Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Suradnja Županije i Sveučilišta u Splitu

Na FESB-u otvoren Predinkubacijski 
i coworking centar za studente

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan je uručio nagrade studentima FESB-a, autorima najboljih studentskih poduzetničkih i inovativnih projekata koje je izabrala komisija koju su činili stručnjaci iz gospodarstva

U prostorima FESB-a u Splitu otvoren je Predinkubacijski i coworking centar za studente Splitsko-dalmatinske županije (PICS SDŽ). Riječ je o prostoru koje je Sveučilište u Splitu dodijelilo Županiji koja ga je u proteklih godinu dana potpuno opremila.

Pomorsko je dobro Županija raspisala natječaj 'Pomorska baština'

– Ovaj je program spona znanosti, poduzetništva i u ovom slučaju regionalne zajednice, odnosno Splitsko-dalmatinske županije. Ovim PICS programom želimo napraviti svojevrsni predinkubator. Veselim se što je jako velik interes za ovaj projekt. Pojedini studenti već jesu na tržištu ICT sektora. Ovo je mjesto gdje će se u budućnosti crpiti onaj potencijal koji nam u ovom trenutku nedostaje, a to je kadrovski potencijal u IT sektoru – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Besplatno članstvo

Ovaj novootvoreni studentski coworking centar za poticanje i razvoj studentskih poduzetničkih ideja te projekata i IT startup-ova, ujedinjuje prostor za 50 osoba, sale za organizirana okupljanja i predavanja IT stručnjaka namijenjene za 70 sudionika, učionice s 24 računala u kojoj se već održavaju tehnološke i poslovne edukacije, a sklopu PICS-a nalaze se i “lounge” prostori za druženja studenata i mladih poduzetnika.

– Studenti koji se učlane u Student Coworking svakodnevno tijekom dana imaju na raspolaganju prostor s ugodnim i kreativnim okruženjem gdje mogu razvijati svoje IT ideje ili projekte, dijeliti iskustvo, razvijati studentske IT projekte, ugodno se družiti ili samo surfati. Članstvo je besplatno. Mogućnost besplatnog korištenja ovih prostora, osim studenata, imaju i mladi poduzetnici koji žele razvijati svoju poduzetničku ideju kroz PICS i projekt ICT Županija, te od sada mogu dobiti i podršku u realizaciji svoje poslovne 
ideje, od mogućnosti mentoriranja u razvoju proizvoda kroz mrežu mentora i edukatora, do mogućnosti financiranja prototipa proizvoda – objašnjava Damir Brčić, voditelj krovnog projekta ICT Županija čiji dio je i novootvoreni centar na FESB-u.

Ivan Šipić: Na prostoru Cetinke niče Novi Trilj

– U ovom prostoru bit će moguće razvijati studentske projekte. I prije nego što smo ga otvorili, stvorila se pozitivna klima. Stvaramo adekvatan prostor za poduzetničke projekte, a sad je pravo vrijeme da i institucije daju dodatni poticaj jer IT sektor i tvrtke već polagano pronalaze poslove na stranim tržištima. Međutim, ono što nam nedostaje su infrastrukturni uvjeti, nedostaje im dodatnog školovanog kadra, a to je sve ono što županija ovim projektom želi pojačati i omogućiti – kazao je Damir Brčić.

– Sreća je što u ovom trenutku imamo ovakvo vodstvo Županije koje prepoznaje vrijednosti znanja na našem Sveučilištu. Na našem Sveučilištu, među našim studentima postoje oni čiju kreativnost i pamet treba stalno poticati. Sveučilište će učiniti sve da studente potiče u vlastitom usavršavanju, da osnivaju svoje startup tvrtke. Upravo smo u pregovorima s jednom tvrtkom koja traži naše studente. U pripremi je potpisivanje ugovora gdje bi na godišnjoj razini od 30 do 40 naših studenata ta tvrtka primala u radni odnos – najavio je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

Uručene nagrade

Župan je uručio nagrade studentima FESB-a, autorima najboljih studentskih poduzetničkih i inovativnih projekata koje je izabrala komisija sastavljena od stručnjaka iz gospodarstva (predstavnici tvrtki Ericsson, Atos, HR Cloud, Parklio, SplitX).

internet Splitsko-dalmatinska županija Udrugama za razvoj i promociju ICT sektora 110 tisuća kuna

Tako je Slaven Damjanović nagrađen s 5000 kuna za projekte-Agrar. Ena Sarajlić, Anastazija Verović, Lucija Visković i Ana Žunabović nagrađene su sa 4000 kuna za projekt e-Vision. Autori Petar Matan, Andrea Pezo, Anđela Čuljak, Ante Vukušić, Antonio Jurkić i Ivan Zaharija nagrađeni su s 3000 kuna za projekt Point.me.

Petra Barać, Renato Kusanović, Antonia Senta, Mateo Vučković i Julija Županović, nagrađeni su s 2000 kuna za uređaj za praćenje razine popunjenosti spremnika za smeće – TrashTrack, Ivan Ivandić, Dino Siriščević, Ani Stjepić, Duje Šolić, Ante Todorić i Mislav Vukašina dobili su 1000 kuna za projekt kojim je predstavljeno rješenje za automatsko navodnjavanje SmartFlow.

U sklopu svečanosti otvorenja PISC-a potpisan je sporazum o suradnji između Sveučilišta, FESB-a, PMF-a, III. gimnazije i Splitsko-dalmatinske županije.

Među mjestima na koja se odnosi program je i Zagvozd kraj Imotskog “Tu je tvoj dom” - SDŽ pomaže mladim obiteljima u ruralnim područjima Županija daje do 120.000 kn za gradnju ili obnovu kuće