Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Informatička pismenost: ICT županija kao pravodobna nadopuna obrazovnom sustavu

Naučite kako izraditi web-stranicu, ali i kako se što bolje oglašavati te komunicirati s kupcima

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Najviše je zanimanja pobudila radionica „Crowdfunding – mogućnosti za inovativne projekte“

– Što je zajedničko turističkoj agenciji, frizerskom salonu, charter tvrtki, OPG-u, studiju za arhitekturu i dizajn? Želja da nauče nešto o internetskom marketingu, izradi vlastitog web-shopa ili osnovama grafičkog dizajna, odnosno kako izraditi jednostavnija vizualna rješenja, poput vlastitog loga, letka ili grafike za web-objave – tvrdi Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija. Napominje da smo svjedoci ekstremno brzog razvoja tehnologija koje donose promjene u uobičajenim načinima komuniciranja, informiranja, zabave, ali i poslovanja.

Župan je pratio i demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split Velik odaziv na akciji besplatnog mjerenja tlaka, pulsa i šećera u krvi Policija dobiva 20 novih vanjskih defibrilatora za 350.000 kn

Informacijske promjene

– Dok država ne pripremi odgovor na mnoštvo brzih promjena u društvu, Splitsko-dalmatinska županija putem projekta ICT županija odlučila je uhvatiti se u koštac s informacijskim promjenama u društvu i ponuditi stanovništvu da uhvati korak na pravi način: da se educira o novostima u svijetu marketinga, elektroničkog poslovanja, novih načina financiranja poduzetničkih projekata, vještina grafičkog oblikovanja, kreiranja profesionalnih objava na društvenim mrežama ili svojim web-stranicama, svemu onom što više nitko od nas ne može izbjeći u svom svakodnevnom životu ili poslovanju – kaže Brčić.

Otkrio nam je da su najviše zanimanja pobudile radionica „Crowdfunding – mogućnosti za inovativne projekte“, što ne čudi s obzirom na to da su se polaznici upoznali s najnovijim i vrlo popularnim i inovativnim oblikom financiranja vlastitih projekata bilo kakvog tipa, koji je vrlo popularan u svijetu. Što nakon što ste postavili web stranicu? Odgovor glasi da vaš posao tek započinje jer na web-stranicu treba privući posjetitelje. Kako to učiniti pomoću trenutačno dvije najveće oglašivačke platforme Google i Facebook? Kako učiniti svoj proizvod ili uslugu vidljivom, kako pomoću društvene mreže Facebook komunicirati s kupcima? Brojni zainteresirani polaznici odgovore na ta pitanja mogu dobiti na intenzivnoj petodnevnoj radionici o Internet marketingu – otkriva Brčić.

Potpisani ugovori o dodjeli sredstava i sufinanciranju vodno-komunalne infrastrukture Osiguran novac za Aglomeraciju Sinj, iz EU stiže 211 nepovratnih mil. kn

Ako imate ideju ili planirate pokrenuti web-prodaju, sve što vas zanima naučit ćete na radionicama. Izrada web stranice s web-shopom koju u suradnji s partnerima iz CEDRA Split i Udrugom eHrvatska organizira ICT županija u PICS-u na FESB-u.

Radionice Graphic Design START namijenjene su svima koji žele naučiti osnove grafičkog dizajna. Raspon zainteresiranih je od srednjoškolaca, modne dizajnerice pa do vlasnice turističke agencije. Svi su oni naučili kako izraditi jednostavnija vizualna rješenja poput vlastitog loga, vizitke, letka i brošure.

U PICS-u se održavaju i bojne druge edukacije: škole programiranja EDIT CodeSchool, te brojna meetup predavanja: o umjetnoj inteligenciji (ML/AI Split), Unreal, Woman In Tech, i druga.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’ Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu

Suradnja s partnerima

Za kvalitetno provođenje svih ovakvih suvremenih aktivnosti Splitsko-dalmatinska županija je u sklopu projekt ICT županija uredila na FESB-u atraktivan i tehnički izvrsno opremljen i uređen IT predinkubator i Studentski coworking prostor PICS koji je opremljen suvremenom opremom za live streaming i snimanje događanja, te dvije sale: za održavanje različitih predavanja i onu opremljenu računalima, za održavanje obuka i radionica. Također u prostoru postoji lounge dio za opuštanje uz PlayStation4, kavu i sokove.

U PICS IT predinkubatoru SDŽ putem projekta ICT županija, pokreću različite aktivnosti u suradnji s partnerima s ciljem poticanja studentskih projekata iz područja IT-a, te im osiguravaju mentorstvo i početnu financijsku i organizacijsku pomoć pri razvoju ideja u zrele projekte ili prototipe.

splitsko-dalmatinska županija Domagoj Maroević: Počinjemo graditi luku Sućuraj vrijednu 22 milijuna kuna