Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Velik odaziv na akciji besplatnog mjerenja tlaka, pulsa i šećera u krvi

Policija dobiva 20 novih vanjskih defibrilatora za 350.000 kn

Župan je pratio i demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split
1/4
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Drugi dan akcije odazvao se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji se pohvalio da je “zdrav ko dren”. - Krvni tlak mi je 119 kroz 83, puls 66, šećer u krvi 5,4. Kaže struka da je to gotovo školski primjer, rekao je Boban

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije svake godine u povodu blagdana svetog Dujma organizira javnozdravstvenu akciju tijekom koje građani mogu besplatno i bez uputnice i čekanja obaviti nekoliko osnovnih pregleda.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’ Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu

Javnozdravstvena manifestacija tijekom koje se građanima mjerio krvni tlak, puls i šećer u krvi trajala je nekoliko dana, a započela je nekoliko dana uoči Svetoga Dujma i Dana Grada, na Svjetski dan tjelesne aktivnosti i Svjetski dan zdravlja. Na platou ispred županijske upravne zgrade svoje su zdravstveno stanje provjeravali zaposlenici Županije i Ureda državne uprave, ali i brojni slučajni prolaznici i građani koji su došli upravo zbog toga.

Zanimljiva lutrija

– I inače sam šećerni bolesnik, ali cukar mi je stvarno velik. Možda zato što sam jutros popila kavu i pojela kiflić – požalila nam se i opravdavala jedna gospođa koja je nakon mjerenja šećera u krvi dobila uputu da posjeti svoga liječnika.

Drugog dana akcije, kojoj se odazvao veliki broj Splićana, pridružio se i župan Blaženko Boban sa svojim suradnicima. On je svojim nalazima bio iznimno zadovoljan i nije ih tajio.

Međunarodna konferencija Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima Blaženko Boban: Cilj je da nadareni mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj

– Mogu ponosno kazati da sam zdrav kao dren. Krvni tlak mi je 119 kroz 83, puls 66, šećer u krvi 5,4. Rekla je struka da je to gotovo školski primjer. Ima jedna stara poslovica koja kaže: “Najbolji liječnik si sam sebi“. I zato apeliram na građane Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita: vodite računa o svome zdravlju jer tako vodite računa o sebi, svojoj obitelji i zajednici u kojoj živite, a u konačnici vodite računa i o zdravstvu u Republici Hrvatskoj – izjavio je župan Blaženko Boban koji je nakon toga pratio demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split, nakon čega je najavio ulaganje Županije u kupnju novih vanjskih defibrilatora i to za MUP.

– Splitsko-dalmatinska županija u proračunu za 2020. godinu namijenila je 350.000 kn za nabavu 20-ak vanjskih defibrilatora koji su namijenjeni policijskim postajama naše Županije, s obzirom na to da upravo naši policajci najčešće prvi izlaze na teren i dolaze do onih kojima je pomoć potrebna – rekao je Boban.

Suradnja Županije i Sveučilišta u Splitu Na FESB-u otvoren Predinkubacijski 
i coworking centar za studente

Splićane koji su sudjelovali u testiranju posebno je razveselila i zanimljiva lutrija, na kojoj su svi sudjelovali, posebice stoga što je glavna nagrada svakog dana akcije bio besplatan test na intoleranciju na hranu. Župan Boban izvukao je majicu s natpisom „Živjeti zdravo!“.

“Živjeti zdravo”

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo vrlo su zadovoljni odazivom i provedenom akcijom.

– Prvog dana javnozdravstvene akcije, uz mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i dijeljenja zdravstvenih savjeta našim sugrađanima, veliki interes izazvala je humanitarna prodaja zdravih sendviča našeg partnera Cro-go koji zasad jedini na području Splitsko-dalmatinske županije na svojim proizvodima ima oznaku „Živjeti zdravo“. Peciva su napravljena bez aditiva, sa smanjenim udjelom soli, a raznolika punjenja puna su povrća i vlakana i raznih drugih zdravih sastojaka – doznajemo u NZJZ-u Splitsko-dalmatinske županije.

Akcija je imala i humanitarni karakter. Sav prihod od prodaje sendviča doniran je Udruzi djece s Downovim sindromom.

Predstavljena Turistička strategija Imotske krajine do 2025. godine Imotska krajina - sjajan primjer udruživanja i razvoja turizma