Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’

Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski
1/5
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Izložba predstavlja vrijedna graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture Brača, kaže splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

“Sakralna baština otoka Brača – itinerari kulturnog turizma” naziv je izložbe otvorene u zagrebačkom Arheološkom muzeju.

Župan Blaženko Boban (gornja slika) predstavio je program konferencije uz Damira Brčića, Stipu Čogelju te Maria Čubelića TURIZAM BUDUĆNOSTI Vodeći stručnjaci o potrebama modernog turista, kako ih privući u ruralna područja...

– Brač je jedan od dragulja u cijeloj “ogrlici” dragulja kulturne baštine naše županije. Zbog toga mi je bila izuzetna čast i zadovoljstvo prisustvovati, zajedno sa našim pročelnikom Stipom Čogeljom i ravnateljem Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joškom Stellom,  otvorenju izložbe “Sakralna baština otoka Brača – Itinerari kulturnog turizma” u zagrebačkom Arheološkom muzeju. Izložba predstavlja vrijedna graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture našeg dragulja Brača, uz priču o stanovništvu otoka i njegovoj kršćanskoj vjeri tijekom godina i stoljeća – izjavio je župan Blaženko Boban.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Različiti stilski izričaji

– Mi kao Turistička zajednica prošle smo godine pokrenuli niz izložbi u suradnju s Arheološkim muzejom u Zagrebu na kojima prezentiramo kulturnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije, promoviramo je i potičemo njezinu zaštitu – objašnjava Joško Stella, direktor županijske Turističke zajednice.

Prošle je godine postavljena izložba “Povijest vinskih cesta”, a ove godine je predstavljen Brač, otok veličine Malte, koji je u mediteranskim okvirima među rekorderima po broju crkvenih objekata, ima ih zabilježenih čak 116, a definiraju ih različiti stilski izričaji.

– Zato smo prije postavljanja izložbe izdali i brošuru, sve kako bismo poticali očuvanje i obnovu kulturnih sakralnih spomenika na Braču i njihovo stavljanje u turističku funkciju – objašnjava Stella.

Župan Boban primio u nastupni posjet izraelskog veleposlanika Mor: Granice naše suradnje ne postoje

Veliki broj iznimno vrijednih graditeljskih ostvarenja na prostoru Brača izraženih sakralnom arhitekturom donosi priču o stanovništvu otoka i njegovoj kršćanskoj vjeri u pregledu od kasnoantičkog do novovjekovnog razdoblja.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Ta bogata baština predstavljena je na izložbi kroz pet tematskih itinerara koji su osmišljeni uzevši u obzir kulturološke, religijske, povijesne i prostorne osobine unutar svake tematske cjeline, te svakog pojedinog spomenika – ranokršćanske crkve, srednjovjekovne crkve, crkve na mjestima pretkršćanskih kultova, župne crkve i samostani i eremitaže.
 Itinerari su osmišljeni uzevši u obzir kulturološke, religijske, povijesne i prostorne osobine unutar svake tematske cjeline te svakog pojedinog spomenika. Negdje su te osobine lako čitljive, primjerice, ranokršćanske i srednjovjekovne crkve Brača kao već dobro poznata vrijednost.

Projekt od milijardu kuna Na Šolti do 2023. u planu turističko naselje s hotelom visoke kategorije

Pripreme za 2020. godinu

Nasuprot tome, skupina crkava smještenih na lokalitetima koji kriju tragove kontinuiteta kultnih mjesta iz pretkršćanskih vremena mogla bi zaintrigirati i nešto bolje poznavatelje baštine otoka. S obzirom na njihovo dugo trajanje, niz bračkih sakralnih objekata ima višeslojne vrijednosti, pa se isti objekti tako nalaze unutar više itinerara. Konačan cilj je da se pomoću predloženih itinerara pruži mogućnost obilaska grupe spomenika koja kod posjetitelja i istraživača bračke baštine pobuđuje najveće zanimanje. Polazišna je to točka za razvoj selektivnih oblika kulturnog turizma kao što su arheološko-povijesni i vjerski turizam.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski, a projekt je realiziran uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice SDŽ-a i Ministarstva kulture.
Izložba će biti otvorena do 16. lipnja.
Županijska Turistička zajednica tada će već započeti pripreme za izložbu 2020. Mogućnosti su brojne, a u najužoj su konkurenciji podvodna arheologija, starogradski Ager ili Salona.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj