Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U programima Centra izvrsnosti SDŽ-a sudjelovalo čak 374 učenika županijskih škola

Čak 88 posto darovitih učenika na nastavu je dolazilo i subotama

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Iduće je školske godine dogovoreno jačanje modela komunikacije između Centra izvrsnosti i matičnih škola koje učenici pohađaju kako bi saznanja o radu učenika u Centru i školi bili dostupni i jednima i drugima, pa i roditeljima

Centar izvrsnosti matematike koji je Splitsko-dalmatinska županija pokrenula u školskoj godini 2016./2017. do danas je prerastao u županijsku ustanovu Centar izvrsnosti SDŽ-a u čijim je programima sudjelovalo čak 374 učenika osnovnih i srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije.

Župan Blaženko Boban s gradonačelnikom Vrlike Jurom Plazonićem obišao gradilište budućeg poslovnog inkubatora Župan Boban pustio u rad vodoopskrbni sustav u Ogorju, a u Vrlici najavio pomoć obiteljima ‘Sedmero ljudi dobit će potporu do 35.000 kn za kupnju POS-ova stana’

Posebna ustanova

Ovoga tjedna bit će predstavljeni i prezentirani svi dosezi koje je imao ovaj projekt financiran iz socijalnog fonda EU s 1,146 milijuna kuna.

– Od niza projekata na ovu temu u Hrvatskoj koji su financirani iz istog natječaja, samo je naš projekt otkrivanja, podrške i poticanja potencijalno darovitih učenika imao za cilj iznjedriti posebnu ustanovu koja će i nakon završetka projekta, koji završava s krajem lipnja, sustavno brinuti o darovitim učenicima i završetkom projekta čime Splitsko-dalmatinska županija nastavlja sustavnu brigu o učenicima natprosječnih sposobnosti– kazao je Ivica Zelić, ravnatelj ustanove Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Centar izvrsnosti matematike pokazao je velik interes učenika koji su se tijekom testiranja pokazali potencijalno daroviti baš u polju matematike, jer se uključilo 175 učenika. Zato su već iduće školske godine 2017./18. pokrenuti Centri izvrsnosti informatike i novih tehnologija, a od školske godine na izmaku, županijski Odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport izradio je poseban model identifikacije djece te sustavne podrške učenicima koji su potencijalno daroviti i za koje u redovnoj nastavi nema dovoljno aktivnosti niti zadataka koje bi zadovoljili njihov istraživački duh.

Ovogodišnja konferencija ugostila je 25 respektabilnih govornika koji dolaze iz nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu kao što su Google, eBay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft Shift konferencija – Powered by ICT Županija 2019. okupila rekordan broj sudionika Boban: Splitsko-dalmatinska županija bit će IT centar jugoistočne Europe

Stoga je u nastavnoj godini 2018./2019. napravljen i proveden poseban model testiranja učenika, a pokrenut je i novi Centar izvrsnosti prirodoslovlja u sklopu kojega se posvećuje pažnja i provodi integrirana nastava za fiziku, biologiju i kemiju.

– Nastavnicima koji rade s potencijalno darovitom djecom u provođenju projekta od velike je pomoći bilo Ministarstvo prosvjete države Izrael, njihov Odjel darovitu za djecu i mlade koji su nam pomogli kod pripreme materijala i evaluacije rada s djecom. S CARNet-om smo dogovorili jačanje modela komunikacije između Centra izvrsnosti i matičnih škola koje učenici pohađaju kako bi saznanja o radu učenika u Centru i školi bili dostupni jednima i drugima, pa i roditeljima. To je pilot projekt koji će zaživjeti od iduće školske godine kroz e-dnevnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji – pojasnio je ravnatelj Ivica Zelić.

Jedinstven materijal koji je napravio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i testirao ovog proljeća, bit će od jeseni dostupan svim školama u Hrvatskoj.

Riječ je o testovima kojima se kod učenika 4. razreda osnovnih škola prepoznaje matematička pismenost i to ćemo kroz Centar izvrsnosti SDŽ-a provoditi i u školskoj godini 2019./2020. u čitavoj županiji. Ono što me posebno veseli jest činjenica ga je čak 88 posto učenika koji su prepoznati kao potencijalno daroviti u županiji, dolazili na programe koji su se održavali po školama u Splitu subotama. To govori o motiviranosti učenika, ali i o kvalitetnim programima koji su okupirali njihove znatiželjne umove. Dakle, u ovoj je školskoj godini sudjelovalo 374 učenika, dok ih za iduću godinu, po rezultatima već obavljenog testiranja, imamo 444. Iduće školske godine planiramo radionice za učenike ‘seliti’ i po drugim školama u županiji; u Trogiru, Imotskom, Sinju, te Splitu – dodao je ravnatelj Zelić.

Informatička pismenost: ICT županija kao pravodobna nadopuna obrazovnom sustavu Naučite kako izraditi web-stranicu, ali i kako se što bolje oglašavati te komunicirati s kupcima

Web aplikacija

U sklopu projekta financiranog iz fonda EU, u ustanovi Centra izvrsnosti osmislili su, a na tragu početka provedbe nacionalnog programa „Škole za život“, posebnu web aplikaciju koja će prvenstveno poslužiti programima za rad za potencijalno darovitim učenicima.

– Ta će aplikacija biti dostupna i svim ostalim školama i nastavnicima kako bi mogli koristiti neke od alata koje koriste nastavnici u radu s darovitim učenicima, Naime, u dosadašnjem školskom sustavu bilo ja važno koja će se lekcija ili gradivo obrađivati, a sada je, pa i kroz naš kurikulum, naglasak na tome što će učenik znati određene lekcije – dodao je Ivica Zelić.

Župan je pratio i demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split Velik odaziv na akciji besplatnog mjerenja tlaka, pulsa i šećera u krvi Policija dobiva 20 novih vanjskih defibrilatora za 350.000 kn