Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Potpisani ugovori o dodjeli sredstava i sufinanciranju vodno-komunalne infrastrukture

Osiguran novac za Aglomeraciju Sinj, iz EU stiže 211 nepovratnih mil. kn

Foto: Grad Sinj/Ilustracija
Projekt Aglomeracije Sinj od ključne je važnosti za stanovnike Sinja jer će omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju za projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj“ koji su potpisani u Sinju osigurana su sredstva za provedbu projekta čija vrijednost iznosi 302,669.801 kunu, od čega su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda do 211,610.086 kuna, sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike 36,423.886,03 kune, a Hrvatskih voda 36,423.886 kuna. Grad Sinj sudjeluje u projektu vlastitim sredstvima od 17,559.955 kn, Grad Trilj sa 156.622 kn i Općina Otok s 495.364 kn.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’ Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu

Priprema trajala dugo

Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor komunalne tvrtke Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o. Milan Smoljo, a supotpisnici su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i načelnik Otoka Dušan Đula. Svečanom potpisivanju u Sinju nazočili su i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, dogradonačelnici Sinja Denis Glavan i Zlatko Ugrin, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Anđelko Bilandžić, djelatnici sinjske Gradske uprave, tehnički direktor Vodovoda i odvodnje Ivan Bugarin i drugi uzvanici.
Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac istaknula je kako je projekt aglomeracije Sinj od krucijalne važnosti za stanovnike Sinja jer će omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga.

splitsko-dalmatinska županija Domagoj Maroević: Počinjemo graditi luku Sućuraj vrijednu 22 milijuna kuna

– Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske poboljšanjem sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama u aglomeraciji Sinj trajala je dugo zbog svoje složenosti i sveobuhvatnosti koja je tražila izuzetan angažman svih koji su sudjelovali u ovoj proceduri, ali došle su u fazu zaključenja ugovora i pripremu javne nabave za radove izvođenja. Procjena vrijednosti ulaganja kreće se više od 300 milijuna kn od čega će sredstva EU činiti udjel od 75%, 15% državna sredstva, a ostatak će osigurati jedinice lokalne samouprave – rekla je Križanac i zahvalila Vladi koja je ovaj projekt proglasila strateškim, kao i svim državnim institucijama, tvrtkama i pojedincima koji su sudjelovali.

Projekt od milijardu kuna Na Šolti do 2023. u planu turističko naselje s hotelom visoke kategorije

Prvi ugovori u SDŽ-u

– U ime svih građana Grada Sinja iskazujem zadovoljstvo da ćemo imati zatvoreni sustav odvodnje otpadnih voda na korist zaštite vodnih resursa koji su neprocjenjivo nacionalno blago – poručila je Križanac.

Projekt se odnosi na sanaciju 1,3 km vodoopskrbnih cjevovoda i gradnju 700 m novih vodoopskrbnih cjevovoda, rekonstrukciju i sanaciju tri vodospreme, izgradnju 74 km gravitacijskih kolektora, izgradnju četiri km tlačnih cjevovoda, izgradnju 12 crpnih stanica, sanaciju 3,5 km postojećih gravitacijskih kolektora, dogradnju postojećeg uređaja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda UPOV-a, III. stupnja pročišćavanja, kapaciteta 26.000 (ekvivalent stanovnika), te ispusnog cjevovoda do rijeke Cetine u dužini 5,5 km.
Ministar Tomislav Ćorić naglasio je kako su ovo prvi potpisani ugovori na području SDŽ-a te čestitao svim sudionicima projekta na uloženom trudu.

Suradnja Županije i Sveučilišta u Splitu Na FESB-u otvoren Predinkubacijski 
i coworking centar za studente