Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Boban i ministar Butković najavljuju građevinsku oluju infrastrukturnih projekata

Kreće tunel Kozjak, obilaznica Omiša, tunel i most preko Cetine, tunel Toć...

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Vjerujem da nas već na jesen očekuje potpisivanje vrijednog ugovora za luku Omiš od oko 70 milijuna kuna, kaže župan Boban

Na redovitom mjesečnom radnom sastanku ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom održanom u Splitu na kojem su nazočili i predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić uglavnom se razgovaralo o infrastrukturnim projektima usvojenim na sjednici Vlade RH održanoj u Splitu u svibnju prošle godine.

Na ribolovnom spektaklu u Komiži “Big Game Fishing” 30 posada iz 10 zemalja Boban: Ovo je potvrda da je Komiža ‘najribarskije misto na svitu’!

Sve ide po planu

– Izražavam veliko zadovoljstvo na dosadašnjem tijeku programa i projekata koji se odvijaju na području Splitsko-dalmatinske županije. Prezentirana je i nova trasa dionice ceste za tunel Ravča – Drvenik. Standardni projekti koje analiziramo već sedmi put idu zacrtanom dinamikom, poput tunela Kozjak, ceste Mravinci – TTTS, tunel Komorjak i mosta nad Cetinom te nadvožnjaka nad Širinom koji također ide svojom zacrtanom dinamikom. Vjerujem da nas već na jesen očekuje potpisivanje vrijednog ugovora za luku Omiš vrijednosti oko 70 milijuna kuna. Ovim projektima naša županija već postaje veliko infrastrukturno gradilište – kazao je župan.

– Hrvatske ceste potpisale su ugovor za obilaznicu Omiša, to je jedna faza multimodalne platforme Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš ukupno vrijedne 180 milijuna kuna. U rujnu počinju radovi na gradnji tunela Komorjak iznad Cetine čime će se rasplesti dio oko Omiša – rekao je ministar Butković.

Rok gradnje tunela i mosta preko Cetine je tri godine.

Prve 33 obitelji s ukupno 80 djece 
dobile bespovratna sredstva Jedinstveni projekt “Tu je tvoj dom” pomaže obiteljima u ruralnim djelovima Županije u stjecanju doma

Za tunel Kozjak se radi studija i projektna dokumentacija, a Butković kaže da bi za dionicu Mravince-TTTS do kraja godine trebali imati građevinsku dozvolu te da bi radovi trebali početi u 2020. godini. Sprema se dokumentacija i za dionicu Ravča – Drvenik, a bitna dionica je i Zagvozd – Imotski.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da su dogovorili da se u idućih mjesec i pol dana raspišu natječaji za idejni i glavni projekt tunela Toć, odnosno spoj Istočne obale gradske luke s Poljičkom cestom.

– On je apsolutni prioritet! Svi napori koje smo napravili u rasterećenju gradske luke dali su svoje rezultate, ali sigurno neće biti dovršeni dok ne napravimo taj spoj. Vrlo je važno da je taj projekt sukladan masterplanu za koji vjerujem da ćemo na jesen usvojiti. Dogovorili smo s HC-om da će za gradnju Zagorskog puta, spoja Domovinskog rata i novog čvorišta Solinske ceste u Vranjicu, oni preuzeti obvezu financiranja gradnje kao i gradnju i rekonstrukciju Solinske ceste od tog čvorišta do križanja s Domovinskim ratom na Kocunaru, a na Solinskoj cesti planiramo i dodatne dvije trake. Masterplan će dati rješenja, dobili smo punu potporu sudionika po kojem će se riješiti spoj Trajektne luke s Kopilicom, njezinu snažnu ekstenziju prema Zračnoj luci kao i cjelokupni promet s aspektima multimodalnog rješenja – otkrio je splitski gradonačelnik. 

U programima Centra izvrsnosti SDŽ-a sudjelovalo čak 374 učenika županijskih škola Čak 88 posto darovitih učenika na nastavu je dolazilo i subotama

Gradi se i na Braču

Nakon sastanka, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za gradnju ceste Pučišća-Povlja, dionice Pučišća-uvala Luka na otoku Braču, vrijedan 60,8 milijuna kuna. Potpisali su ga ministar Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić.  Župan Boban rekao je da mu je drago što je Splitsko-dalmatinska županija pred građevinskom “olujom” infrastrukturnih projekata koji su se već zahuktali. 

Župan je pratio i demonstraciju postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca s pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa Split Velik odaziv na akciji besplatnog mjerenja tlaka, pulsa i šećera u krvi Policija dobiva 20 novih vanjskih defibrilatora za 350.000 kn