Zadre.

O smjernicama za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja govorio je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, koji je naglasio potrebu koordinacije s čelnicima lokalne samouprave, koji najbolje znaju što je racionalno i samoodrživo upravljanje školskim objektima na njihovom području.

Potpisan rekordan ugovor o sufinanciranju vodovodne i kanlizacijske infrastrukture Za vodovod i kanalizaciju u Trogiru i Kaštelima više od milijardu kuna, od toga 803 milijuna stižu iz EU

Gradnja igrališta

– Zakonom je predviđeno da osnivači predlažu Mrežu škola, a Ministarstvo će operativno pomagati i osigurati potrebne preduvjete – kazao je Karin.

O potrebi usvajanja ovoga strateškog dokumenta iz područja obrazovanja je govorio i Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Operativni plan razvoja ciklo-turizma u SDŽ-u predstavio je Stipe Čogelja, županijski pročelnik UO-a za turizam i pomorstvo. O potrebi i modelima suradnje lokalne i područne samouprave s Hrvatskom gorskom službom spašavanja govorio je Darko Gavrić, pročelnik HGSS-a Stanice Split.

svečana sjednica Boban: Splitsko-dalmatinska županija najbolja je po povlačenju novca iz EU

Zanimljivu ideju o gradnji igrališta za rekreaciju građana i opremanje uz pomoć Županije i Crvenog križa SDŽ-a, gradonačelnicima i načelnicima predstavio je Željko Grubišić, ravnatelj županijskog Crvenog križa. Na kraju su gradonačelnici i načelnici imali prigodu uputiti pitanja ministru Banožiću, pomoćniku ministra Karinu, županu Bobanu i županijskim pročelnicima.