Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
“Tu je tvoj dom” - SDŽ pomaže mladim obiteljima u ruralnim područjima

Županija daje do 120.000 kn za gradnju ili obnovu kuće

Među mjestima na koja se odnosi program je i Zagvozd kraj Imotskog
1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Krajnji cilj nam je da u razdoblju od tri godine vratimo ili zadržimo gotovo 300 obitelji na područjima na koja se ovaj poticajni program odnos, istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

“Tu je tvoj dom”, jedinstveni je projekt poticanja doseljavanja i ostanka mladih obitelji u ruralnim područjima Splitske županije, kojima će županija bespovratno odboravati iznos od 40.000 do 120.000 kuna za obnovu postojećih stambenih objekata, odnosno kupnju ili gradnju novih.

Na izlazu Dugopolje tijekom turističke sezone prođe u prosjeku oko 20.000 automobila dnevno HAC započeo radove na projektu dogradnje čvora Dugopolje Do početka turističke sezone za Split dva izlazna traka s autoceste

Velik interes

Cilj ovog projekta je stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije, prve županije u Hrvatskoj koja programom demografske obnove sufinancira gradnju i adaptaciju kuća i tako pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja da izgrade vlastiti dom i ostanu svoji na svome.

– Procjenjujem da je današnji dan prekretnica u mjerama i programima koje smo do sada donosili u vezi s demografskom obnovom naše županije. U sklopu niza mjera koje smo do sada imali, kao krovnu mjeru predstavljamo ovu. U ovom trenutku osigurali smo četiri milijuna kuna, a krajnji cilj nam je da u tri godine vratimo ili zadržimo gotovo 300 obitelji na područjima na koja se ovaj poticajni program odnosi. Želja nam je da ova mjera bude poticaj i svim lokalnim zajednicama s područja naše županije. Neke od njih već su izrazile interes za sudjelovanjem u ovim programima u sklopu vlastitih proračuna – rekao je župan Blaženko Boban prilikom predstavljanja projekta.

najveći sajam turizma na svijetu Župan Blaženko Boban na sajmu turističke industrije ITB u Berlinu

Javni poziv za ovaj program objavljen je u četvrtak 14. ožujka, a interes je već iznimno velik.

Ovim programom financiraju se kupnja građevinskog zemljišta, troškovi stručnog nadzora, izrada projektno–tehničke dokumentacije, kupnja kuće ili stana za stanovanje, kao i gradnja, adaptacija i rekonstrukcija neuseljivih i neuvjetnih kuća za stanovanje.

Kategorizacija i po broju djece

Na području Splitsko-dalmatinske županije više od 200 naselja te 32 grada i općine raspoređeni su u pet kategorija prema indeksu razvijenosti, a kategorizirani popis objavljen je na mrežnim stranicama Splitsko-dalmatinske županije. Uz to će svi zainteresirani biti podijeljeni u četiri kategorije prema broju djece.Na natječaj se mogu prijaviti supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje nigdje u Hrvatskoj i obitelji koje žele sagraditi svoj dom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u mjestima određenog indeksa razvijenosti.

'Pomorsko je dobro': Prva županija u Hrvatskoj koja je objavila registar koncesija Klikom miša do podataka o korištenju pomorskog dobra, ali i prijave devastacije Poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte Tolušić potpisao 175 ugovora, župan Boban istaknuo da se uklapaju u projekt Tu je tvoj dom Poljoprivrednici dobili 88 milijuna kuna