Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Žele znati više o EU

Mladi: Smatraju nas pasivnima, ali zapravo nam samo treba mali vjetar u leđa

Foto: Branimir Bradarić
Na okruglom stolu su zaključili da njihova aktivnost ovisi i o njihovu obrazovanju, ali i mentorima

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro sudjelovali su na okruglom stolu s učenicima svih šest vinkovačkih srednjih škola. Bila je ovo prilika da čuju mišljenja srednjoškolaca na teme – jesu li mladi dovoljno informirani o Europskoj uniji, kako promijeniti svijest mladih o važnosti izlaska na izbore, odgaja li obrazovni sustav aktivne građane, što misle o kvaliteti svojeg obrazovanja, sportu i općenito životu mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što bi željeti promijeniti u mjestu ili gradu u kojem žive.

Suradnja Centra za socijalnu skrb i Centra za nestalu djecu Prvi poludnevni boravak za rizičnu djecu i mlade

Žele znati više o EU

Tijekom okruglog stola mladi su u više navrata rekli da nisu dovoljno informirani o Europskoj uniji i svemu što ona donosi.

– O tome nam govore i podaci prijašnjih izbora kada je samo 13% mladih izašlo na izbore. Obrazovni sustav obrazuje aktivne građane, zato upravo i jesmo ovdje. Uključivanjem u ovakve događaje mogu doznati puno – rekla je Antonija Katarina Nikić, učenica Zdravstvene i veterinarske škole Andrije Štampara.

Mladi su mišljenja da njihova aktivnost ovisi i o njihovu obrazovanju, ali i mentorima, kao i da se na mlade gleda kao na neku masu koja je tako pasivna i nezainteresirana, a zapravo im je potreban samo mali vjetar u leđa. Ističu da imaju svoje mišljenje, stajalište i glas i da žele biti bolje informirani jer su svi zajedno postali svjesni da svijet ostaje na njima.

Primanje kod gradonačelnika Sve bolji rezultati kuhara i slastičara

– Htjela bih da u našem gradu ima više događaja, da bude suradnje između lokalne zajednice i škola, više kulturnih događaja i slično – kazala je Paula Fekete.

Nakon održanog Okruglog stola vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je da je ovo bila idealna prilika da iz prve ruke čuje što mladi misle o raznim temama kao i da takvi događaji mogu samo donijeti boljitak.

– Izvanredno je vidjeti ovoliko učenika zainteresiranih za svoju budućnost. Pitanja nisu bila nimalo laka i tu smo vidjeli da naši učenici razumiju ne samo našu lokalnu politiku nego i europsku politiku te da razumiju u kojim smjerovima bi trebali ići i djelovati. Naša budućnost bit će svjetlija ako oni nastave na ovakav način razmišljati. Bilo je izvanredno, konkretno i nadam se da ćemo to češće održavati – rekao je Bosančić.

U Vinkovcima održan 23. Sajam zdravlja Treba inzistirati na više bavljenja sportom, preventivnom korištenju medicinskih usluga...

Povratak nade

I zamjenik župana Josip Dabro zadovoljan je održanim okruglim stolom rekavši da su mladi pokazali interes za pitanje europskih izbora, ali i za funkcioniranje jedinice lokalne i regionalne samouprave.

– Danas, gledajući njih, vratila mi se nada u to da mladi ljudi mogu nositi odgovornost i odgovarati na izazove na temu sporta, obrazovanja, razvoja gospodarstva i slično – zaključio je Dabro.

Jedinstvena mogućnost Ove će godine 28 mladih odraditi praksu u Uredu Dubrovačke županije u Bruxellesu