Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Na ribolovnom spektaklu u Komiži “Big Game Fishing” 30 posada iz 10 zemalja

Boban: Ovo je potvrda da je Komiža ‘najribarskije misto na svitu’!

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Nakon dvodnevnog ribarenja vaganjem ulova pokazalo se da su se u 30 posada iz deset zemalja okupili pravi ribolovni znalci, ali i da je komiško more izdašno

Komiža je prošlog tjedna bila broj jedan na karti turističko-ribolovne destinacije. Naime, opet je bila domaćin natjecanja u lovu na velike ribe, “Big game fishing”.

Priznanja i nagrade najboljima Za nagrade učenicima i mentorima županija izdvojila 350.000 kuna

– Zadovoljstvo mi je otvoriti ovu važnu sportsko-turističku manifestaciju, koja se održava u Komiži, “najribarskijem mistu na svitu”, ali ujedno i gradiću koji je povukao najviše sredstva iz europskih fondova u Hrvatskoj u svojoj kategoriji, što sve daje novi zamašnjak razvitku otoka Visa – istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je svečano otvorio ribolovni spektakl u Komiži.

Povećanje broja turista

Bogati program koji su pripremili domaćini potrajao je čak tri dana, a nakon dvodnevnog ribarenja vaganje ulova pokazalo je da su se u 30 posada iz deset zemalja okupili pravi ribolovni znalci, ali i da je komiško more izdašno. Drugog, završnog ribolovnog dana na vaganje je doneseno 10 velikih riba: osam tuna (od kojih je najteža imala više od 85 kg!) i dvije lampuge. Nakon toga je započela cjelonoćna zabava za narod na komiškoj rivi na kojoj su osim odraslih uživali i najmlađi. Naime, djeca od 7 do 14 godina isplovila su na falkušama, tradicijskim plovilima komiških ribara, u svoj „mali ribolov“ i bio je to senzacionalan prizor u komiškom akvatoriju.
Nakon kratke vožnje jednim od natjecateljskih plovila i župan Boban je bio pun adrenalina i fantastičnih dojmova. 


Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma

– Komiža je uistinu najribarskije mjesto na Jadranu. Riječ je o najisturenijoj lokalnoj zajednici u našoj županiji koja jako puno radi u tradicijskom smislu kad je riječ o ribarstvu i jako ga dobro turistički interpretira. Danas je ovdje više od 30 plovila iz 10 zemalja, s puno posada i ljudi koji su malo „dubljeg džepa“, a to je jedan vid turizma koji nama odgovara pogotovo na ovim destinacijama koje su udaljene poput Komiže. Posebno sam sretan što domicilno stanovništvo prepoznaje ovakve akcije i pokreće cijelu priču. U planu nam je i gradnja dviju ribarskih luka, a jedna od njih predviđena je i ovdje u Komiži – najavio je župan Boban nove investicije.


Sa županom u pratnji bio je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Stipe Čogelja koji je naglasio županijsku strategiju daljnjeg razvoja održivog turizma i sve što se čini na produljenju turističke sezone, a ovaj ribolovni spektakl u Komiži doprinos je tim nastojanjima.


U programima Centra izvrsnosti SDŽ-a sudjelovalo čak 374 učenika županijskih škola Čak 88 posto darovitih učenika na nastavu je dolazilo i subotama

– Županijskom „Studijom nosivih kapaciteta u turizmu“ predvidjeli smo manji broj turista s višom potrošnjom – naglasio je Čogelja koji je iznio i rezultate dosadašnje turističke sezone.


– Zanimljivo je da su u predsezoni primjerice Istra i Primorsko-goranska županija imale znatne gubitke, dok smo mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježili, iako skromno, ali ipak povećanje broja turista od 1 do 2 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Već sada radimo na ciljanom oglašavanju osvajajući nova tržišta, kao što je Daleki istok. Ovaj događaj u Komiži, kao i druga slična sportska događanja, kao što su ronilački turizam, golf-turizam i druge vrste vezane za sport i rekreaciju, potičemo županijski projektom „Pomorska baština“ – kazao je Čogelja.

Informatička pismenost: ICT županija kao pravodobna nadopuna obrazovnom sustavu Naučite kako izraditi web-stranicu, ali i kako se što bolje oglašavati te komunicirati s kupcima

Posjet gradu Visu

Osim što je bio u Komiži, dolazak na Vis župan Boban je iskoristio i za posjet gradu Visu
gdje se uz gradske čelnike susreo s rektorom splitskog Sveučilišta dr. Draganom Ljutićem i prorektorima, s kojima je razgovarao o daljnjim koracima u pravcu decentralizacije Sveučilišta.

Naime, u dogovoru s gradonačelnikom Visa Ivom Radicom, planira se otvaranje Hrvatskog centra za akademske izazove u prostorima bivše pučke škole Vis. 
Nakon toga župan je sa suradnicima posjetio ispostavu županijskoga Doma za starije i nemoćne u Visu, gdje ih je dočekao ravnatelj Nediljko Šimunović. On je županu kazao da je nedavno imao veliku štetu u prizemlju Doma, na cijevima za odvodnju. Župan Boban je na licu mjesta, nakon uvida u oštećenja, donio odluku o izdvajanju iz tekuće pričuve 150.000 kuna, bude li potrebno i više, za sanaciju vodoopskrbnog i kanalizacijskog cjevovoda na ovom inače prelijepom objektu.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’ Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu