Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
svečana sjednica

Boban: Splitsko-dalmatinska županija najbolja je po povlačenju novca iz EU

1/11
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Župan se pohvalio i odličnim rezultatima programa "Tu je tvoj dom" kojim Županija pomaže rješavanje stambenog pitanja obiteljima koji žive u ruralnom područjima

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u splitskom HNK obilježen je blagdan svetog Jeronima koji je Dan Splitsko-dalmatinske županije. Izaslanik premijera, ministar obrane Damir Krstičević pohvalio je rad Županije i obećao da će Vlada i dalje podržavati razvojne projekte.

Županija potpisala 8,5 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte na pomorskom dobru Omiš, Trogir, Kaštela i Tučepi gradit će lukobrane, uređivati plaže

- Sadašnja vlada uspješno kormilari hrvatskim brodom čega je rezultat rast svih makroekonomskih pokazatelja. Naporima ove vlade došlo je do gospodarskog rasta, ove godine imamo najbrži gospodarski rast od 2007. Izašli smo iz makroekonomskih neravnoteža, što je jako bitno – rekao je Krstičević i naglasio kako zagrebački Ekonomski institut Hrvatskoj predviđa rast od 4% na godišnjoj razini.

Župan Blaženko Boban zahvalio mu je, kako je rekao što je vratio čast braniteljima, ali i vojsku narodu. U svom govoru kao najvažnije pitanje istaknuo je demografiju.

- Nastavljamo s potporama na različitim razinama, nastavljamo s nadogradnjama i izgradnjama škola, sportskih dvorana. Centar izvrsnosti danas okuplja više od 1000 učenika. Radom s darovitom djecom želimo biti najbolji u Hrvatskoj. Srce se posebno raduje kada možemo primiti učenike, pobjednike državnih natjecanja, hvala vam što nas činite ponosnima! - rekao je župan Boban i dodao kako im je cilj nova zapošljavanja.

Proslavljen Dan općine Šolta Spomenik braniteljima otkrili župan Boban, ministar Medved i načelnik Cecić Karuzić

Pohvalio se i odličnim rezultatima programa "Tu je tvoj dom" kojim Županija pomaže rješavanje stambenog pitanja obiteljima u ruralnom dijelu Županije. Pohvalio se i kako je Splitsko-dalmatinska županija najbolja po povlačenju financijskih sredstava iz fondova EU, a posebno je zadovoljan radom RERE koja, kaže Boban, provodi 42 projekta koja se financiraju iz fondova EU ukupne vrijednosti 77 milijuna eura. Na kraju je pohvalio rad Plenkovićeve Vlade i kazao da nikada nije bila bolja suradnja lokalne vlasti s ministrima.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar nabrojao važne projekte koji su u tijeku realizacije poput tunela Kozjak, tunela Drvenik-Ravča, gradnja Centra čistog okoliša...

- Pri kraju je gradnja Galenskog laboratorija u Dugopolju. Turistički rezultati su odlični. Nužno je pažnju usmjeriti ravnomjernom razvoju županije, vjerujem da će tome pomoći i Prostorni plan koji će se naći pred vijećnicima. Vjerujem da će to potaknuti nove investicije, kapital nikada nije bio jeftiniji. Ja sam optimist. U vrijeme najave nove krize trebamo iskoristiti potencijal našeg Sveučilišta - zaključio je Sapunar.

Srednja Dalmacija i dalje je hit-destinacija Županija u turističkom plusu, a Zlatni rat proglašen najljepšom plažom na svijetu!

Na kraju su pojedincima i skupinama dodijeljene nagrade. Nagrade za životno djelo dobili su prof. dr. sc. Ante Mrvica, don Anđelko Dukić, prof. dr. sc. Mihović Biočić.

Skupne nagrade Splitsko-dalmatinske županije dobili su Udruga sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice, Nogometni klub Solin, KUD Jedinstvo Split, KUD Dalmacija Dugi Rat, Brački pupoljci – Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju. Pojedinačne nagrade dobili su Dina Levačić, Suzana Denić, Zorka Čizmić, Ivica Čikeš i Ante Aračić.

Na ribolovnom spektaklu u Komiži “Big Game Fishing” 30 posada iz 10 zemalja Boban: Ovo je potvrda da je Komiža ‘najribarskije misto na svitu’!

Povelja Splitsko-dalmatinske županije dodijeljena je posthumno Vinku Coci, a povelju je preuzela udovica Janja Coce.