Izbornik
Naslovnica Gradovi Trilj
Ivan Šipić:

Na prostoru Cetinke niče Novi Trilj

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Gradonačelnik Trilja najavljuje nove projekte kojima će se promijeniti vizura grada, podignuti kvaliteta života, ali i, kako kaže, otvoriti nova radna mjesta

Novi Trilj naziv je ambicioznog projekta kojim će se, najavljuje gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivanom Šipićem, potpuno promijeniti vizura Trilja, podići kvaliteta života u gradu, ali i otvoriti nova radna mjesta. Na zapuštenom prostoru od 36.000 četvornih  metara bivše tvornice plastičnih masa Cetinka, giganta u bivšoj Jugoslaviji u kojem je radilo 1300 ljudi, sagradit će se novi gradski trg, parkiralište, dječji vrtić i jaslice, sportska dvorana, sjedište gradske uprave i svih institucija.

Most u Trilju završena obnova Nova atrakcija: Pogledajte kako po noći izgleda obnovljeni Triljski most

– Da bismo ostali grad u punom smislu te riječi, uz gospodarske i infrastrukturne projekte, idemo u razvijanje Trilja u društvenom, socijalnom i kulturnom smislu. Grad Trilj dobio je razvojnu priliku na golemom prostoru bivše tvornice Cetinka, potpuno komunalno opremljenom, s druge strane ceste kod crkve u Trilju. Kupili smo ga za 3,6 milijuna kuna, prenamijenili zemljište, kandidirali se za prva europska sredstva i dobili smo bespovratnih milijun eura za vrtić i jaslice, jer smo za taj projekt imali građevinsku dozvolu. Za mjesec dana ići će raspisivanje natječaja za taj prvi projekt. Novi vrtić i jaslice za više od 60 djece i s pet novih radnih mjesta zapravo je i simbolično okretanje budućnosti – govori Šipić. 

Na ovom prostoru Trilj će dobiti i mogućnost za izgradnju POS-ovih stanova. 

– Prvi koraci već su napravljeni, slijedi raspisivanje poziva za iskazivanje interesa. To znači da ne samo da ćemo dobiti novu vizuru Trilja već ćemo ga otvoriti prema Sinjskom polju, razvijanju novih stambenih zona, turističkih potencijala... – najavljuje Šipić i ističe kako im je glavni cilj zadržavanje mladih obitelji i poticaj onima koji su otišli na povratak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Boban demantira kako nije riješen problem zemljišta Lećevica neće kasniti više od mjesec dana

Zato su od ove godine i uveli poticaj obiteljima koje žele graditi ili obnavljati kuću na području Trilja. 

– Uvidom u podatke Županijskog ureda za građenje vidjeli smo da je u prošloj godini za područje Grada Trilja izdano samo osam građevinskih dozvola. To je poprilično alarmantan podatak pa smo željeli mlade ljude potaknuti da grade i ostanu u Trilju. Za građevinsku dozvolu svakoj obitelji ćemo pokriti do 25.000 kuna troškova. To će olakšati svima koji žele graditi novi dom ili nadograditi postojeći, uvjet će biti građevinska dozvola – kaže Šipić.

Što se tiče triljskih projekata, najvažniji su im oni usmjereni na otvaranje novih radnih mjesta. Imaju uspješnu Gospodarsku zonu Čaporice u kojoj radi 300 ljudi.

– Grad Trilj ulaže u Poslovno-uslužni centar Trilj za koji smo iz EU dobili 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je u provedbi, grade se tri hale na 4000 kvadrata, to će biti najmoderniji centar usmjeren prije svega prema agropoduzetnicima. Imat će poduzetnički inkubator s 30 poslovnih prostora, kao moderni, suvremeno opremljen laboratorij. Uz taj objekt paralelno su otvorena još dva gradilišta, trenutačno imamo između 80 i 90 milijuna kuna ulaganja u zoni, a već je uloženo oko pola milijarde kuna privatnih investicija – kaže Šipić i iznosi podatak kako je Grad uložio 60 milijuna kuna u infrastrukturu.

Kapitalni projekt je i rješavanje kanalizacijskog sustava u pet naselja: Košute, Vedrine, Trilj, Grab i Jabuka. Projekt je vrijedan gotovo 100 milijuna kuna nakon čega bi svi stanovnici s područja Grada trebali biti priključeni na vodovod i kanalizaciju. I ove će se godine održati Thrill blues festival, a najavljena su i mnoga druga događanja.

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno HAC započeo radove na projektu dogradnje čvora Dugopolje Do početka turističke sezone za Split dva izlazna traka s autoceste