Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Priznanja i nagrade najboljima

Za nagrade učenicima i mentorima županija izdvojila 350.000 kuna

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Ukupno je 75 pojedinačnih nagrada, 11 timskih, a ukupno je 186 nagrađenih iz svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije. Iza ovih uspjeha učenika stoje 72 mentora

Splitsko-dalmatinska županija već tradicionalno svake godine dodjeljuje županova priznanja i nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola s državnih natjecanja. Ove godine župan Boban je uz priznanja i plakete najboljim učenicima i njihovim mentorima dodijelio oko 350.000 kuna iz županijskoga proračuna. Svaki prvonagrađeni učenik dobio je novčanu nagradu od 2500 kuna, drugonagrađeni 2000 kuna, a trećenagrađeni 1500 kuna. Svaki mentor dobio je po 1500 kuna.

Nagrade su, osim učenika, dobili i njihovi mentori Nagrađeni najuspješniji svetonedeljski učenici

”Jedinstvena smo županija”

Ukupno je 75 pojedinačnih nagrada, 11 timskih, a ukupno je 186 nagrađenih iz svih dijelova Splitsko-dalmatinske županije. Iza ovih uspjeha učenika stoje 72 mentora. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban iznimno je ponosan na odluku da se od ove godine priznanja dodjeljuju i učenicima strukovnih škola te što je uvedena kategorija za timske nagrade.

– Hvala vam u ime cijelog puka, hvala što ste me u ovim turbulentnim vremenima ispunili zadovoljstvom, hvala vam i na tome što pronosite riječ SDŽ-a, grada i mjesta iz kojeg dolazite. Nikada ne zaboravite jednu stvar. Kada odrastete kao ljudi koji će obučavati druge, odgajati vlastitu djecu, znajte da ste imali čvrst temelj: obitelj, roditelje i vaše mentore. Stoga, hvala od srca mentorima koji su s vama radili. Oni su bili uz vas kada vam je bilo teško. Uz ovu malu financijsku potporu, a mislim da smo po tome jedinstvena županija, neka vam je sretno i neka vam ljeto bude malo bezbrižnije. Na ponos ste svojim roditeljima, mentorima, županiji, vašoj sredini i cijeloj Hrvatskoj – kazao je učenicima župan Boban.

Dodao je da ga veseli podatak da se svake godine broj izvrsnih učenika koji prezentiraju županiju na nacionalnoj razini sve više povećava.

Uspjeh đaka iz gimnazije u Virovitici na državnoj maturi Dea Tomeković najbolja u engleskom

– Ovih dana je popularna tema i državna matura. Uostalom, Iva Barać, koja je riješila sa stopostotnim učinkom testove iz matematike i fizike, kao jedina u svojoj generaciji, dolazi upravo iz naše županije. Na takve stvari trebamo biti ponosni i reći sami sebi da je smjer koji smo zacrtali ispravan. Idemo i dalje jer planiramo u suradnji sa srednjim školama organizirati i međunarodnu školu. Vjerujem da ćemo s tim programom krenuti u dogledno vrijeme, kako bi djeca izmjenjivala kontakte i iskustva s djecom drugih zemalja, a mi s druge strane osigurali učenje djeci iz drugih država – dodao je župan Boban.

Tomislav Đonlić, pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu i tehničku kulturu kazao je učenicima da je njihov uspjeh poruka koju Splitsko-dalmatinska županija šalje da se ulaganje u znanje i mlade ljude itekako isplati.

– Poznato vam je da smo pokrenuli projekt “Centri izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije”, kroz koji vam želimo otvoriti mogućnost dodatnog usavršavanja. Formirali smo ustanovu koja će dodatno skrbiti o vama, ulažući u vaše znanje – kazao je Đonlić.

Mislav Balić, državni prvak iz kemije, također učenik III. gimnazije, kazao je da je uložio veliki trud sve ove godine u dugotrajan i ustrajan rad.

Održani Dani otvorenih vrata Učenički dom u Kutini jedini besplatan u Hrvatskoj

Zahvala nagrađenih

– Taj mi je trud u konačnici omogućio dosta poznanstava koja sam stekao kao i mogućnosti koje su mi otvorene. Tu prije svega mislim na izravan upis na kemijski odsjek PMF-a. Sljedeći tjedan sudjelujem na kemijskoj olimpijadi u Parizu gdje očekujem dobar rezultat – kazao je Mislav Balić.

Višestruki dobitnici državnih i međunarodnih nagrada: Luka Bulić Bračulj, Bartol Bućan, Domagoj Perković, Ena Garić i Filip Mišković dobili su plakete.

U ime svih nagrađenih okupljenima se obratio Bartol Bućan, učenik nadasve uspješne III. gimnazije, koji je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz fizike, sudjelovao na tri međunarodne olimpijade iz matematike na Rodosu, iz prirodoslovlja u Bocvani i u Portugalu, na kojima je osvojio dvije brončane i jednu srebrnu medalju, a zahvalio je Županiji što potiče nadarene mlade ljude na uspjeh i što prepoznaje njihov trud. Posebno je pohvalio projekt Centra izvrsnosti za koji je ustvrdio da napreduje iz godine u godini. Na kraju je poručio nagrađenim učenicima: “Vi ste najbolji od najboljih. Samo tako nastavite naprijed.”

Skrb o najmlađim sugrađanima Učenicima i udžbenici i bilježnice