Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Shift konferencija – Powered by ICT Županija 2019. okupila rekordan broj sudionika

Boban: Splitsko-dalmatinska županija bit će IT centar jugoistočne Europe

Ovogodišnja konferencija ugostila je 25 respektabilnih govornika koji dolaze iz nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu kao što su Google, eBay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft
1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Do proljeća 2020. stavit će se u funkciju buduće sjedište ICT Županije u zgradi bivšeg Varteksa. Ondje će svoje mjesto naći etablirane tvrtke kao i mladi s tek pokrenutim startupima

Devetu međunarodnu Shift konferenciju – Powered by ICT Županija 2019., na kojoj sudjeluje čak 1500 sudionika i 25 predavača iz cijeloga svijeta, otvorio je u splitskom hotelu Radisson Blue splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Župan je pratio i demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split Velik odaziv na akciji besplatnog mjerenja tlaka, pulsa i šećera u krvi Policija dobiva 20 novih vanjskih defibrilatora za 350.000 kn

Nedostatak IT stručnjaka

– Ovakve konferencije imaju i imat će uvijek punu financijsku i svekoliku potporu Županije, jer IT industrija je, uz demografsku obnovu i infrastrukturne projekte, neću reći treći, nego možda čak i prvi stup razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Upravo IT sektor je fina nadogradnja našim demografskim, prometnim i infrastrukturnim nastojanjima da zadržimo naše mlade stručnjake, pa ako hoćete i privučemo najbolje informatičke stručnjake iz cijelog svijeta – rekao je Boban i iznio niz argumenata za svoj optimizam.

– U ovom poslu niste ograničeni sjedištem tvrtke. Dapače, financije i nove investicije uspješnim vlasnicima ovakvih tvrtki ne predstavljaju nikakav problem. Njima je zapravo izazov pronaći mirno mjesto i okruženje u kojemu postoje tehnički preduvjeti i dostatan broj mladih kvalificiranih ljudi, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogu pronaći sve to. Zato će, nakon što dovršimo projekt uvođenja širokopojasnog interneta, ambijent čistog i zdravog okoliša u ruralnim dijelovima naše Županije, zasigurno biti poželjna destinacija internetskim nomadima iz cijelog svijeta – uvjeren je župan koji je do proljeća 2020. godine najavio stavljanje u funkciju budućeg sjedišta ICT Županije u zgradi bivšeg Varteksa. U njemu će svoje mjesto naći etablirane tvrtke kao i mladi s tek pokrenutim startupima.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba ‘Sakralna baština otoka Brača’ Brač sa 116 crkava među rekorderima je na Mediteranu

Spomenuo je slovačku regiju Košice, koja je brojem stanovnika i površinom usporediva s našom Županijom, a u kojoj djeluje 12.000 internetskih stručnjaka.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno nedostaju tri četvrtine internetskih stručnjaka. Stoga je organizacija ovakve konferencije na ovoj razini najbolji put pozicioniranju grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao IT centra Jugoistočne Europe – rekao je Boban koji je zahvalio Ivanu Burazinu, osnivaču i organizatoru konferencije, što je prepoznao županiju kao strateškog partnera u organizaciji ovako značajnog događaja.

U okviru ove konferencije, Splitsko-dalmatinska županija je kroz svoj projekt ICT Županija, organizirala panel-raspravu: “Kako pronaći strane klijente za Vaš IT projekt?” Na panelu su sudjelovali vodeći ljudi uspješnih lokalnih IT tvrtki Antonio Perić-Mažar (Locastic), Marko Barić (Typeqast), Aron Mišerda (Pseudocode), Vladan Strigo (NETmedia) i Ante Dagelić (GetByBus) koji su svojim radom i uspjesima pokazali kako se može iz Splita samostalno probiti i poslovati na svjetskom tržištu.


Informatička pismenost: ICT županija kao pravodobna nadopuna obrazovnom sustavu Naučite kako izraditi web-stranicu, ali i kako se što bolje oglašavati te komunicirati s kupcima

Stručnjaci i inovatori

Važno je napomenuti da većina sudionika panel-rasprave “Kako pronaći strane klijente za Vaš IT projekt?” ostvaruje uspješnu suradnju s inozemnim IT tvrtkama i više od 90 posto svojih usluga plasira na strana tržišta diljem svijeta. Moderator panela je voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić. Shift konferencija – Powered byICT Županija posljednjih osam godina okuplja IT stručnjake i inovatore iz raznih dijelova svijeta te im pruža stručnu platformu za diskusiju o novim developerskim tehnologijama, tehnikama i trendovima te kvalitetan networking. 
Ovogodišnja konferencija ugostila je 25 respektabilnih govornika koji dolaze iz nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu kao što su Google, eBay, Shopify, Amazon,Xbox , Minecraft, ali i drugih manjih poduzeća i timova čija su predavanja privukla pozornost sudionika, među kojima je velik broj studenata. 

splitsko-dalmatinska županija Domagoj Maroević: Počinjemo graditi luku Sućuraj vrijednu 22 milijuna kuna