Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
splitsko-dalmatinska županija

Domagoj Maroević: Počinjemo graditi luku Sućuraj vrijednu 22 milijuna kuna

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan Boban sa suradnicima obišao jug županije pa sudjelovao u procesiji ‘Za križem’

Gradac, Sućuraj, Jelsa i Stari Grad bili su odredišta splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, njegova zamjenika Ante Šošića, pročelnika upravnog odjela za pomorstvo i turizam Stipe Čogelje i ravnatelja Lučke uprave Domagoja Maroevića, nakon čega su Boban i Maroević zajedno s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem sudjelovali u tradicionalnoj hodnji „Za križem“.

Procesija počinje u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 km Procesija na središnjem dijelu otoka Hvara održat će se 18. travnja Stotine vjernika već više od 500 godina hodaju "Za križen"

U radnom posjetu najjužnijim općinama županije razgovarali su u prvom redu o izgradnji luka i ostale infrastrukture.

Nova studija do jeseni

– S načelnikom općine Gradac Matkom Burićem razgovarali smo o otklanjanju šumova u komunikaciji kada je riječ izgradnja luke Drvenik te smo dogovorili 1. srpnja kao zadnji termin do kojega će naše službe izići s konačnim rješenjem o kojemu više neće biti rasprave. Rekao sam, a to shvaća i načelnik, da naša druga važna tema planiranje tunela Ravča – Drvenik ovisi upravo o izgradnji luke Drvenik i izgradnji luke Sućuraj te o dužotočnoj cesti Sućuraj – Jelsa – Stari Grad. Ni jedan redoviti mjesečni sastanak s ministrom Olegom Butkovićem nije prošao bez tunela Ravča – Drvenik kao točke dnevnog reda. Za izgradnju toga tunela radi se nova studija koja bi trebala biti gotova do jeseni i prema kojoj bi proračun za radove na tunelu i pristupnim cestama bio triput jeftiniji od ranije predloženog rješenja. Bilo je riječi i o nekim manjim, za lokalnu zajednicu, važnim temama, kao što su osnovna škola, županijske ceste, i određivanje granica na pomorskom dobru, što je preduvjet za neke investicije – kazao je župan Boban nakon sastanka s načelnikom Burićem i njegovim suradnicima.

Župan Boban primio u nastupni posjet izraelskog veleposlanika Mor: Granice naše suradnje ne postoje

– Mogu samo iskazati zadovoljstvo jer smo postigli kompromis oko djelomičnog izmještanja luke Drvenik na kojoj bi radovi prema današnjim informacijama započeli za dvije godine. Nama iz lokalne samouprave su važne teme i ceste, škola, Dom zdravlja, neka bivša odmarališta te određivanje granica na pomorskom dobru, kako bismo mogli dalje planirati investicije – rekao je Burić.

Teme razgovora s načelnikom Ivanom Slavićem u Sućurju bile su skori početak radova u luci Sućuraj, stvaranje uvjeta za investicije kao što je ulaganje grupe norveških investitora u marikulturu, i planovi za izgradnju dužotočne ceste Sućuraj – Jelsa – Stari Grad.

– Dogovorili smo u Sućurju skori početak radova na luci nadajući se da radovi neće ometati turiste. Vrijednost radova na ovoj luci je 22 milijuna kuna pa koristim prigodu pohvaliti ravnatelja županijske Lučke uprave Domagoja Maroevića, jer su sada u tijeku radovi na ostalim lukama i lučicama na području Županije vrijedni ukupno oko 100 milijuna kuna – rekao je Boban i dodao kako se Domagoj Maroević ne pojavljuje previše u javnosti, a kada govori, govori brojkama koje se kreću od nekoliko desetaka pa i stotina milijuna kuna investicija.

Projekt od milijardu kuna Na Šolti do 2023. u planu turističko naselje s hotelom visoke kategorije

– Naša je županija tradicionalno orijentirana na more i pomorstvo. Zato najprije zahvaljujem svim dosadašnjim županima i županu Bobanu što su jamstvima Županije omogućili brojne investicije u našim lukama i lučkim pristaništima. Također želim istaknuti potporu Vlade RH i resornog ministra Butkovića, posebno zbog ulaganja u luke od državnog i županijskog interesa, sukladno Strategiji pomorskoga razvitka i integralne pomorske politike. Zahvaljujući svemu tomu,  kada završimo investicijski ciklus od zadnje 4 godine, moći ćemo govoriti o više stotina otvorenih radnih mjesta, nekoliko stotina novih vezova što podiže naš nautički turizam na višu razinu, i k tomu mijenja vizuru i prve dojmove po ulasku u naša brojna otočka i priobalna mjesta. Tako će biti i ovdje u Sućurju, gdje je vrijednost radova u luci oko 22 milijuna kuna. Zadovoljan sam što smo dobili suglasnost načelnika Slavića da započnemo s radovima, pazeći naravno da pri tom ne ometamo turiste – kazao je Maroević koji je zahvalio i načelniku Općine Gradac Matku Buriću zbog postizanja kompromisa o točnoj lokaciji luke u Drveniku, bez čije bi izgradnje teže bilo planirati pravce brzih cesta do budućeg tunela Ravča – Drvenik, za koji se radi nova studija, s daleko jeftinijim rješenjima od onih, u početku preambiciozno zamišljenih, tvrdi.

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj

Bolja povezanost obale

– Inače, iz trajektne luke Drvenik uspostavljena je trajektna linija prema Sućurju na Hvaru te prema Dominču na Korčuli. Nova planirana lokacija luke, u odnosu na postojeći trajektni pristan, pridonijet će gospodarskom razvoju naselja, uglavnom ugostiteljsko-turističkim sadržajima, smanjenju prometnih zastoja i gužvi u centru naselja Drvenik te će se omogućiti brža i bolja povezanost obale i srednjodalmatinskih otoka – rekao je 
Maroević.

Pomorsko je dobro Županija raspisala natječaj 'Pomorska baština'