Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva

Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Dodijelit će se ukupno četiri milijuna kuna, a cilj je tijekom tri godine tako vratiti 200 obitelji na sela i otoke. Potpore iznose od 40.000 do 120.000 kuna

Potpisana su prva 33 ugovora s korisnicima programa “Tu je tvoj dom”, koji se odnosi na demografske mjere poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za gradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije. Splitsko-dalmatinska je prva županija u Hrvatskoj koja na ovaj način pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja u stjecanju vlastitog doma.
Dodijelit će se ukupno četiri milijuna kuna, a cilj je tijekom tri godine tako vratiti 200 obitelji na sela i otoke. Potpore iznose od 40.000 do 120.000 kuna.

Blaženko Boban Župan Blaženko Boban izdašnim financijskim mjerama želi vratiti ljude u napuštena sela Mladima 100.000 kuna ako ostanu u Zagori

“Nisam spavao cijelu noć”

 – Toliko sam sretan da cijelu noć nisam spavao jer je došlo do ovog trenutka. Kada sam postajao župan, rekao sam sebi: ‘Blaženko, ako ne napraviš nešto po pitanju demografske obnove Zagore, nisi ništa napravio!’ I zato sam sretan. Sretan sam i što ove 33 obitelji imaju ukupno čak 80 djece. Osmislili smo niz mjera kojima nastojimo vratiti mlade obitelji u Zagoru, a ovo je jedna od kapitalnih mjera – rekao je župan Blaženko Boban i dodao kako je ugodno iznenađen zbog više od 200 pristiglih prijava na natječaj.

– Lani smo sufinancirali predškolski odgoj u produženom boravku, omogućili smo i besplatne udžbenike za sve naše osnovnoškolce. Obje mjere Vlada RH preuzela je od nas pa se nadam da bi mogli preuzeti i ovu mjeru – rekao je župan Blaženko Boban i izrazio nadu da će se čelnici jedinica lokalnih samouprava uključiti u ovaj projekt, kao što su to već najavili u Cisti Provo i Lovreću.

Pri dodjeli sredstava vodilo se računa da budu ravnomjerno zastupljeni svi ruralni dijelovi županije.

Jedinstvena mogućnost Ove će godine 28 mladih odraditi praksu u Uredu Dubrovačke županije u Bruxellesu

– Želim posebno naglasiti da ovaj natječaj nije završen, on se nastavlja i dalje. U ovoj godini bit će otvoren sve do 1. studenoga. Trebat će nam dva mjeseca da zatvorimo financijsku konstrukciju za ovu godinu i od 1. siječnja 2020. ponovno se raspisuje natječaj za ovu namjenu. Sada već mogu reći da će trajanje ovog natječaja pratiti i trajanje mog mandata na mjestu župana – rekao je Boban.

U sklopu ovoga projekta, Županija će također sufinancirati kupnju POS-ovih stanova u ruralnim područjima, kao što je već donesena odluka za buduće vlasnike stanova u POS-ovoj zgradi na području grada Vrlike.

Marina Plešnar iz Naklica izjavila je da je ovo jedan od najjednostavnijih i najbržih natječaja.

– Najviše sam čekala u pošti dok sam poslala dokumentaciju. Sve što je bilo potrebno nalazilo se na tri do četiri papira koja je trebalo ispuniti, isprintati, ovjeriti izjavu kod javnog bilježnika i poslati na županijsku adresu. Odlukom povjerenstva dodijeljeno mi je 85 tisuća kuna za početak gradnje obiteljske kuće u Naklicama. Suprug i ja svjesni smo da ovo nisu dostatna sredstva za gradnju obiteljske kuće, ali svakako je riječ o financijskoj pomoći koja puno znači i koja daje određen vjetar u leđa mladim obiteljima za formiranje vlastitog doma. Stoga smo jako zahvalni Županiji i županu na ovako konkretnoj pomoći – rekla je Marina Plešnar.

Žele znati više o EU Mladi: Smatraju nas pasivnima, ali zapravo nam samo treba mali vjetar u leđa

Ubrzat će gradnju

– Kuću sam počeo graditi prije dvije godine, tako da će 110.000 kuna koliko mi je dodijeljeno olakšati i ubrzati gradnju kako bismo se što prije preselili u novi dom – rekao je Josip Jelović iz Gale kod sinjskog Otoka zahvaljujući na dobivenom novcu.