Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Proslavljen Dan općine Šolta

Spomenik braniteljima otkrili župan Boban, ministar Medved i načelnik Cecić Karuzić

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Do kraja ove godine na Šolti bi trebala početi gradnja prvog većeg hotelskog kompleksa vrijednog oko milijardu kuna

Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima s otoka Šolte u Grohotama su u povodu Dana općine Šolta svečano otkrili župan Blaženko Boban, ministar branitelja Tomo Medved i načelnik Općine Nikola Cecić Karuzić.

Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

Na svečanoj sjednici u povodu Dana općine Šolta općinskim vijećnicima, gostima i uzvanicima prvi se obratio načelnik Nikola Cecić, koji je u kratkom obraćanju naveo najznačajnije projekte koje je općina Šolta, iz vlastitoga proračuna, iz fondova EU ili uz potporu Županije i nekih ministarstava već dovršila kao i one koji su u tijeku ili su tek u planu. Posebno se osvrnuo na otkrivanje spomenika trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, te povezivanju s općinama Hlebine i Zadvarje, te s gradom Omišom.

Brojni zajednički projekti

Najavljen je početak najvećeg ulaganja na nekom od hrvatskih otoka, gradnja turističkog naselja Uvala Livka na Šolti. Ambiciozan je to projekt tvrtke Azurna uvala vrijedan ukupno milijardu kuna, koji bi na šoltanskom području u kojem dominira isključivo privatni smještaj bio i prvi hotelski kapacitet. Projekt bi se trebao odvijati u nekoliko faza, a u prvoj fazi, koja bi trebala startati potkraj ove godine, oko 509 milijuna kuna usmjeravat će se u gradnju hotela s pet zvjezdica. U početnom dijelu projekta trebao bi se uz infrastrukturu izgraditi i hotel s pet zvjezdica smještajnog kapaciteta od 109 soba, spa i wellness centar, klupska kuća s restoranom, caffe bar, klub na plaži, kao i 29 vila te 23 bungalova koje će brendirati elitni hotelski operator. Ovaj hotelski kompleks bit će prvi veći hotelski kapacitet na Šolti.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Na ribolovnom spektaklu u Komiži “Big Game Fishing” 30 posada iz 10 zemalja Boban: Ovo je potvrda da je Komiža ‘najribarskije misto na svitu’!

Brojni su projekti u kojima je s općinom Šolta sudjelovala i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, od gradnje lučke i cestovne infrastrukture, zatim projekata gradnje, dogradnje ili obnove školskih objekata, dječjih vrtića, reciklažnog centra i sortirnice do poticaja poljoprivrednicima, vinarima i maslinarima, mladim poduzetnicima i poduzetnicama. Iako se na prvi krug natječaja za obnovu i gradnju kuća u rubnim područjima županije nije prijavio nitko s otoka Šolte, neka otočna područja obuhvaćena su projektom „Tu je tvoj dom“, koji traje do kraja ovoga mandata župana Bobana, a vjerojatno i dalje. Mogućnost prijave na natječaj ostaje otvorena.

– Prije svega, svim stanovnicima općine Šolta čestitam njihov dan, Dan općine kojega obilježavaju na sv. Stjepana 2. kolovoza, pa koristim prigodu i čestitam imendan svima koji ga slave. Otvoren je i spomenik trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, ne slučajno upravo uoči Dana hrvatskih branitelja i proslave godišnjice veličanstvene Oluje, operacije oslobađanja okupiranih dijelova RH. Siguran sam da bi i oni bili ponosni na današnji izgled i uspjehe svoje Šolte. Zato im hvala za njihovu žrtvu, hvala svima koji se i danas trude učiniti život ugodnim na ovom, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Mi iz Županije smo im i do sad uvijek bili potpora, tako će i ostati – kazao je župan Boban.

Priznanja i nagrade najboljima Za nagrade učenicima i mentorima županija izdvojila 350.000 kuna

Povelja prijateljstva

Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik općinskog Vijeća Ante Ruić zaslužnim pojedincima i udrugama dodijelili su nagrade i priznanja Općine Šolta. Osobnu nagradu Općine dobio je Joško Radman za izuzetna postignuća u sportskom ribolovu, a skupna nagrada ove je godine pripala MNK Maslinici za razvoj športa i angažman u radu s djecom i mladima.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Priznanje Općine Šolta zaslužili su Predrag Nedeljković, Miodrag Tarašić (na fotografiji), Zlatko Burić, obitelj p. Vicka Bezića (meštra Vice) i Udruga „Zlatna Šoltanka“ za promicanje izvornosti šoltanskog maslinova ulja.

Sjednici su uz župana Bobana prisustvovali saborski zastupnici Ante Bačić i Lovre Kuščević, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, načelnik Zadvarja Ivan Krželj i načelnica Hlebina Božica Trnski. S njima je na kraju svečane sjednice potpisana povelja prijateljstva.

Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma